Deelsteps veroveren de wereld van mobiel vervoer. In veel steden kun je daarom Tier deelsteps vinden. Maar waar kun je ze vinden, en hoe werkt het precies? Je leest hier alles over de Tier deelsteps.
Wat is Tier?
Tier is een van oorsprong Duits bedrijf dat zich bezighoudt met het maken van deelsteps. Zij maken die steps om het vervoer in Europese en andere steden te vereenvoudigen. Door middel van een app ontgrendel je de step en kun je er betaald mee rondrijden. Wereldwijd worden er meer dan 10.000 deelsteps van Tier gebruikt, verdeeld over zo’n tien landen.
Waar kun je steps huren van Tier?
Tier heeft de afgelopen jaren niet stilgezeten. Ze zijn van een betrekkelijk kleine aanbieder van deelsteps veranderd in een bedrijf dat in meerdere landen en tientallen wereldsteden te vinden is. Hieronder een lijstje van de landen waar je Tier op het moment van schrijven kunt vinden:
- Duitsland
- Zwitserland
- Verenigde Arabische Emiraten
- Spanje
- Finland
- Zweden
- Oostenrijk
- Denemarken
- Noorwegen
- Frankrijk
In sommige van de bovenstaande landen is Tier alleen te vinden in de hoofdstad. In het thuisland Duitsland, kun je Tier in meer dan tien steden vinden. Benieuwd welke steden je de Tier steps nu kunt vinden?
Bekijk het huidige aanbod van Tier.
Hoe werkt het delen van een Tier step?
Alle Tier steps zijn hetzelfde, waar je ook bent. Er is dus een universeel systeem nodig, waarmee je de step kunt huren. Om dit proces zo eenvoudig mogelijk te maken, werkt alles via de Tier app. Hieronder zie je hoe het huren van de step in zijn werk gaat.
Stap 1: Zoek een step
Om op een step te kunnen rijden, moet je er eerst eentje vinden. Dat doe je door de App van Tier te installeren en op zoek te gaan naar een step. Je kan in de app van Tier een kaart zien met daarop de dichtstbijzijnde deelsteps die op dat moment niet gebruikt worden.
Stap 2: Gebruik de step
Wanneer je bij een ongebruikte step komt, kun jij hem ontgrendelen. Ook hier heb je de app voor nodig. Je kunt namelijk de QR-code op de step scannen. Vervolgens kun je de step gaan gebruiken. Om het gaspedaal te kunnen gebruiken, moet je de step eerst even in beweging krijgen door hem te gebruiken als niet-elektrische step. Vervolgens kun je wegrijden door het gaspedaal te gebruiken.
De Tier steps zijn voorzien van GPS. Daardoor kan het soms zo zijn dat je step ineens langzamer gaat rijden. Dat komt omdat je dan in een zone terecht bent gekomen waar bijvoorbeeld veel voetgangers lopen. Je kunt dan pas weer sneller rijden wanneer je de zone uit bent.
Stap 3: De rit beëindigen
Je kunt de rit eenvoudig stoppen. Dat doe je namelijk door in de app op ‘stop ride’ te klikken. Dan stopt je rit meteen en hoef je verder niets te betalen. Vanaf dat moment kun je de step achterlaten op een daarvoor bestemde plek in de stad. Kijk altijd even of er lokale regels zijn wat betreft de parkeerplekken voor de steps. Dit is op de site van Tier namelijk niet te vinden, maar die regels zijn er lokaal vaak wel. Een verkeerd geparkeerde step kan mogelijk leiden tot een boete.
Wat kost het?
De prijzen voor deelsteps zijn vrijwel altijd afhankelijk van het land. En hoewel veel bedrijven die deelsteps aanbieden daar niet bepaald transparant over zijn, is Tier dat wel. Hieronder zie je een overzicht met het starttarief dat je voor een ritje betaalt en welke kosten per minuut er nog bijkomen. Verschillen in de kosten per minuut hebben vaak te maken met het tijdstip of de dag waarop je de step huurt. Weekenden zijn bijvoorbeeld vaak duurder dan doordeweeks.
Bekijk het overzicht met huidige kosten voor Tier deelsteps.
Welk merk step gebruikt Tier?
Zoals veel deelstep aanbieders, begon ook Tier oorspronkelijk met het verhuren van consumenten steps. Zij gebruikten hiervoor de Segway Ninebot ES2 en ES4. Nadat deze scooters veel te snel werden afgeschreven door het veelvuldige en hardhandige gebruik, besloot Tier ook zijn eigen step te ontwikkelen.
Deze step is gemaakt in samenwerking met Okai en bestaat uit een modulair design. Daardoor kunnen bepaalde cruciale onderdelen zoals de batterij eenvoudig worden vervangen, zonder de hele step gelijk te moeten vervangen. Daardoor is het Tier als één van de eerste deelstep aanbieders ook gelukt om in bepaalde steden al winstgevend te zijn.
Geld verdienen met opladen van Tier steps
Een andere reden waardoor Tier een succesvol bedrijf is geworden, is doordat zij een hechte community met zogenaamde uitvoerders van ‘gigs’ hebben opgezet. Dit zijn groepen mensen of bedrijven die zorg dragen voor het opknappen en opladen van de Tier steps. Want met een bereik van zo’n 40 kilometer, moeten die natuurlijk betrekkelijk vaak worden opgeladen.
Dit team zorgt daar dus iedere dag voor. Mocht Tier ook naar Nederland komen, dan zou je dus ook deel kunnen uitmaken van de Nederlandse ‘gigs’ om de steps weer op te laden voor een nieuwe dag rijden. Je krijgt dan per opgeladen step betaald.
Tier is niet de enige aanbieder van deelsteps. Toch is het één van de meest populaire aanbieders, vooral dankzij de grote dekking over Europese hoofdsteden. Het zal dan ook niet zo snel gebeuren dan we Tier uit de straten van onze wereldsteden zullen zien verdwijnen.
01
Cortina E-lett review: kopen of beter niet?