Beste Game Capture Cards: deze moet je hebben in 2021

Door

Wesley Akkerman

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Elgato capture cards

Je gamesessies streamen doe je om verschillende redenen. In sommige gevallen kun je er prima geld mee verdienen, maar in de meeste gevallen doe je dit omdat je het leuk vindt. Dat betekent niet dat je hardware daarom maar ondermaats moet zijn.

Een goede capture card is een noodzakelijk onderdeel voor het streamen, maar die heb je in alle soorten, maten en prijzen. Zo werken sommige kaarten het beste voor pc-games, terwijl anderen de nadruk leggen op consolegaming. Sommige kaarten ondersteunen ook nog een directe feed van een facecam, waardoor je prima je reactie in beeld brengt tijdens het gamen.

Tegenwoordig mag en moet je eigenlijk meer van capture cards verwachten. Niet alleen pc-games zien er beter ook, ook games die je via een PlayStation of Xbox speelt ogen oogstrelend mooi. Zo moet je rekening houden met resolutie in 1080p en zelfs 4k, evenals beeldtechnologieën als HDR en HLG.

De beste capture cards

Waar je ook naar op zoek bent, hieronder vind je een greep uit het relevante aanbod. Er zit ongetwijfeld iets voor je tussen. Wil je tijdens het streamen de beste kwaliteit leveren, dan kun je één van de onderstaande producten aanschaffen.

Waar moet ik opletten bij het kopen van capture cards?

Game capture cards moeten je leven niet moeilijker maken, maar juist gemakkelijker. Daarom doe je er goed aan te investeren in een merk dat je vertrouwt en in een merk dat de markt vertrouwt. Elgato is daarom één van de betere opties van dit moment, omdat die fabrikant zich inmiddels bewezen heeft. De ingebouwde streamsoftware werkt overigens met Windows en met macOS.

Compatibiliteit is belangrijk, maar je budget ook. Elgato is goed, maar vaak niet de goedkoopste. Een alternatief voor dat merk is AVerMedia. Dit merk heeft verschillende producten in verschillende prijscategorieën, waardoor er altijd wel een kaart is die bij je budget past.

De softwareondersteuning is misschien niet zo goed als bij Elgato, maar AVerMedia probeert dat goed te maken door meer functies aan te bieden. Zo biedt één van de capture cards een sd-kaartsleuf aan, waardoor je daar je beelden mee op kunt nemen.

Verder moet je letten op de maximale capaciteit. Omdat pc’s en consoles tegenwoordig games in 4k en/of HDR kunnen weergeven, moeten capture cards dat natuurlijk ook kunnen doen. Mocht je een iets tegenkomen wat je niet helemaal vertrouwt, neem de gok dan niet. Want daarmee maak je het jezelf waarschijnlijk op de langere termijn alleen maar moeilijker.

Capture cards: intern of toch extern?

Voor de beginnende streamer kan een externe kaart al prima zijn. Het enige waar je dan op moet letten is of de resolutie wel hoog genoeg is, bijvoorbeeld. Maar over het algemeen zorgen interne kaarten voor de minste vertraging.

Bovendien kan niet elke externe kaart overweg met HDR (high dynamic range). En dat is zonde. Want HDR geeft je namelijk een veel mooier beeld. En het zou zonde zijn wanneer jij wel die mooie HDR-beelden ziet op je eigen tv of monitor en je kijkers niet.

Ben je iemand die vaker via zijn pc streamt en vaak investeert in nieuwe hardware, dan kun je het beste gaan voor interne kaarten. Dan weet je vaak zeker dat je toegang hebt tot de meest recente beeldtechnologieën. Je moet dan wel weten hoe je de kaart inbouwt. Maar als je zelf je pc in elkaar gezet hebt, dan kom je daar ongetwijfeld uit.

Stream je vaak in 1080p, wat voor de meeste streamers gewoon prima is, dan maakt het niet zo veel uit voor welk type kaart je kiest. Externe capture cards bieden wat meer flexibiliteit, maar kunnen we iets meer vertraging vertonen.


Bij blijven met tech & gadgets? Volg ons!

Wij maken deze artikelen met veel plezier en vinden het dan ook erg tof als je ons volgt! Dat kan al gemakkelijk (gratis en veilig) via onze leuke nieuwsbrief:

Topics:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Share to...