Deze robotvis onderzoekt de zee (en wordt bediend met een Nintendo-controller)

Nooit eerder was het zó makkelijk om het leven in zee te onderzoeken, zonder vissen weg te jagen of de omgeving te verstoren. Een heuse robotvis scant voortaan de omgeving en rapporteert zijn bevindingen aan onderzoekers.

Een robotvis die beweegt als een echte vis

Veel onderzoeksapparatuur verstoort het zeeleven enorm. Hierdoor zijn metingen onjuist en kan er geen goed beeld gevormd worden van het leven onderwater. Met de nieuwe robotvis kan dat wel! De vis kan wel veertig minuten onder water blijven, tot wel twintig meter diep. Omdat de vis geen propellers heeft, maar beweegt zoals echte vissen, kan hij rondzwemmen zonder vissen weg te jagen of de omgeving te schaden.

Deze inhoud wordt niet getoond.

Klik op dit blok om al onze content te tonen, door onze cookies te accepteren of bekijk onze voorwaarden onderin.

De mechanische vis kan worden ingezet om het leven in zee te onderzoeken. Zo meet de vis onder andere watervervuiling en brengt het gebieden in kaart.

De kracht van een old school Nintendo-controller

Bedienen van de vis is gemakkelijker dan je denkt. Geen ingewikkelde bedieningspanelen of controllers, maar een old school Super Nintendo-controller. Wie had gedacht dat die simpele controller ooit nog wat zou kunnen betekenen voor de wetenschap! De controller is voor de gelegenheid wel waterdicht gemaakt, zodat een duiker ermee onder water kan om de robotvis te besturen. Briljant toch?

Via: youtube.com (capture) | New Scientist

Deze inhoud wordt niet getoond.

Klik op dit blok om al onze content te tonen, door onze cookies te accepteren of bekijk onze voorwaarden onderin.

Lees ook:


Meer gadgets? Volg ons!

Wij maken deze artikelen met veel plezier en vinden het dan ook erg tof als je ons volgt! Dat kan al gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer