OnePlus heeft de afgelopen jaren veel toestellen op de markt gebracht en de OnePlus 8-serie werd in het voorjaar van 2020 gelanceerd. Wij zijn de afgelopen dagen met de OnePlus 8 Pro aan de slag gegaan en de bevindingen, lees je in deze review.
OnePlus 8 Pro
Toen OnePlus het eerste toestel lanceerde, was dit soort van (prijs-)revolutie in het smartphone-landschap. Een toestel met high-end-specs die voor een bijzonder lage prijs aangeboden werd. Dit in combinatie met het beroemde, of misschien wel beruchte invite-systeem zorgde ervoor dat veel mensen wereldwijd het merk OnePlus, uiteindelijk gelieerd aan Oppo, leerde kennen.
De afgelopen jaren is er het nodige veranderd: OnePlus is verder gegroeid en er is een actieve community die het merk door dik en dun steunt. Maar er is nog een interessante wending aan de producten die op de markt gebracht werden. OnePlus begon langzaam omhoog te krabbelen met de prijzen, maar maakte ook steeds betere producten. De OnePlus 8 Pro die ik getest heb, is daar een mooi voorbeeld van. Meer high-end krijg je ze niet op dit moment, maar de prijs is ook wat hoger geworden. Een tijdje geleden schreef ik ook een review over de OnePlus 7T (Pro). Voor de volledigheid, de versie die wij getest hebben, ligt voor 999 euro in de winkel.
Hoe de afgelopen periode met de OnePlus 8 Pro bevallen is, lees je hieronder.
Design: strak en sterk
De OnePlus 8 Pro is een toestel met een strak design, niet teveel poespas, maar toch meer dan aantrekkelijk naar mijn idee. De versie van de OnePlus 8 Pro die ik ontvangen heb is ‘blauw’ van kleur en deze knalt lekker van de achterkant af.
Aan de achterzijde vinden onder andere een gegraveerd OnePlus-logo in zowel beeld als naam. Verder vinden we hier uit de camera-setup, maar daarover later meer. Aan de voorzijde zien we vooral een groot scherm, met afgeronde schermranden en een ‘punchhole’ met daarin de frontcam. Deze is gepositioneerd aan de linkerbovenhoek van het toestel.
Verder zijn er weinig spannende elementen aan het design en dat kan ik eigenlijk enorm waarderen. Alle knoppen die je zou verwachten zijn aanwezig, maar een headphone-jack is afwezig. Zelf ben ik tegenwoordig van de draadloze oordopjes, dus persoonlijk heb ik hier geen problemen mee. Uiteraard is ook het ‘schuifje’ dat kenmerkend is voor OnePlus weer aanwezig om het toestel in de verschillende ‘geluidsstanden’ te zetten. Met geluid, trillen of stil.
Scherm: 120 Hz aan pure liefde
De OnePlus 8 Pro heeft een 6,78 inch QHD-scherm en dat is één van de beste die op dit moment te verkrijgen is. Waar vroeger de gemiddelde tablet begon bij 7 inch, heb je nu een smartphone met een bijna even groot scherm. Maar los daarvan: de OnePlus 8 Pro heeft een bijzonder prettig scherm om mee te werken.
Het is (meer dan) helder genoeg, ook bij fel zonlicht. Dat heb ik de afgelopen dagen erg goed kunnen testen en de automatische afstelling is eigenlijk simpelweg goed voor mijn dagelijks gebruik.
De OnePlus 8 Pro heeft een 120 Hz-scherm, dat wil zeggen dat de pixels vaak ververst worden. Als ‘gewone’ gebruiker merk je dat onder andere bij het scrollen. Dit gaat verdacht soepel en snel, een erg prettige manier van een smartphone bedienen.
Waar ik wel wat last van had, is dat er bepaalde aanrakingen aan de zijkant van het scherm geregistreerd werden, zonder dat deze de bedoeling waren. Dat wil zeggen dat je met het vasthouden toch bepaalde acties uitvoert op het touchscreen. Dit is na een paar dagen wel minder geworden, maar opvallend: dit heb ik met dezelfde behandeling op andere toestellen niet gehad. Met een hoesje had ik hier (uiteraard) geen last van.
In het scherm vinden we ook de vingerafdrukscanner, die onder andere gebruikt kan worden om het toestel te ontgrendelen. Deze werkt snel, zoals we dat van OnePlus gewend zijn eigenlijk.
Maar los van dit klein euvel, dat eventueel ook nog software-technisch opgelost kan worden, ben ik erg tevreden over het scherm van de OnePlus 8 Pro. Beter wordt het gewoon niet op dit moment.
Prestaties: hoe snel?
