De echte reden waarom je smartphone in vliegtuigmodus moet tijdens het vliegen

Wie soms vliegt kent de regels: schakel alle elektronische devices uit en zet uw smartphone in vliegtuigmodus. Wat is nu de echte reden?

Elektronische apparaten

Het uitschakelen van alle elektronische devices tijdens het opstijgen en landen heeft maar voor een klein deel te maken met straling, zoals de meeste mensen denken. Als het gaat om apparaten anders dan een smartphone, zoals bijvoorbeeld een laptop, moet deze uitgeschakeld worden omdat deze simpelweg door het vliegtuig kan vliegen.

Als er bijvoorbeeld een onverwachte beweging komt, zou het niet prettig zijn als jouw laptop veertien rijen naar voren vliegt. Niet voor jouw laptop, maar ook niet voor de mensen die in deze rij zitten. Laptops geven weinig straling af, alhoewel dit bij oudere laptops wel eens anders was.

Via: pxhere.com | pxhere.com, CC

Smartphones en vliegtuigmodus

Nu heb je waarschijnlijk de verhalen gehoord dat de straling van jouw smartphone de apparatuur in vliegtuigen kan verstoren en heb je al eens aan allerlei horrorscenario’s gedacht. Toch is het minder erg dan gedacht.

Ja, een smartphone zendt stralingen uit en zoekt naar signaal op het moment dat er geen vliegtuigmodus aan staat, maar dit zorgt er niet voor dat de apparatuur verstoord wordt.

Deze apparatuur is namelijk zo ontwikkeld dat deze beschermd is tegen dergelijke signalen van buitenaf. De kans dat jouw zoeksignaal iets veroorzaakt is relatief klein. Toch kun je beter voorkomen dan genezen, voor zover genezen nog kan als er iets gebeurt…

Via: pxhere.com | pxhere.com, CC

De echte reden…

De echte reden waarom smartphones in vliegtuigmodus moeten als je in de lucht zit is iets anders dan je initieel zou denken. Het heeft te maken met de radio’s die gebruikt worden in vliegtuigen.

De piloten zijn – uiteraard – verbonden met ‘de grond’ als ze in de lucht zijn en dit doen ze allemaal via hun koptelefoon. Als er 130 smartphones naar signaal zoeken in een vliegtuig, kan dit de radio verstoren. De communicatie kan wel gewoon verder gaan, maar het geluid dat ermee gepaard gaat kan bijzonder vervelend zijn voor de piloten.

Via pexels.com

De storing is niet altijd hetzelfde, dat hangt van een aantal factoren af. Zo is het boven de 10.000 voet bijna niet hoorbaar, maar ook de grootte van het vliegtuig is van invloed op de hoeveelheid storing. Hoe dan ook, het is natuurlijk niet goed als piloten berichten van het grondpersoneel missen. Daarom… Zet die vliegtuigmodus maar gewoon aan, je hebt toch geen bereik in de lucht!

Dus vooral de storing van het radiosignaal is de echte reden dat jouw smartphone uit, of in vliegtuigmodus moet als je in de lucht bent. Zo, is dat ook weer opgehelderd!

Lees ook:


Meer gadgets? Volg ons!

Wij maken deze artikelen met veel plezier en vinden het dan ook erg tof als je ons volgt! Dat kan al gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Ruud

Oprichter van GadgetsDaily en enthousiast over alles met knopjes, snoeren en schermen. Voorliefde voor smarthome, elektrische steps, fietsen en design.

 
 

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

 

GadgetsDaily
Logo