Deelsteps van Bird huren: alles wat je moet weten

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Door

Ruud Caris

Laatste update:

0

De economie van tegenwoordig verandert steeds meer in een deeleconomie. Vervoer is daar een goed voorbeeld van. Bird is een bedrijf dat in diverse steden wereldwijd steps aanbiedt om te huren. Ik vertel je er alles over.

Wat is Bird?

Bird is één van de bedrijven die deelsteps verhuurt aan particulieren zoals jij en ik. Handig voor wanneer je in een stad woont, studeert of op vakantie bent. Je betaalt gewoon een paar euro en je kunt dan een paar uur gebruikmaken van de step. Een ideale oplossing om zelfs geen step te hoeven gebruiken.

Bird is van oorsprong een Amerikaans bedrijf, dat zich de afgelopen jaren door de hele wereld heeft verspreid met zijn concept. Steden en universiteiten krijgen de kans om hun eigen elektrische steps aan te schaffen en deze service aan de stad aan te bieden.

Waar kun je steps gebruiken van Bird

Via: bird.co

Bekijk de kaart met alle actuele steden en universiteiten die Bird aanbieden.


Hoe werkt het delen van een Bird step?

Ben jij in één van de steden waar Bird op dit moment deelsteps heeft staan? Dan is het huren van zo’n step heel eenvoudig. Je kunt via de app van Bird zien waar in jouw omgeving een deelstep te vinden is. Dat doe je door jouw locatie op de kaart te bekijken en de GPS van de deelsteps in jouw buurt te analyseren. Je kunt zo’n deelstep reserveren, maar wel tot maximaal 30 minuten van tevoren. Daarna vervalt je reservering weer. Om te beginnen met rijden kun je de QR-code op de step scannen. Daarna kun je direct op pad met je step. Ben je klaar met rijden? Dan kun je de step eigenlijk overal weer neerzetten, zolang ze maar niet in de weg staan voor andere weggebruikers of voetgangers.

Via: bird.co

Wat kost het?

De kosten om een Bird-step te gebruiken liggen behoorlijk uit elkaar. Wel is het startarief van 1 Euro of 1 Dollar overal zo’n beetje hetzelfde. Gaan we kijken naar de tarieven per minuut, dan zien we al veel grotere verschillen. In sommige steden betaal je 10 cent per minuut, terwijl je in andere meer dan 3 keer zoveel moet betalen en 33 cent per minuut neertelt. Omdat Bird in 2019 heeft besloten de prijzen te veranderen en te blijven testen, is het dus niet duidelijk hoeveel je in iedere stad precies betaalt.

Een rekensommetje. Stel je gebruikt iedere werkdag een kwartier lang een Bird step om naar het station te komen. Dan betaal je in sommige steden € 2,50 euro, en in andere steden € 5,95. Maandelijks zijn dat bedragen van 50 tot 119 euro, bij 20 reisdagen. Het loont dus om uit te zoeken welke kosten er in welke stad worden gerekend.

Welk merk step gebruikt Bird?

Bird begon zijn wagenpark met een branded Xiaomi M365, Ninebot ES2 en Bird Ninebot ES4. Ze kwamen er al snel achter dat de bouwkwaliteit van die steps niet is opgewassen tegen het onvoorzichtige gebruik van veel step gebruikers. Bird besloot daarom zijn eigen steps te gaan ontwikkelen. Het huidige aanbod bestaat uit:

  • Bird One
  • Bird Two
  • Bird Cruiser (geen step maar een elektrische motorfiets)
Via: bird.co

Geld verdienen met het opladen van Bird steps

Elektrische steps hebben allemaal één ding gemeen: zonder stroom doen ze het niet. Iedere avond moeten de steps daarom weer opnieuw opgeladen worden. Niemand doet dat natuurlijk zonder vergoeding. Daarom biedt Bird de mogelijkheid aan om de steps thuis op te laden in ruil voor geld. Je krijgt dan adapters van Bird thuisgestuurd, en je kunt de steps in de avond opladen. Vervolgens moeten ze de volgende ochtend weer volledig opgeladen klaarstaan voor een nieuwe dag.

De verdiensten? Zo’n $5 tot $20 per opgeladen scooter aldus het bedrijf, waarbij het bedrag afhankelijk is van hoe leeg de step is en hoe moeilijk hij terug te vinden is. Dit concept heeft een aantal interessante bewegingen doen ontstaan. In sommige steden wordt er namelijk bijna gevochten om de steps weer mee naar huis te mogen nemen. Vaak zijn dit mensen die geen werk hebben en in één nacht proberen 30-40 steps op te laden om hun geld te verdienen.


Bird was in 2017 één van de eerste bedrijven die scooters in steden aanbood om te delen. Nu, enkele jaren later is het speelveld veranderd. Er zijn meer aanbieders, prijzen veranderen en ook de technologie in de step wordt steeds belangrijker. Heb jij al eens een Bird step gehuurd?

Oprichter van GadgetsDaily en enthousiast over alles met knopjes, snoeren en schermen. Voorliefde voor smarthome, elektrische steps, fietsen en design.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Share to...