Zoveel kost het om je smartphone elke dag op te laden

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Door

Ruud Caris

Laatste update:

0

Smartphones zijn niet meer weg te denken uit ons bestaan en dat gaat gepaard met veel oplaadbeurten elk jaar. Sterker nog, veel mensen laden hun smartphone elke dag op, waardoor je natuurlijk ook iets merkt aan je elektriciteitsrekening (of niet?). Wij hebben voor je uitgezocht wat het nu kost per jaar.

Smartphone opladen

Het opladen van je smartphone is eigenlijk een delicaat proces en je doet het waarschijnlijk verkeerd. Nu is de ‘ideale’ methode vaak niet haalbaar, maar toch is het goed eens na te denken over het oplaadgedrag van je smartphone, want dit verlengd de levensduur van de accu drastisch.

Los daarvan, zijn we uit gaan rekenen hoeveel het nu daadwerkelijk kost om een smartphone op te laden. Hierbij hebben we wel een aantal variabelen moeten gebruiken die niet eenduidig zijn voor iedereen.

Dat is onder andere het energietarief, dat ook per regio kan verschillen en elke smartphone is natuurlijk anders.

Telefoon opladen
Via: pxhere.com

Waar hebben we rekening mee gehouden

We zijn bij het berekenen uitgegaan van een smartphone die een accu heeft van 2800 mAh. Het onderzoek dat een aantal jaren geleden uitgevoerd werd, ging uit van een veel kleinere smartphone.

Dat betekent dus dat theoretisch de oplaadtijd en de kosten omhoog zijn gegaan zolang dezelfde lader gebruikt werd.

Voor dit laatste zijn we uitgegaan van een standaard 5W iPhone-lader, om te zorgen dat we in ieder geval tot een eindbedrag konden komen. Daarnaast hebben we een gemiddelde kWh-prijs gebruikt van 67 cent, die op dit moment ongeveer gevraagd wordt door de gemiddelde energieleverancier.

InfinityLabs Powerbank featured

Vertel me, hoeveel?

Nou, we gaan er dus vanuit dat je het hele jaar door jouw smartphone wil opladen, dan ben je ongeveer 4-5kWh kwijt.

Dat wil dus zeggen dat als we uitgaan van het tarief van 67 cent je ongeveer € 3 tot € 3,50 per jaar kwijt bent aan het opladen van je smartphone.

Wil je het exact weten, dan kun je de HomeWizard P1 wifi-meter aanschaffen, waarmee je heel eenvoudig je verbruik kunt bijhouden. Op deze manier kun je ook nog eens (flink) op de energiekosten besparen.

Lees ook: Review HomeWizard P1 Meter: eenvoudig je energieverbruik bijhouden

Het valt dus – qua bedrag – wel heel erg mee. We moeten er wel rekening mee houden dat smartphones steeds grotere accu’s krijgen, dus opladen wordt duurder. Ook de stijging van de stroomprijzen hebben hier natuurlijk (grote) invloed op.

Anderzijds, ze worden ook steeds zuiniger, waardoor je weer langer met een acculading doet. Hoe dan ook, vooralsnog komen we er wel overheen, toch…?

Lees ook:


Bij blijven met tech & gadgets? Volg ons!

Wij maken deze artikelen met veel plezier en vinden het dan ook erg tof als je ons volgt! Dat kan al gemakkelijk (gratis en veilig) via onze leuke nieuwsbrief:

Topics:

Oprichter van GadgetsDaily en enthousiast over alles met knopjes, snoeren en schermen. Voorliefde voor smarthome, elektrische steps, fietsen en design.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Share to...