Review Xiaomi Oclean Air elektrische tandenborstel

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Door

Ruud Caris

Laatste update:

0

9.5
Oclean Air aanschaffen

Elektrische tandenborstels zijn zeker niet nieuw, maar hebben de afgelopen jaren een evolutie doorgemaakt. Inmiddels zijn er ook slimme exemplaren op de markt en daar hebben we er ook één van getest: de Oclean Air van Xiaomi. We kunnen je alvast verklappen: deze goedkope elektrische tandenborstel verslaat de gemiddelde Oral-B of Philips-tandenborstel.

Oclean Air (van Xiaomi)

Oclean is een subbrand van Xiaomi, een groot Aziatisch bedrijf dat erom bekend staat goede producten te maken voor een nog betere prijs. Nu moet ik toegeven dat ik enigszins sceptisch was over de Oclean Air, een tandenborstel uit China. Ik gebruik al zolang ik me kan herinneren een elektrische Oral-B tandenborstel die om de zoveel jaar vervangen moet worden. Hierbij heb ik zelfs getwijfeld om een slimme variant aan te schaffen een tijdje geleden, maar dit heb ik niet gedaan door de prijs.

Nu, een elektrische, slimme tandenborstel voor 35 euro, dat kan toch niet goed gaan? Voordat ik op de slimme functies kom, wil ik het graag eerst over de werking van de tandenborstel zelf hebben: hoe werkt de Oclean Air op poetsgebied?

Poetsen alsof je in 2030 leeft

Dit is het onderdeel van de Oclean Air dat me echt, maar serieus echt verbaasd heeft. Zoals aangegeven: ik ben al jaren Oral-B gewend en dit was prima, althans dat dacht ik totdat ik met deze Chinese elektrische tandenborstel aan de slag ging. De Oclean Air geeft je het gevoel dat je je tanden in 2030 aan het poetsen bent.

Maar waarom dan zul je je misschien afvragen? De Oclean heeft een andere manier van pulseren, waardoor dit bijzonder krachtig aanvoelt en je direct het idee krijgt dat je tanden nog beter schoongemaakt worden. Het poetsen is erg prettig en na 2 of 2,5 minuut (kom ik later op terug) heb je echt het gevoel dat je alle hoeken geraakt hebt en je tanden bijzonder goed schoon zijn.

Waar ik wel aan moest wennen in het begin is dat de achterkant van de tandenborstel je tanden niet raakt. In het begin is dat een wat vreemd gevoel als dat per ongeluk gebeurt. Na een paar keer poetsen raak je hieraan gewend en gebeurt dit praktisch niet meer.

> Bekijk hier de Oclean Air in de aanbieding

Op één of andere manier heeft de manier van bewegen van deze tandenborstel ervoor gezorgd dat het poetsen efficiënter wordt. Ik ben fan, groot fan! En dan te bedenken dat deze tandenborstel slechts 35 euro kost.

Looks en slimme functies

Nu had ik ook nooit gedacht dat ik over de looks van een tandenborstel zou nadenken, maar ook dat wil ik hier toch graag even aanstippen. Natuurlijk interesseert het maar vrij weinig mensen hoe hun tandenborstel er uit ziet en daar ben ik er ook één van. Toch is de Oclean Air vooral erg clean qua looks en de grip relatief dun. Toch is hij goed vast te houden en glijdt deze niet zomaar uit je handen.

De button om hem aan en uit te zetten is wit en geïntegreerd in het frame, waarbij er een wit lampje omheen brandt om te laten zien dat hij aan staat. De verpakking is des Apple’s, clean, strak en zonder veel poespas. Zoals gezegd: voor mij niet echt iets wat de koopbeslissing kan beïnvloeden bij een tandenborstel, maar deze Xiaomi-tandenborstel ziet er gewoon goed uit.

Maar, kan een tandenborstel van 35 euro ook slimme functies bieden die van toegevoegde waarde zijn?

Het instelproces was vrij eenvoudig: app downloaden en stappen volgen. Vervolgens wordt de tandenborstel met de app gekoppeld waarna je aan de slag kunt.

Hierbij wordt er allereerst gevraagd wat info over je tanden en poetsgedrag te geven. Een leuke extra is dat je hierbij kunt aangegeven welke kleur je tanden hebben. Dit gaat van stralend wit naar flink gelig. Op deze manier wordt er vervolgens een optimaal programma voor je bepaald dat na sync met de tandenborstel ingesteld wordt.

Door gebruik te maken van dit specifieke programma moet je de beste resultaten behalen. De programma’s die ik getest heb variëren vooral in tijdsduur en intensiteit van het poetsen. Zo worden de rotaties aangepast en wordt de intensiteit ook tijdens het poetsen meerdere malen anders. Als de tijd verstreken is, gaat de tandenborstel simpelweg uit.

De sync met de app gaat door deze te verversen, waarna via Bluetooth de laatste data wordt binnen gehaald. Hierbij wordt een score gegeven aan jouw poetsbeurten van 1 tot 100. Hiermee weet je hoe efficiënt je hebt gepoetst. Bij mij zat deze normaal gesproken tussen de 85 en 98.

In het hoofdscherm van de app zie je verder hoeveel accu er nog over is in de Oclean Air en wat de levensduur van het opzetborsteltje is. Deze kun je voor een paar euro vervangen, net als bij andere elektrische tandenborstels van bijvoorbeeld Oral-B en Philips.

De slimme functies zijn niet erg bijzonder, maar wel leuk om van dag tot dag te bekijken hoe je gepoetst hebt. Nu verwacht ik dat ik dat over een paar maanden een stuk minder gebruik, maar vooral ga genieten van de poetservaring.

De accu zou volgens de fabrikant een dag of 30 meegaan, maar na 2 weken moest ik hem toch opladen. Op één of andere manier vond ik het ook nog leuk dat dit met een lader ging die via USB aangesloten moest worden.

Conclusie

De Oclean Air is misschien wel de beste elektrische tandenborstel die er is, vooral als we kijken naar prijs- kwaliteitverhouding. Vooral het poetsgedeelte werkt erg goed en daar gaat het natuurlijk om bij een elektrische tandenborstel. Mijn ervaring hierin is dat dit bij Oclean veel beter werkt dan bij concurrenten zoals Oral-B. Voor een kleine prijs van 35 euro krijg je ook nog een slimme functies, wat mij betreft dus een aanrader!

Benieuwd naar de Oclean Air, hij is hier aan te schaffen!

Lees ook: Goedkopere slimme thermostaat Nest E nu ook in Nederland te koop

Pluspunten
Bijzonder strak design
Werkt goed en snel
Geweldige poetservaring
Slimme functies zijn niet TE ingewikkeld
Prijs- kwaliteitverhouding is belachelijk goed
Minpunten
Slimme functies zijn vooral in begin leuk, daarna minder gebruikt
Vooralsnog in China bestellen
9.5
Oclean Air aanschaffen

Topics:

Oprichter van GadgetsDaily en enthousiast over alles met knopjes, snoeren en schermen. Voorliefde voor smarthome, elektrische steps, fietsen en design.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Share to...