Bij een toptoestel, verwacht je natuurlijk ook top-specs onder de motorkap en dat is bij de OP 8 Pro dan ook het geval. Deze wordt aangedreven door de nieuwe Snapdragon 865, de snelste mobiele chipset van dit moment. In 2020 zullen we deze nog in veel vlaggenschepen gaan zien.
De versie die ik heb ontvangen heeft ook nog eens 12GB aan RAMgeheugen om het plaatje compleet te maken. Wellicht een overkill, maar dus ruim voldoende om eigenlijk alles te doen wat je maar wilt.
Of het nu gaat om de ‘dagelijkse’ dingen op je smartphone, zoals het browsen, mailen en social of het spelen van zeer intensieve games, de OP 8 Pro heeft er geen enkel probleem mee.
Daarmee kunnen we dus gerust stellen wat we van tevoren verwacht hadden: op de OnePlus 8 Pro is niets aan te merken qua prestaties. Ook niet onbelangrijk om te melden: er is ondersteuning voor 5G.
Software: ik ben verliefd
Zoals jullie wellicht wel of niet weten, heb ik ook ooit Androidworld opgericht, de grootste Android-site van Nederland en België en heb zodoende honderden smartphones getest. Waar ik zelf altijd erg enthousiast van kon worden, is standaard-Android. Dus Android zoals uitgebracht door Google en te vinden op de huidige Pixels en vroeger op de Nexus-toestellen.
OxygenOS van OnePlus lijkt daar grotendeels op, met nog een aantal handige en praktische toevoegingen. De versie waar ik op getest heb ik gebaseerd op Android 10 en draaide erg soepel op het toestel. Er zijn geen ellenlange instellingen, maar ze zijn overzichtelijk gegroepeerd, een overzicht waar het soms wel eens aan ontbreekt bij andere fabrikant.
Daarnaast is de software vrij clean qua looks en zijn de meest gebruikte zaken snel te bereiken. Waar ik normaal gesproken al snel de behoefte voel om een andere launcher te gebruiken (Action Launcher), heb ik dat bij de OnePlus 8 Pro zeker niet gehad. Sterker nog, de software is wat mij betreft absoluut één van de beste punten van dit toestel.
Accu: prima, maar vooral erg snel opgeladen
De accu van de OP 8 Pro heeft een capaciteit van 4510 mAh en zou daarmee de volledig dag door moeten komen. Dat lukt ook. Ook bij intensief gebruik hoef je niet bij te laden gedurende de dag. Mocht je je toch zorgen maken, in de instellingen kun je zien hoelang je nog kunt doen met de accu. Hierbij moet ik overigens wel aangeven dat ik het toestel de meeste tijd gewoon in FHD+-modus had staan, dus niet continu in QHD. Dit betekent dat er simpelweg wat minder stroom verbruikt wordt.
OnePlus heeft er ook weer voor gekozen een snelle lader in de doos te doen. Deze Warp-charger laadt het toestel bijzonder snel op, erg handig als je toch even extra wil bijladen. Nieuwe is ook de aankondiging van de draadloze 30W-opladen, waar de OP 8 Pro ook ondersteuning voor heeft. Dit in combinatie met omgekeerd laden, om andere apparaten op de achterkant draadloos op te laden van Qi maakt het plaatjes compleet.
Camera: smile
Camera’s zijn tegenwoordig de parade-paardjes van smartphones. Waar je het vroeger met één camera moest doen en het een megapixel-race werd, wordt er nu een range aan camera’s aangeboden op smartphones en dat is bij OnePlus niet anders.
Er zitten 4 camera’s aan de achterzijde van de OnePlus 8 Pro, de gewone camera van 48 megapixel, een zoomlens van 8 megapixel en een ultrawide-camera van 48 megapixel. De laatste is een ‘Color filter-camera’, waarmee je extra filters en stijlen kunt toevoegen aan je foto’s.
De ‘gewone’ camera doet zijn werk wat mij betreft erg goed, dynamische kleuren en met de toevoeging van de zoom (3x optisch) en de groothoeklens heb je een complete set aan camera’s tot je beschikking.
Waar ik vooral positief over ben, is de portret-modus: er zijn nogal wat toestellen die mijn bril of haren (eigenlijk geen haren) precies op het juiste punt ’te blurren’ deed de OnePlus 8 Pro dit praktisch altijd probleemloos.
Dit betekent dus dat je ook met de camera’s erg goed zit bij OnePlus.
Twijfel je nog, check dan ook onze review van de Oppo Find X2 Pro.
Conclusie
Bij blijven met tech & gadgets? Volg ons!
Wij maken deze artikelen met veel plezier en vinden het dan ook erg tof als je ons volgt! Dat kan al gemakkelijk (gratis en veilig) via onze leuke nieuwsbrief:
01
Cortina E-lett review: kopen of beter niet?