Het Netflix-aanbod gaat binnenkort veranderen door nieuwe Europese regels

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Door

Ruud Caris

Laatste update:

0

Een avondje Netflixen ziet er binnenkort misschien anders uit dan je nu gewend bent en dat heeft alles met de content te maken. De Europese Unie gaat regels maken voor de verhouding van ‘lokale’ content die aanwezig moet zijn.

Streaming-aanbod en nieuwe regels

De Europese Commissie heeft een wetsvoorstel gedaan waarin staat dat het vereist is om minimaal 30% lokale content te gebruiken. Dat wil dus zeggen voor de Nederlandse Netflix dat er bijna éénderde van de content uit Europa moet komen. Dit zal ten koste gaan van content uit bijvoorbeeld Amerika.

Dit is vooralsnog een wetsvoorstel, maar de verwachting is dat dit in december goedgekeurd zal worden en in werking zal treden. De streaming-aanbieders, zoals Netflix, Amazon Prime en Videoland moeten dan zorgen dat ze voldoen aan de nieuwe regels binnen 20 maanden.

En nu?

Op zich geen ramp natuurlijk, er wordt genoeg goede content geboden door Europese aanbieders, maar de grote publiekstrekkers komen meestal van net iets verder, uitzonderingen daar gelaten uiteraard.

In het wetsvoorstel is ook opgenomen dat de regels lokaal enigszins aangepast mogen worden, waardoor het percentage bijvoorbeeld nog verhoogd mag worden tot 40% van het totale aanbod.

Deze nieuwe manier van contentverdeling geldt dus voor alle streamingdiensten, niet alleen voor Netflix. Op dit moment zou Netflix al richting deze 30% gaan omdat ze laatste jaren geïnvesteerd hebben in Europa, zoals bijvoorbeeld Casa de Papel.

Prominente plek

De Europese content die dan op bijvoorbeeld Netflix in Nederland te zien is, moet ook nog eens op een prominente plek staan en dus goed zichtbaar zijn. Het is dus niet mogelijk om de rechten te verwerven en de content vervolgens goed te verstoppen in het platform.

De regels zijn gemaakt omdat streamingplatformen veel kijkers wegtrekken van de reguliere televisie en er dus minder lokale content bekeken wordt. De nieuwe regels moeten ervoor zorgen dat filmfondsen en andere aanbieders toch hun content kwijt kunnen.

Via: Deadline

Topics:

Oprichter van GadgetsDaily en enthousiast over alles met knopjes, snoeren en schermen. Voorliefde voor smarthome, elektrische steps, fietsen en design.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Share to...