Zelfrijdende auto’s gaan weer een stapje verder

Door

Stef

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Door

Stef

Laatste update:

0

Zelfrijdende auto general motors

De zelfrijdende auto is al jaren onderwerp van gesprek, het zou de toekomst zijn van het autorijden. In Amerika willen ze nog een stapje verder gaan, er wordt overwegen om zelfrijdende auto’s op de weg toe te staan die zonder stuur, pedalen en spiegels rijden.

Auto die bestuurder ondersteunt

Het onderwerp zelfrijdende auto’s is niet iets heel nieuws. Al jaren wordt er gewerkt aan auto’s die door slimme technologie zelfstandig of deels zelfstandig kunnen rijden. Tot nu toe was het altijd zo dat de auto een ondersteunende functie zou bieden aan de bestuurder. In Amerika willen ze nu een stapje verder gaan. De National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) wil auto’s de weg op laten gaan die vrijgesteld worden van bepaalde veiligheidsnormen.

Autonome auto’s

Door deze beslissing van de NHTSA kunnen er auto’s de weg op die zonder stuur, zonder rem- en gaspedalen en zonder spiegels kunnen rijden. Deze instrumenten worden door mensen gebruikt om een auto te besturen, maar dat is dus met deze auto’s niet meer nodig. Dit wordt ook wel een volledig autonome auto genoemd.

De auto’s waar nu over gesproken wordt maken gebruik van sensoren en camera’s die over de hele auto bevestigd worden. Hierdoor kan de auto op elk moment zijn omgeving analyseren en op basis daarvan beslissingen maken. Menselijke inbreng is hier dan niet meer nodig.

zelfrijdende auto uber
Ook Uber is al bezig met zelfrijdende auto’s

De NHTSA gaat dergelijke auto’s wel scheiden in verschillende veiilgheidsniveaus. Hoe meer keuzes de auto zelf kan maken en kan uitvoeren, hoe hoger het niveau. Bij auto’s op een lager niveau zal menselijke inbreng dus nog wel noodzakelijk zijn.

Veiligheid boven alles

Hoe snel deze auto’s daadwerkelijk op de markt komen, is nog de vraag. Er wordt in Amerika al een tijdje getest met (deels) zelfrijdende auto’s, maar er zijn al meerdere keren ongelukken met deze auto’s gebeurd. Zolang er geen 100% zekerheid is over de veiligheid, zullen er altijd tegenstanders van dit soort auto’s zijn. Experts verwachten dat deze auto’s nog wel tien jaar op zich zullen laten wachten.

Op de website van NHTSA vind je een overzicht van de ontwikkelingen op het gebied van zelfrijdende auto’s. Wat is er de afgelopen jaren ontwikkeld en waar gaat het de komende jaren naar toe. Veiligheid staat namelijk boven alles, ook volgens de NHTSA.

Lees ook: Sportauto’s koop je in Singapore uit een automaat

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Share to...