Geef je om jouw privacy? Pas deze WhatsApp-instellingen aan

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Door

Ruud Caris

Laatste update:

0

WhatsApp is populair, dat kunnen we niet ontkennen en wordt voor veel doeleinden gebruikt. Toch is het belangrijk goed naar de privacy-instellingen te kijken, zo bewees een Nederlandse ‘hacker’ recent.

Profielfoto, status en telefoonnummer

De Nederlander Loran Kloeze ontdekte dat het bijzonder eenvoudig was om een telefoonnummer aan een profielfoto en status-update te koppelen. Als je in WhatsApp een willekeurig telefoonnummer opgeeft, zal ook direct de profielfoto getoond worden. Dit zorgde ervoor dat Kroeze aan de slag ging en een scriptje schreef waarmee hij deze gegevens van WhatsApp Web kon halen. Binnen korte periode had hij 400 random telefoonnummers met daaraan gekoppeld de profielfoto, status en wanneer iemand online of offline is.

Deze gegevens kunnen heel waardevol zijn. Een voorbeeld: Stel je loopt op straat en maakt een foto, deze laat je vervolgens analyseren door gezichtsherkenningssoftware en matchen met de data die je van WhatsApp hebt gekregen. Door deze fotoherkenning kun je in theorie telefoonnummers vinden van mensen die op straat lopen.

Nadat Kloeze dit door had gegeven aan WhatsApp, gaf Facebook (de eigenaar van WhatsApp) als reactie dat ze dit niet echt als een probleem zagen. Helaas gaat WhatsApp er dus niets aan doen, dus dat moet anders…

Lees ook: Fidget spinners: nieuwe hype nu ook in Nederland

Wat doe je eraan?

Gelukkig is er ook iets aan te doen en dat kun je helemaal zelf. Standaard staan de WhatsApp-instellingen zo dat iedereen deze gegevens mag zien, dus ook kwaadwillenden die de gegevens willen misbruiken. Om dit aan te passen volg je onderstaand stappenplan. Dit is gelijk voor zowel iPhone als Android-toestellen.

1. Open WhatsApp en ga naar instellingen

2. Kies voor Account> privacy

3. Pas hier de instellingen aan naar ‘alleen contacten’ of ‘niemand’ bij de verschillende opties.

Op deze manier ben je ‘beschermd’ tegen het eventueel ‘verzamelen’ van je profielfoto en daarbij behorende telefoonnummer.

Topics:

Oprichter van GadgetsDaily en enthousiast over alles met knopjes, snoeren en schermen. Voorliefde voor smarthome, elektrische steps, fietsen en design.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Share to...