USB C kabels: hier moet je op letten als je een nieuwe koopt

Door

Martijn

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Door

Martijn

Laatste update:

0

USB C Kabel

Een kabel is een kabel, zou je zeggen. Toch is niets minder waar. De verkeerde aankoop kan niet alleen vervelend zijn; in sommige gevallen is het zelfs schadelijk voor je apparaat. Daarom lees je in dit artikel hoe jij de juiste USB C kabel koopt.

Zijn alle USB C kabels hetzelfde?

Helaas. USB C kabels zijn niet allemaal hetzelfde. De naam komt namelijk vooral tot stand door de vorm en het type van de connector. Wat er tussen die connector en jouw apparaat gebeurt, dat is in veel gevallen compleet verschillend.

Waarom? Omdat iedere fabrikant eigen protocollen en snelheden ondersteunt. De USB C kabel heeft diverse voordelen. Maar omdat niet iedere USB C kabel hetzelfde is, vertellen we je in dit artikel hoe je de juiste kabel koopt.

USB C Kabel

Voordeel van een USB C kabel

Je kent het vast wel. Je wilt in de avond je telefoon opladen via het stroomnet of een USB charger, maar je krijgt het stekkertje er niet in. Na een paar pogingen ontdek je dat je hem verkeerd om hebt. Met een USB C kabel gebeurt dat niet. Hij kan op twee manieren je apparaat in. Alleen dat is al een groot voordeel van deze USB-kabel.

Een ander voordeel is de snelheid. Een reguliere USB-kabel is in staat om tot 15W energie over te dragen. Dat is dus de maximale laadsnelheid. Met USB C heb je de mogelijkheid om tot 60W op te laden. Sommige kabels zijn nog sneller.

USB C kabel is slim

De USB C kabel heeft een ingebouwde chip meegekregen. Die chip vertelt het apparaat waar je hem in stopt, hoeveel stroom er door de kabel heen mag lopen. Want als je de kabel teveel overbelast, kunnen er zaken kapot gaan. De fabrikant van de kabel bepaalt dus aan welke limieten de kabel moet voldoen.

Om die reden zijn er verschillende soorten USB C kabels. Ik vertel je meer over de soorten kabels en welke je moet kiezen.

USB C 3.1, 3.2 of 3.3

Ga je een USB C kabel kopen, dan doe je er goed aan te kijken naar het subtype kabel. Van USB C zijn inmiddels 3 subtypen gemaakt; 3.1, 3.2 en 3.3. Die hebben alle drie een andere maximumsnelheid qua bestandsoverdracht:

USB C 3.1: Maximaal 5 Gb/s
USB C 3.2: Maximaal 10 Gb/s
USB C 3.3: Maximaal 20 Gb/s

Koop je een 3.2 kabel voor een apparaat met USB C 3.1 is dat geen probleem, omdat ze backwards compatible zijn. De snelheid blijft dan wel gewoon lager.

USB of Thunderbolt

De razendsnelle Thunderbolt 3 kabels zijn ook voorzien van een USB C aansluiting. Dit zijn wel iets andere kabels dan de standaard USB C kabels. Deze kabels zijn gemaakt voor maximale snelheden tot 40 GB/s, in tegenstelling tot de maximaal 20 GB/s van de USB C Gen. 2×2.

USB C Thunderbolt Kabel

Heb je een Thunderbolt aansluiting op je apparaat, dan kun je wel gewoon een USB C Gen. 2 gebruiken. De snelheid zal dan alleen wel begrenst worden door de kabel.

Laadsnelheid

Een USB C kabel heeft een maximale laadsnelheid van ca. 100W. De verleiding is groot om dan direct deze kabel te kopen, maar de daadwerkelijke laadsneheid is afhankelijk van twee andere factoren.

Als eerst is er de maximale opname van vermogen door het apparaat dat je op wilt laden. Als die maar 25W aan kan, dan heeft een 100W oplader weinig zin. Ook is de uiteindelijke laadsnelheid afhankelijk van de lader of de adapter. Ook deze moeten in dit voorbeeld 100W vermogen door kunnen geven.

Check dus ook de maximale laadsnelheid van het apparaat waarvoor je de kabel wilt gebruiken. Die informatie vind je in de product omschrijving van de fabrikant.

Je kunt kiezen uit twee vormen van USB C kabels. De eerste is USB C PD 3 ampère. De andere is USB PD 5 ampère. De 5 ampère variant kan meer stroom doorlaten, waardoor ook grotere apparaten zoals laptops er eenvoudig mee opgeladen kunnen worden.

Gebruikt je apparaat meer dan 60W? Dan is de PD 5 versie het best. Is het vermogen onder de 60W óf staan er verschillende waardes op je adapter en je apparaat, dan kun je beter de PD 3 versie nemen.

USB C autolader

Ook in de auto kun je profiteren van USB C met een desbetreffende autolader. Net als in de tips hierboven, is het handig om naar een aantal zaken te kijken, alvorens je een aankoop doet.

USB C autolader

Maximale laadstroom

Bij een standaard USB C kabel zien we dat er verschillende versies zijn met verschillende oplaadsnelheden. Datzelfde geldt voor de USB C autolader. Het is daarom goed om hiernaar te kijken. De snelheid van opladen ligt namelijk niet altijd op de 3 ampère, maar lager. Er zijn ook opladers met maximaal 2.100 mAh aan laadstroom, wat een effect heeft op de laadsnelheid van je apparaat.

Meerdere ingangen

Sommige USB C autoladers zijn voorzien van meerdere ingangen. je kan dan twee apparaten tegelijk opladen. Vaak heeft zo’n oplader dan één USB C ingang en één USB-A ingang. Omdat de adapter gemaakt is voor een maximale hoeveelheid laadstroom, zal je de stroom wel moeten delen met het andere apparaat dat tegelijkertijd oplaadt.


Bij blijven met tech & gadgets? Volg ons!

Wij maken deze artikelen met veel plezier en vinden het dan ook erg tof als je ons volgt! Dat kan al gemakkelijk (gratis en veilig) via onze leuke nieuwsbrief:

Topics:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Share to...