Beste Game Capture Cards: deze moet je hebben in 2021

Elgato capture cards

Je gamesessies streamen doe je om verschillende redenen. In sommige gevallen kun je er prima geld mee verdienen, maar in de meeste gevallen doe je dit omdat je het leuk vindt. Dat betekent niet dat je hardware daarom maar ondermaats moet zijn.

Een goede capture card is een noodzakelijk onderdeel voor het streamen, maar die heb je in alle soorten, maten en prijzen. Zo werken sommige kaarten het beste voor pc-games, terwijl anderen de nadruk leggen op consolegaming. Sommige kaarten ondersteunen ook nog een directe feed van een facecam, waardoor je prima je reactie in beeld brengt tijdens het gamen.

Deze inhoud wordt niet getoond. Klik hier om al onze content te tonen door onze cookies te accepteren

Tegenwoordig mag en moet je eigenlijk meer van capture cards verwachten. Niet alleen pc-games zien er beter ook, ook games die je via een PlayStation of Xbox speelt ogen oogstrelend mooi. Zo moet je rekening houden met resolutie in 1080p en zelfs 4k, evenals beeldtechnologieën als HDR en HLG.

Combined ShapeCreated with Sketch.

Beste koop

Elgato Game Capture HD60 S+

Combined ShapeCreated with Sketch.

Meest high-end

Elgato Gaming Game Capture 4K60 Pro MK.2

Combined ShapeCreated with Sketch.

Laagste prijs

BalkaVision Gaming HDMI capture card

Combined ShapeCreated with Sketch.

Beste koop

Elgato Game Capture HD60 S+

Combined ShapeCreated with Sketch.

Meest high-end

Elgato Gaming Game Capture 4K60 Pro MK.2

Combined ShapeCreated with Sketch.

Laagste prijs

BalkaVision Gaming HDMI capture card

De beste capture cards

Waar je ook naar op zoek bent, hieronder vind je een greep uit het relevante aanbod. Er zit ongetwijfeld iets voor je tussen. Wil je tijdens het streamen de beste kwaliteit leveren, dan kun je één van de onderstaande producten aanschaffen.

De Cam Link 4K van Elgato Gaming is een van die capture cards die bedoeld is voor het vastleggen en doorsturen van beelden die afkomstig zijn van een camera. Je gebruikt dit dus niet voor het streamen van gameplay. Met het apparaat sluit je eenvoudig je DSLR, camcorder, of action cam aan op je computer. Het maakt niet uit of het Windows of macOS is.

De beelden komen over in 1080p op 60 fps of in 4k op 30 fps. Ook is er sprake van weinig vertraging (latency) op de lijn. De content die je opneemt wordt overigens meteen opgeslagen op je harde schijf. Mocht er dus iets misgaan met je camera, dan is de kans groot dat alles wel gewoon opgenomen en opgeslagen is. Voordat je deze kaart aanschaft, is het wel van belang dat je op deze website checkt of je huidige camera compatible is.

De belangrijkste kenmerken

 • Gemakkelijk eigen camera aansluiten
 • Lage latency
 • Beeldkwaliteit in 1080p en 4k
 • Gebruik je eigen tools

Beste koop

Elgato is waarschijnlijk het bekendste merk op de markt voor capture cards. Het is met recht één van de beste fabrikanten van dit moment en dat laat de Elgato Game Capture HD60 S+ goed zien. Dit is een externe kaart, dus je kunt hem gebruiken met een pc of een gameconsole. Denk dan aan een Nintendo Switch, PlayStation 5 of Xbox Series X. Dat maakt de kaart lekker flexibel.

Je sluit de Elgato Game Capture HD60 S+ via een hdmi-kabel aan op je gameconsole. En je gebruikt een tweede hdmi-kabel die van de capture card naar een beeldscherm of tv gaat. Vervolgens kun je beelden in 4k op dertig frames per seconde (30 fps) door laten gaan of 1080p op 60 fps en in HDR.

Deze kaart gebruikt usb-c-aansluiting voor de koppeling met een pc. Zodoende kun je je eigen capture software gebruiken voor het streamen naar platformen als Twitch of Youtube.

De belangrijkste kenmerken

 • 1080p60 HDR10-kwaliteit
 • Lage latency
 • Flashback Recording voor opslaan gameclips
 • Ondersteunt alle streamsoftware

Meest high-end

Maakt het je niet zo veel uit wat het je allemaal kost, dan kun je ook gewoon meteen de Elgato Game Capture 4K60 Pro Mk. 2 in huis halen. Het is een van de duurdere capture cards van dit moment, maar hij is het ook helemaal waard. De interne PCIe-kaart stelt je in staat beelden in 4k op te nemen, met een bitrate van 140 Mbps.

