Tech

Laatste update:

Alles over mesh-wifi: voor iedereen die echt goed bereik wil

Geschreven door:

Ruud Caris

Alle content is geschreven door smarthome-experts, niet door AI en robots.

Tegenwoordig kunnen we niet meer zonder goed en stabiel internet, daarom is het wenselijk goed te kijken hoe je wifi in huis hebt ingericht. In dit artikel bespreken we mesh-wifi, een handige manier om te zorgen voor een goed dekkend wifi-netwerk.

Mesh-wifi

Veel mensen maken nog gebruik van puur en alleen het modem van de internet provider die dan ook een wifi-signaal kan uitzenden. Dit zorgt er vaak voor dat het bereik niet optimaal is, vooral als je wat verder weg bent van de router. Dit heeft onder andere met het feit te maken dat er slechts op één plaats een router staat. Maar tegenwoordig zijn er eenvoudige oplossingen hiervoor.

Met mesh-wifi creëer je een dekkend netwerk voor het hele huis door meerdere wifi-punten met elkaar te laten communiceren. Dit doe je door meerdere routers in huis te plaatsen die automatisch met elkaar communiceren. Loop je bijvoorbeeld naar zolder en heb je daar een wifi-punt in de buurt, dan zal bijvoorbeeld je smartphone automatisch overschakelen naar het dichtstbijzijnde punt.

Door dit netwerk zo te maken dat de punten onderling met elkaar communiceren, kun je dus relatief eenvoudig het netwerk uitbreiden met als groot voordeel dat er geen kabels getrokken hoeven te worden door het hele huis.

Voordelen mesh-wifi

Er zijn een aantal voordelen bij mesh-wifi, die we hieronder voor je hebben opgesomd.

  • Elk wifi-punt kan het signaal doorgeven, dus ook al staat de laatste ver weg van het basisstation, toch kun je daar goed internet krijgen.
  • Vaak is het plug-and-play, dus een kwestie van aanzetten, paar kleine instellingen en je kunt zorgeloos internetten.
  • Je bent in één keer voorzien, of het nu gaat om wifi in de tuin of elders, met mesh kun je dit eenvoudig voor elkaar krijgen zonder dat je kabels hoeft te trekken door het hele huis.
  • Er zijn tegenwoordig steeds meer systemen verkrijgbaar, de keuze wordt steeds groter. Wij hebben bijvoorbeeld recent Google wifi getest.
  • Bediening en installatie gaat vaak via een app en is erg eenvoudig.

In de toekomst zullen er alleen nog maar meer apparaten zijn die goed internet nodig hebben en het lijkt er nu op dat de mesh-technologie breed gedragen zal worden. Dus als je nu een nieuwe systeem koopt, ook al is het een redelijk investering, ben je wel klaar voor de groeiende vraag op het wifi-netwerk.

Is het iets voor mij?

Loop je wel eens tegen het feit aan dat geen goed bereik hebt, dan is het aanschaffen van een mesh-systeem zeker het overwegen waard. Dit zorgt er in ieder geval voor dat je klaar bent voor de toekomst en dus geen last hebt van slechte of haperende verbindingen, ook op de plekken die normaal geen goed bereik hebben.

Daarnaast is de installatie vaak bijzonder eenvoudig door gebruik te maken van een app. Hierbij zijn er geen moeilijke instellingen, maar kun je vaak al snel aan de slag en de verschillende wifi-punten toevoegen.

Kortom, mesh-wifi lijkt de toekomst te hebben, daarom zou het nu zeker een moment zijn om je hier verder in te verdiepen en eventueel aan te schaffen.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form
Oprichter van GadgetsDaily en enthousiast over alles met knopjes, snoeren en schermen. Voorliefde voor smarthome, elektrische steps, fietsen en design.

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer