Tegenwoordig zijn we steeds meer slimme apparaten komen in en rondom het huis. Nu zijn beveiligingscamera’s zeker niet nieuw, maar met de Nest Cam IQ Outdoor kun je eenvoudig je bestaande systeem uitbreiding. Wij hebben de afgelopen weken de Nest Cam IQ Outdoor dan ook uitgebreid getest.
Nest Cam IQ Outdoor
De Nest Cam IQ Outdoor is de tweede buitencamera die het bedrijf heeft uitgebracht en heeft een aantal extra functies en mogelijkheden ten opzichte van de reguliere outdoor-cam van Nest. Dit zit hem onder andere in de videokwaliteit, maar ook de gezichtsherkenning die toegepast kan worden binnen de app.
Nest is van Google, daarom is er ook een uitgebreide integratie met onder andere Google Home, waardoor je ook vanuit deze app de camera’s en eventuele andere apparaten kunt bekijken.
Lees ook: Dit zijn de 7 beste robotstofzuigers van 2018 (+bonus)
Installatie Nest Cam IQ Outdoor
Oké, meteen maar een bekentenis: ik ben niet bijzonder handig. In mijn situatie wilde ik hem ergens op de oprit monteren en heb ervoor gekozen dit tegen de garagemuur te doen. Dit bekende wel dat ik een gat moest boren door een muur van 30 centimeter, maar toen ik hier eenmaal het juiste boor voor had gevonden, ging het vanzelf. Kwestie van kabeltje er doorheen, goed in de camera klikken en de afsluitring erop.
Omdat er (bijna) geen water bij de camera kan komen van de regen, heb ik hem verder niet afgekit, ook al wordt dit wel aangeraden door Nest. Hou er hierbij rekening dat het gaatje aan de onderkant vrij moet blijven zodat water eventueel kan weglopen.
Het mooie aan Nest-producten is dat ze altijd erg compleet geleverd worden. Dus inclusief pluggen, schroeven, kabelhouders en alles wat je nodig hebt om de Nest Cam IQ Outdoor op te hangen. Het snoer is overigens 7 meter lang, voor mij meer dan lang genoeg.
Het is overigens wel aan te raden de camera alvast in te stellen voordat hij aan de muur hangt. Dit houdt in toevoegen aan je Nest-account en zorgen dat hij verbonden is met WiFi. Test vervolgens ook direct even door hem op de plaats te houden waar je hem wil hangen of het WiFi-bereik voldoende is om te streamen en meldingen te ontvangen.
Meldingen en gebruik
Inmiddels heb ik al redelijk wat camera’s gebruikt, maar ik blijf fan van Nest. De grootste reden is dat er weinig tot geen vertraging in zit, de meldingen komen vaak enkele seconden na enige beweging of gezichten, afhankelijk van je instellingen, waardoor je indien gewenst snel op de hoogte bent.
Het duurt soms even om de liveview van de camera te openen, maar als je een goede verbinding hebt, moet dit tot een seconde of 3-5 beperkt blijven is mijn ervaring. Hierdoor kun je relatief snel kijken of en waar er iets gebeurt rondom je huis.
Bij de camera heb ik een zone aangegeven waarin meldingen moeten doorkomen als er gezichten gezien worden. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat afhankelijk van de locatie dat er veel te veel meldingen binnen gaan komen. Ook de bewegingsmeldingen heb ik uitgezet, dit werden er simpelweg teveel.
Wat ik wel mis in de app is het vooruitspoelen in de verschillende clips die opgenomen zijn. Na de eerste maand proefperiode, krijg je de mogelijkheid om een abonnement te nemen om beelden in de cloud op slaan. Dit begint bij 5 euro per maand, waarvoor je 5 dagen videogeschiedenis hebt. Wil je dit bijvoorbeeld opschalen naar 10 of 30 dagen, dan kan dat voor respectievelijk 10 en 30 euro. Bij jaarabonnementen wordt er korting aangeboden. Ook om de gezichtsherkenning te gebruiken heb je een abonnement nodig.
Extra mogelijkheden: gezichten herkennen, schema’s en meer
Eén van de extra mogelijkheden van de Nest Cam IQ Outdoor is om gezichten te herkennen. Als er dan een nieuw, onbekend gezicht gezien is, krijg je een melding met de vraag of je deze kent. Vervolgens kun je in de Nest-app hier een naam aan geven. Als de camera de volgende keer dat gezicht weer ziet (en herkent) dan zal hij aangeven wie er voor te zien is en eventueel de naam weergeven zoals je die hebt opgegeven. Dit werkte niet altijd perfect bij mijn tests. Sommige mensen werden wel herkend of aangegeven als ‘waarschijnlijk een bekend gezicht’, in plaats van de toegevoegde naam. Voor goed genoeg overigens, maar wel een constatering.
Daarnaast zijn er mogelijkheden om de camera op bepaalde tijden opnames te laten maken en meldingen sturen. Heb je hem bijvoorbeeld in de tuin hangen en spelen de kids op woensdagmiddag altijd buiten, dan zul je veel meldingen ontvangen. Met de schema’s kun je instellen wanneer dat al dan niet het geval is.
Hou er rekening mee dat je flink wat data verbruikt met de Nest Cam IQ Outdoor, vooral als je hoge kwaliteit instelt. Er wordt dan ongeveer 400GB per maand gebruikt per camera volgens Nest. In mijn geval zat ik op ~550GB op de hoogste kwaliteit volgens Google WiFi. Hou er dus rekening mee dat een deel van je internetsnelheid gebruikt zal worden om data te uploaden naar de servers van Nest. De ‘minste’ optie gebruikt – volgens Nest – 100GB per maand.
Daarnaast heeft de Outdoor Cam van Nest de mogelijkheid om te luisteren wat er gezegd wordt aan de kant van de camera, maar kan er ook gesproken worden. Dit werkt erg goed, zonder veel vertraging en ook de speakers zijn goed te noemen. Weinig klachten over, ook al heb ik het niet bijzonder uitgebreid gebruikt.
Conclusie: kopen?
De Nest Cam IQ Outdoor is een briljante camera, is van goede kwaliteit, eenvoudig te installeren en ook het gebruiksgemak is erg goed. Toch is er een nadeel. Naast de aanschafwaarde (~369 euro), heb je ook een abonnement nodig van minstens 5 euro per maand als je hem volledig wil gebruiken. Dit houdt in: beelden terugkijken en gezichten herkennen. Er is dus geen mogelijkheid om beelden lokaal op te slaan op bijvoorbeeld een NAS, andere harde schijf of SD-kaart.
Zoek je een camera die het gewoon altijd doet, waar je nooit meer naar hoeft om te kijken, dan is de Nest Cam IQ Outdoor een bijzonder goede optie.
Nest Cam Outdoor IQ kopen
De Nest Cam Outdoor IQ is momenteel te koop voor 369 euro, waarbij je het volledige pakket krijgt inclusief installatiematerialen.
01
Cortina E-lett review: kopen of beter niet?