In de basis is dit gewoon al een goede kaart, omdat je 4k in HDR kunt opnemen. Maar de Elgato Game Capture 4K60 Pro Mk. 2 heeft nog wat extra opties die je niet overal tegenkomt. Zo is er een functie genaamd Multi App Access. Daarmee maakt Elgato het mogelijk dat je meerdere streaming- of opnamesoftware tegelijkertijd hebt draaien. Bovendien kun je in HDR spelen  en in een normale range uitzenden. Dat is soms beter voor de bitrate, terwijl je zelf niet inlevert op beeldkwaliteit.

De belangrijkste kenmerken

 • Plug & play
 • Ondersteunt populaire software
 • HDR10
 • Live commentaar

Laagste prijs

De BalkaVision Gaming HDMI capture card is een kaart voor de beginnende streamer of de streamer die nog geen cent te makken heeft. Het is een simpel apparaatje waarmee je beelden in 1080p of 4k opneemt. Je sluit apparaten aan met de meegeleverde hdmi-kabel. Denk dan aan je gameconsole, bijvoorbeeld. Maar je kunt er ook een camera op aansluiten.

Ondanks het feit dat een budgetmodel is, zien we dat de fabrikant een compleet pakket aflevert. Naast de hdmi-kabel krijg je namelijk ook een usb-kabel en een usb-stick voor hetzelfde bedrag. Die usb-stick beschikt over 16 GB aan opslagruimte. Zo kun je in elk geval meteen beginnen met gameplay opnemen.

De belangrijkste kenmerken

 • Ondersteunt Windows, Android en iOS
 • Werkt met populaire streamsoftware
 • Ondersteunt externe microfoons
 • Streamen in 1080p of 4k

Waar moet ik opletten bij het kopen van capture cards?

Game capture cards moeten je leven niet moeilijker maken, maar juist gemakkelijker. Daarom doe je er goed aan te investeren in een merk dat je vertrouwt en in een merk dat de markt vertrouwt. Elgato is daarom één van de betere opties van dit moment, omdat die fabrikant zich inmiddels bewezen heeft. De ingebouwde streamsoftware werkt overigens met Windows en met macOS.

Compatibiliteit is belangrijk, maar je budget ook. Elgato is goed, maar vaak niet de goedkoopste. Een alternatief voor dat merk is AVerMedia. Dit merk heeft verschillende producten in verschillende prijscategorieën, waardoor er altijd wel een kaart is die bij je budget past.

De softwareondersteuning is misschien niet zo goed als bij Elgato, maar AVerMedia probeert dat goed te maken door meer functies aan te bieden. Zo biedt één van de capture cards een sd-kaartsleuf aan, waardoor je daar je beelden mee op kunt nemen.

Verder moet je letten op de maximale capaciteit. Omdat pc’s en consoles tegenwoordig games in 4k en/of HDR kunnen weergeven, moeten capture cards dat natuurlijk ook kunnen doen. Mocht je een iets tegenkomen wat je niet helemaal vertrouwt, neem de gok dan niet. Want daarmee maak je het jezelf waarschijnlijk op de langere termijn alleen maar moeilijker.

Capture cards: intern of toch extern?

Voor de beginnende streamer kan een externe kaart al prima zijn. Het enige waar je dan op moet letten is of de resolutie wel hoog genoeg is, bijvoorbeeld. Maar over het algemeen zorgen interne kaarten voor de minste vertraging.

Bovendien kan niet elke externe kaart overweg met HDR (high dynamic range). En dat is zonde. Want HDR geeft je namelijk een veel mooier beeld. En het zou zonde zijn wanneer jij wel die mooie HDR-beelden ziet op je eigen tv of monitor en je kijkers niet.

Ben je iemand die vaker via zijn pc streamt en vaak investeert in nieuwe hardware, dan kun je het beste gaan voor interne kaarten. Dan weet je vaak zeker dat je toegang hebt tot de meest recente beeldtechnologieën. Je moet dan wel weten hoe je de kaart inbouwt. Maar als je zelf je pc in elkaar gezet hebt, dan kom je daar ongetwijfeld uit.

Stream je vaak in 1080p, wat voor de meeste streamers gewoon prima is, dan maakt het niet zo veel uit voor welk type kaart je kiest. Externe capture cards bieden wat meer flexibiliteit, maar kunnen we iets meer vertraging vertonen.


Meer gadgets? Volg ons!

Wij maken deze artikelen met veel plezier en vinden het dan ook erg tof als je ons volgt! Dat kan al gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

    
    

   Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

    

   GadgetsDaily
   Logo