WhatsApp: let op dat je niet in deze scam trapt

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Door

Ruud Caris

Laatste update:

0

whatsapp meelezen

WhatsApp is een populaire app en dat zorgt niet alleen voor veel gebruikers, maar ook veel criminelen die hier een slaatje uit willen slaan.

WhatsApp veilig gebruiken

Bijna iedereen in Nederland met een smartphone gebruikt WhatsApp en er worden dan ook dagelijks vele tientallen miljoenen berichten, foto’s en andere bestanden verstuurd. De app heeft zelf al een aantal maatregelen genomen om dit zo veilig mogelijk te maken.

Reizen smartphone beste reisapps
Via: depositphotos.com | LDProd

Zo zijn berichten versleuteld en kunnen deze niet onderschept en vervolgens gelezen worden. Dit zorgt er in ieder geval voor dat je berichten niet in de handen van kwaadwillenden komen, maar… De mensen met slechte bedoelingen zijn inventief en ze hebben een methode ontwikkeld die tegenwoordig veel gebruikt wordt om jouw WhatsApp over te nemen.

Nieuwe methode met verificatie-SMS

De nieuwe methode is een manier om te proberen jouw WhatsApp-account over te nemen en te gebruiken voor andere doeleinden. Concreet wil dit zeggen dat ze dan berichten uit jouw naam kunnen sturen naar allerlei contacten met spam-links, of andere mensen overhalen dingen te doen onder jouw naam.

Dat wil natuurlijk niemand, daarom waarschuwen we je graag voor deze nieuwe methode.

Hiervoor gebruiken ze de verificatie-SMS die gestuurd wordt op het moment dat je de app opnieuw installeert of een nieuwe nummer koppelt aan je WhatsApp-account. Deze SMS dien je alleen te krijgen als je of de app opnieuw installeert of een nieuw nummer toevoegt. Een ander moment wordt deze simpelweg niet verstuurd.

Zo gaat het in zijn werk

De scam met de verificatie-methode gaat als volgt te werk: de kwaadwillenden installeren WhatsApp opnieuw op een telefoon en gebruiken dan jouw nummer om te registreren. Vervolgens krijg jij een SMS, met daarin de verificatie-code. Snel daarna krijg je nog een bericht (wellicht van een ‘bekende’) die iets zegt in de trend van ‘Oeps, de verificatiecode is naar het verkeerde nummer gestuurd, zou je hem willen doorsturen?’. Doe dit nooit! Als je dit doet hebben ze toegang tot jouw WhatsApp en zal jouw toestel afgemeld worden.

Wat moet je doen als het toch gebeurd is?

Heb je toch per ongeluk het nummer doorgestuurd, installeer de app dan zo snel mogelijk opnieuw op je telefoon en doorloop de installatieprocedure. Voer je telefoonnummer in en wacht totdat de SMS met verificatiecode weer binnenkomt en voer deze in. Vervolgens neemt jouw telefoon het WhatsApp-account weer over en kun je weer met je eigen contacten chatten.

Probeer dit vooral te voorkomen door het verificatienummer niet door te sturen. Op deze manier kun je een hoop ellende voorkomen.

Lees ook:

Via: Fraudehelpdesk


Bij blijven met tech & gadgets? Volg ons!

Wij maken deze artikelen met veel plezier en vinden het dan ook erg tof als je ons volgt! Dat kan al gemakkelijk (gratis en veilig) via onze leuke nieuwsbrief:

Oprichter van GadgetsDaily en enthousiast over alles met knopjes, snoeren en schermen. Voorliefde voor smarthome, elektrische steps, fietsen en design.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Share to...