Review Bobby Urban: veilige rugzak met vele kwaliteiten

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Door

Ruud Caris

Laatste update:

0

Rugzakken zijn er in veel soorten en maten en waar de meeste gekocht worden op looks of praktische mogelijkheden, voegt de Bobby Urban van XD Design iets extra’s toe. Deze rugzak is namelijk snijwerend en extra veilig: ik ging ermee aan de slag!

XD Design uit Nederland

De eerste Kickstarter van het bedrijf leverde ze zelfs ruim 600.000 pond op voor deze anti-diefstal rugzak. Logisch dat ze hierop verder zijn gaan borduren en inmiddels zijn er een aantal nieuwe modellen op de markt gekomen. Eén daarvan de Bobby Urban, die ik de afgelopen periode onder handen heb genomen.

Prachtig design
Stevig en duurzaam
Extra veilig door slot en snijwerend
Handig extra 'netje' voor meer capaciteit
Vrij diep, dus soms grabbelen naar spullen
Stevige prijs
4.5
Aanschaffen

De looks en mogelijkheden

De Bobby Urban is een opvallende rugzak, allereerst door zijn looks. Er is een kenmerkend materiaal gebruikt voor het bedrijf, waarbij er subtiel een logo van XD Design op de tas te vinden is.

De reacties op de tas qua looks zijn veelal positief, een mooi uiterlijk, maar de meeste aandacht gaat toch altijd uit naar het slot. Doordat hier gele elementen aan toegevoegd zijn, wordt hier de nadruk op gelegd en dat is ook niet voor niets: het is een interessante functie aan deze tas. Hoe dit in praktijk werkt, lees je verderop in de review.

Verder zijn er een aantal handige extra opbergmogelijkheden toegevoegd aan de buitenkant. Allereerst kan er een netje gespannen worden, waardoor je bijvoorbeeld een helm eenvoudig kunt opbergen, zonder dat je tas helemaal vol zit. Persoonlijk heb ik deze eraf gehaald, ik vind de strakke look van de tas mooier, maar dat is een eigen voorkeur.

Er zit op de rug een extra vakje met daarin een koord, waaraan je dingen kunt vastmaken, zoals bijvoorbeeld sleutels. Zelf heb ik deze tijdens het reizen gebruikt om mijn paspoort in te doen. Als je hem op je rug hebt, komt niemand hier aan en toch is het eenvoudig toegankelijk.

Aan de schouderbanden vinden we nog een extra vakje, waar precies een pasje in past. Hierin kunnen pasjes van buitenaf niet gescand worden (RFID).

Dit maakt de Bobby Urban compleet, een toffe tas met veel extra mogelijkheden zoals snijwerendheid en een extra slot. Hoe dit in praktijk bevalt, lees je hierna.

Hoe bevalt de Bobby Urban in praktijk?

Eerlijk is eerlijk: inmiddels is dit mijn tweede model. De eerste had een maandagmorgen-model slot. Dit was, na een aantal keren gebruiken al kapot gegaan. Gelukkig is het geen bekende klacht en kreeg ik al snel een nieuwe exemplaar. Hierbij wil ik dan ook benadrukken dat daar niets mee aan de hand is, deze heb ik intensief gebruikt en het slot functioneert prima. De review is dan – uiteraard – ook gebaseerd op het tweede exemplaar.

De indeling in de Bobby Urban is redelijk minimalistisch: er is één vak voor een laptop (tot 15,6 inch), waar mijn Macbook Pro 15 inch prima in past en een tweede steekvak. Verder zijn er nog twee kleine vakken. Uiteraard is er ook nog een groot vak aanwezig om de rest van je spullen in te doen. Dit is in principe voldoende om je spullen op te bergen, maar de tas is vooral als hij helemaal open is, erg lang. Dit resulteert erin dat als je genoeg in je tas hebt (en dan vooral in het grote vak) het soms even goed zoeken is waarbij bijna je volledige arm in de tas verdwijnt. Geen levensgroot issue, maar wel belangrijk om te weten.

Verder heb ik weinig op- en of aan te merken op de tas qua opberggemak. De sluiten (en dus het slot) is in het begin even wennen: deze dien je drie keer op te rollen, waarna je het slot dicht kunt doen nadat je de eerste keer een doe hebt ingesteld.

Dit gaat na verloop van tijd bijzonder soepel en ook al kost het iets langer dan een andere sluiting, je krijgt er wel iets voor terug. Toen ik met de rugzak op in de metro in Barcelona stond, geeft het toch een veilig gevoel: het is (bijna) niet mogelijk om de rugzak open te maken. Dit komt enerzijds door het slot, anderzijds door de snijwerende stof die gebruikt is. Dit heb ik niet heel uitgebreide durven te testen, maar heb wel meerdere malen met een schilmesje gesneden, zonder dat het een spoort achterliet.

Een andere handige toepassing is bijvoorbeeld op een trip, waarbij je de rugzak aan een verwarmingsbuis kunt vastleggen met het slot, waardoor de inhoud van de tas lastiger meegenomen kan worden.

Qua gebruiksgemak ben ik dus ook te spreken over de Bobby Urban, waarbij het ‘gevoel’ van veiligheid wel extra prettig is op plekken waar andere mensen graag in je tas neuzen.

Urban en Urban Lite

Er zijn twee modellen in deze serie: de Urban (129 euro) en de Urban Lite (89 euro). Het verschil zit hem in het snijwerende: de Lite-versie heeft geen snijwerende eigenschappen en dus niet deze extra ‘veiligheid’. Het is natuurlijk aan jou om te bepalen welke van de rugzakken aan jouw wensen voldoet.

Prachtig design
Stevig en duurzaam
Extra veilig door slot en snijwerend
Handig extra 'netje' voor meer capaciteit
Vrij diep, dus soms grabbelen naar spullen
Stevige prijs
4.5
Aanschaffen

Conclusie

De Bobby Urban heb ik met veel plezier gebruikt (en nog steeds), met een klein nadeel van het diepe grote vak, maar daar kan ik prima mee leven. Het is een goed uitziende tas met veel extra beveiliging. Zo sta je veilig in de metro en hoef je tijden een reis of vakantie niet bang te zijn dat ze zomaar iets uit je tas halen.

Ik ben enthousiast van over de Bobby Urban en blijf hem dan ook graag nog een tijdje gebruiken!

Oprichter van GadgetsDaily en enthousiast over alles met knopjes, snoeren en schermen. Voorliefde voor smarthome, elektrische steps, fietsen en design.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Share to...