Review Nest Cam IQ Indoor: de slimme camera die gewoon altijd werkt

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Door

Ruud Caris

Laatste update:

0

Nest heeft meerdere producten op de markt gebracht, waaronder de Nest Cam IQ Indoor, de opvolger van de succesvolle Nest Cam. Deze kwam in 2017 op de markt, maar dat maakt hem in 2018 nog zeker de moeite waard om aan een test te onderwerpen. Dat hebben dan we dan ook gedaan: check onze review van de Nest Cam IQ Indoor.

Nest Cam IQ Indoor

Met de Nest Cam IQ Indoor kwam er een – soort van – opvolger voor de Nest Cam op de markt. De ‘soort van’ heeft te maken met het feit dat deze qua mogelijkheden en beeldkwaliteit wel een stukje boven zijn voorganger staat, waarbij het prijsniveau ook aangepast is. Op het moment van schrijven zijn beide modellen dan ook nog gewoon verkrijgbaar.

De Nest Cam IQ heeft een aantal slimme functies die deze camera potentieel interessant maken. Denk hierbij aan Supersight, de gezichtsherkenning. Inmiddels heb ik al de nodige Nest-producten en in deze review kom je erachter of de hoge verwachtingen waar gemaakt worden.

Pluspunten
Strak design, alles klopt
Snelle meldingen, de app zit goed in elkaar
Beeldkwaliteit ruim voldoende en inzoomen met 4K prettig
Audio goed, beide kanten op
Minpunten
Niet goedkoop
Nest Aware nodig voor volledige potentie (min. 5 euro/mnd)
5

Installatie en Design

Eén van de dingen waar ik bij Nest altijd erg over te spreken ben is de eenvoudigheid. Dat geldt ook weer bij de Nest Cam IQ Indoor. Het is een kwestie van inpluggen en dan de stappen doorlopen binnen de app en… Klaar! Hij werkt gewoon. Dit stelde dus niet veel voor en en eigenlijk kan iedereen dit. Nu had ik de Nest-app al op mijn telefoon staan, dus het ging extra snel, maar het aanmaken van een account zou de moeite niet moeten zijn.

Wel de moeite is om naar het design te kijken. De Nest Cam IQ ziet er strak en vooral goed afgewerkt uit en beschikt over een evenwichtig, modern design. Het zijn vooral de kleine details die het hem doen en daarbij wil ik graag de manier waarop de stekker aan de achterzijde in de camera verdwijnt even benoemen. Deze verzinkt bijna helemaal in de camera, waardoor deze gelijk loopt met de rand, erg mooi gedaan door Nest.

De Nest Cam IQ Indoor ziet er dus bijzonder goed uit naar mijn bescheiden mening en de afwerking is tot in de puntjes in orde. De kleuren (wit voor vote en omhulsel, zwart voor de lens) gaan goed samen met de ring die om de lens heen te zien is. Hier kan het dus al niet meer stuk, maar… Bij een camera is het design niet het belangrijkste, maar vooral de werking. Daar gaan we nu verder op in.

Beeldkwaliteit en gezichtsherkenning

Eén van de belangrijkste onderdelen van een camera is natuurlijk de beeldkwaliteit: kun je wel herkennen wat je daadwerkelijk ziet op de camera? Gelukkig is dat bij de Nest Cam IQ wel het geval, maar er wordt geadverteerd met 4K, klopt dat wel? Niet helemaal… Standaard wordt er opgenomen in fullHD, normaal gesproken is dat ook meer dan genoeg. Het nadeel is dat als je inzoomt, er snel kwaliteit verloren gaat en je dus korrelig beeld krijgt. De Nest Cam IQ Indoor neemt dus gewoon standaard in fullHD op, niet ik 4K, maar zodra je inzoomt, blijft de kwaliteit beter omdat dit 4K-beelden zijn.

Als gebruiker merk je daar weinig van: het verschil tussen 4K en fullHD ga je niet zien als het niet naast elkaar ligt, maar het inzoomen met 4K is wel erg handig als juist dat beeld wat onscherp is. De beeldkwaliteit van de Nest Cam IQ is dus gewoon goed te noemen, maar niet altijd 4K.

De gezichtsherkenning was één van de functies waar ik erg benieuwd naar was. Inmiddels heb ik dit al getest bij de Nest Hello en de Nest Cam IQ Outdoor en het is dan ook geen verassing dat dit goed werkt bij de reguliere camera voor binnen.

Zodra de camera een gezicht ziet, kun je hier een melding van ontvangen. Dit kun je eventueel ook instellen opgezette tijden, dus bijvoorbeeld alleen in de nacht of juist overdag als je niet thuis bent. Zodra er een onbekend gezicht gezien is, kun je deze in de app een naam geven nadat je hebt aangegeven of je deze persoon herkent. Vervolgens kun je ook instellen dat je alleen meldingen wil ontvangen van onbekende personen.

Via: Nestcam IQ Outdoor Review / youtube.com (capture) | TechHive

Gezien het feit dat je de camera binnen (in huis) gebruikt is de kans vrij klein dat er vaak onbekende mensen zijn die jij niet kent. Het is wel handig om te zorgen dat de mensen die je wel kent, ook met naam genoemd worden, dit maakt de camera nog leuker wat mij betreft. De naam zal dan ook verschijnen.

