Heb jij een 4K HDMI kabel nodig: wat zijn de voordelen?

Door

Martijn

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Door

Martijn

Laatste update:

0

4K HDMI Kabel

Je ziet het overal: 4K schermen, 4K computers. De technologie gaat met sprongen vooruit. Maar veel mensen missen de verbindende factor die het wel allemaal aan moet kunnen: de kabel. In dit artikel vertel ik je wanneer je (g)een 4K HDMI kabel nodig hebt en waarom.

Wanneer heb ik een andere kabel nodig?

Een HDMI kabel verstuurt een digitaal (dus niet analoog) signaal naar je televisie of ander apparaat. De kabel die je daarvoor gebruikt, moet daar dan wel voor geschikt zijn. Hoewel sommige standaard HDMI kabels ook 4K beeld kunnen bieden, spelen er een aantal dingen mee die het soms onmogelijk maken.

Uiteraard heb je een 4K-televisie nodig en platforms waarmee je 4K beeld kunt streamen of kijken. Netflix, Playstation, Xbox, maar ook game capture cards voor PC-games zijn al zover dat hun content op 4K te zien of spelen is. Via een HDMI kabel komt dit beeld dan op je 4K-televisie terecht.

Gebruik je de verkeerde HDMI kabel, dan zal het 4K beeld uiteindelijk worden bijgesteld naar FullHD of minder, afhankelijk van de kwaliteit van de kabel. Doet de televisie dat niet automatisch, dan kan het beeld om de zoveel seconden uitvallen, waar je natuurlijk ook niets aan hebt.

Door een 4K HDMI kabel te gebruiken, kun je dit probleem verhelpen.

De 4K HDMI kabel

Heb je geen goede HDMI kabel, of valt het beeld steeds weg, dan kan de kabel waarschijnlijk de bandbreedte van 4K niet aan. In dat geval heb je dus de 4K HDMI kabel nodig.

Welk type heb ik nodig?
Er zijn grofweg twee soorten 4K HDMI kabels te koop. De kabels met het typenummernummer 1.4 of hoger en kabels met het typenummer 2.0b. Kabels met typenummer 1.4 en hoger zijn gelabeld als Ultra HD. Het enige verschil tussen deze twee soorten kabels is dat de 2.0b kabel voorzien is van High Dynamic Range (HDR). Heb je een televisie die dat ondersteunt, dan kan het een extra toegevoegde waarde zijn. Anders is de 1.4 ook voldoende.

Let op de maximale lengte van de kabel

De lengte van een HDMI kabel is niet super belangrijk, zolang de kabel van goede kwaliteit is. De maximale lengte van de 4K HDMI kabel kan tussen de 5 en 20 meter liggen, afhankelijk van de volgende punten:

  • De sterkte van het signaal dat vanuit het zendende apparaat komt.
  • Hoe gevoelig de ontvanger van het signaal is
  • De kwaliteit van de kabel
  • De hoeveelheid storende omgevingsfactoren, waardoor ruis op de digitale lijn ontstaat
  • Hoeveel koppelstukken je gebruikt; minder is altijd beter.

Is de kabel verguld?
Een ander belangrijk punt is of de kabel verguld is. Dit betekent dat de connector aan beide zijden is voorzien van een extra laagje goud. Dit verlaagt namelijk de overgangsweerstand, waardoor het minder moeite kost om de signalen te zenden en ontvangen. Vrijwel alle 4K HDMI kabels zijn verguld, maar kijk hier altijd wel even naar.

HDMI verlengkabel

Soms is je HDMI kabel niet lang genoeg. Dan heb je een extra stuk nodig. Je kan dan twee dingen doen. Of je koopt een koppelstuk met twee keer dezelfde HDMI-uitgang plus nog een keer dezelfde kabel. Of je koopt een HDMI verlengkabel. In tegenstelling tot de standaard HDMI kabel, zit hier aan één kant een ‘male’ en de andere kant een ‘female’ aansluiting. Die kun je op je bestaande HDMI kabel aansluiten.

Let wel op dat je de juiste verlengkabel koopt. Als je één kabel hebt voor FullHD en de andere voor 4K, dan krijg je natuurlijk nooit 4K beeld. Let daar dus goed op. Het best is als je beide kabels dezelfde specificaties hebben. Bijvoorbeeld 1.4 of 2.0b.

Net als bij de gewone HDMI kabel speelt het hier ook mee of de kabel verguld is. Ga je een lange verbinding maken, van misschien wel 5 meter extra, zorg dan dat de HDMI kabel altijd verguld is. Dit voorkomt storingen.

Zoals je ziet is het kopen van een 4K HDMI kabel gelukkig geen hogere wiskunde. Toch is het wel raadzaam om een goede verkoper te kiezen, die een hoge kwaliteit kabel verkoopt. Want het laatst wat je wilt is dat je op het puntje van je stoel naar je favoriete serie zit te kijken, en dat het beeld wegvalt.


Bij blijven met tech & gadgets? Volg ons!

Wij maken deze artikelen met veel plezier en vinden het dan ook erg tof als je ons volgt! Dat kan al gemakkelijk (gratis en veilig) via onze leuke nieuwsbrief:

Topics:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Share to...