De gezichtsherkenning werkt in mijn geval voor 80-90% goed. Dan geeft hij aan dat er bekende mensen in de kamer rondlopen, maar er zijn ook momenten dat hij mijn dochter bijvoorbeeld niet herkent, terwijl dat eerder op de dag wel het geval was. De meldingen heb ik beperkt, dus veel false-positives ontvang ik niet, maar het systeem is nog niet waterdicht.

Audio en app

Net als bij de andere Nest-producten kan de Cam IQ Indoor ook geluid opnemen en uitzenden. Dat wil dus zeggen dat je bij bijvoorbeeld een liveview of opgenomen clip kunt horen wat er gezegd wordt, maar je kunt ook praten. Door de knop in de app in te houden, kun jij spreken zodat de mensen in de ruimte van de camera dit kunnen horen. Dit geluid is verrassend goed en duidelijk verstaanbaar. Je dient echter wel te zorgen voor een stabiele internetverbinding, anders komt het verzonden geluid niet altijd aan.

De app is voor mij geen onbekende, deze gebruik ik al met de Nest Hello deurbel, buitencamera en thermostaat. Het handige alles-in-één overzicht en de integratie met Google Assistant maken dit compleet. In de Google Home-app kun je – indien Nest gekoppeld is – de camera bekijken of de thermostaat anders instellen. Dit kan handig zijn, maar als je bijvoorbeeld een clip terug wil kijken, moet je dat toch in de Nest-app doen.

De Nest-app zit goed in elkaar, maar mis ik nog één functie zoals ik eerder aangaf in andere reviews. Het is niet mogelijk om vooruit te spoelen in de opgenomen clips, dus het kan best zijn dat je een tijdje aan het wachten bent voordat je echt ziet wat je graag wil zien. Geen grote ramp, maar wel een puntje van aandacht voor Nest. Verder functioneert de app goed en relatief snel, ook de meldingen worden snel verstuurd, vlak nadat er iets heeft plaatsgevonden. Het is daarbij wel essentieel dat je camera goed bereik moet hebben qua WiFi.

Via: ebay.com

Abonnement en prijs

De Nest Cam IQ Indoor kun je gebruiken zonder abonnement, echter streeft hij dan zijn doel voorbij. Sterker nog, ben je niet van plan een abonnement te nemen, dan moet je wellicht voor een andere optie kijken waarbij de data lokaal opgeslagen kan worden op een NAS of SD-kaart.

Heb je geen abonnement bij de Nest Cam IQ (of eigenlijk elke camera van Nest), dan heb je een aantal functies niet. Zo worden beelden maar een paar uur opgeslagen, maar vooral het feit dat er dan geen gezichtsherkenning is, is niet handig. Dat is juist één van de functies waar je deze camera voor zou kopen (en zoveel geld voor neertelt). Er zijn tegenwoordig een aantal abonnementen van Nest, beginnend bij 5 euro (met 5 dagen geschiedenis), voor 10 euro krijg je 10 dagen geschiedenis en de duurste variant kost 30 euro.

Deze dienst, Nest Aware genaamd, heeft wel toegevoegde waarde voor de camera’s wat mij betreft. Mocht je iets goedkoper uit willen zijn, dan kun je per jaar betalen, waarbij je 2 maanden gratis krijgt. Persoonlijk gebruik ik overigens de maandelijkse variant van 5 dagen geschiedenis, voor mij voldoende.

De prijs van de Nest Cam IQ is ook vrij fors, maar het naar mijn idee wel waard. De prijs van dit soort producten fluctueert altijd een beetje, maar op het moment van schrijven van de review is de goedkoopste prijs die online te vinden is 299 euro. Bij Nest zelf kost de camera nog 349 euro.

Via: Nestcam IQ Outdoor Review / youtube.com (capture) | TechHive

Conclusie

Met de Nest Cam IQ Indoor koop je een bijzonder goede camera, die je in combinatie met het Nest Aware-abonnement volledig kunt gebruiken. Vooral de gezichtsherkenning is erg goed, maar er is ook aandacht besteed aan het design van het geheel. Hiermee behoort de Nest Cam IQ op het moment van schrijven tot één van de beste indoor-cams. Ben je niet van plan een abonnement te nemen, dan kun je beter voor een andere optie gaan.

Pluspunten
Strak design, alles klopt
Snelle meldingen, de app zit goed in elkaar
Beeldkwaliteit ruim voldoende en inzoomen met 4K prettig
Audio goed, beide kanten op
Minpunten
Niet goedkoop
Nest Aware nodig voor volledige potentie (min. 5 euro/mnd)
5

Bij blijven met tech & gadgets? Volg ons!

Wij maken deze artikelen met veel plezier en vinden het dan ook erg tof als je ons volgt! Dat kan al gemakkelijk (gratis en veilig) via onze leuke nieuwsbrief:

Oprichter van GadgetsDaily en enthousiast over alles met knopjes, snoeren en schermen. Voorliefde voor smarthome, elektrische steps, fietsen en design.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Share to...