Crossover kabel vs ethernet kabel: wat is het verschil?

Crossover kabel ethernet kabel verschil

Een crossover kabel en ethernet kabel zorgen beiden voor het versturen en ontvangen van signalen. Maar niet iedere kabel is daarvoor geschikt. Ik leg je uit wat het verschil tussen een crossover kabel en ethernet kabel of UTP kabel is en wanneer je welke moet gebruiken.

Waarom heb je een andere kabel nodig?

Nagenoeg ieder apparaat zendt en ontvangt data. Neem bijvoorbeeld je computer of een bluetooth speaker. Is draadloos niet mogelijk of minder praktisch (bijvoorbeeld i.v.m. snelheid), gebruik je een kabel om informatie te verzenden en verbind je twee apparaten met deze kabel, die vervolgens met elkaar communiceren. Dat gaat niet altijd goed. Een kabel is namelijk opgebouwd uit verschillende kleinere kabeltjes of pinnetjes, met ieder een eigen functie.

Zo’n pinnetje kan een ontvanger zijn of een zender, maar nooit allebei tegelijk. Gebruik je twee dezelfde apparaten, zoals twee computers, dan kunnen ze alleen zenden en ontvangen op dezelfde pinnetjes. Er wordt dan geen goede verbinding tot stand gebracht als je de verkeerde kabel gebruikt.

In dit artikel vertel ik je over de ethernetkabel (straight through cable) en de crossover kabel. Aan het eind van het artikel weet jij welke kabel je nodig hebt, en waarom.

Wat is een ethernetkabel?

Een ethernetkabel, de gangbare netwerkkabel, ook UTP kabel genaamd, gebruik je om een fysieke verbinding mogelijk te maken tussen twee apparaten. We gebruiken deze kabels bijvoorbeeld in een thuisnetwerk, om zo snel mogelijk internet te ontvangen, zonder Wifi.

Deze ethernet kabel is aan beide uiteinden voorzien van hetzelfde opzetstukje. Een plugje die in je apparaat gaat, met daarin weer 8 kleine pinnetjes. Deze pinnetjes zenden aan beide kanten op pinnetje 1 en 2. Ze ontvangen informatie op pinnetje 3 en 6.

Ethernet kabel

Gebruik je een gangbare UTP kabel met twee verschillende apparaten, zoals een router en een computer, dan verloopt dit soepel. Maar met twee dezelfde apparaten, zoals computers, werkt dit niet.

Dat komt omdat de informatie van pinnetjes 1 en 2 bij de pinnetje 1 en 2 aan de andere kant eindigt. De apparaten kunnen dan niet met elkaar communiceren. Je moet er dus voor zorgen dat je de pinnetjes zo kunt instellen, dat je wel heen en weer kunt zenden.

In dat geval heb je een crossover kabel nodig.

Crossover kabel

Een crossover kabel ziet er exact hetzelfde uit als een gewone UTP kabel, maar is aan de binnenkant nét iets anders. Het is een aangepaste versie van de ethernet kabel, die dient als hulpstuk om twee dezelfde apparaten met elkaar te verbinden.

Laten we het voorbeeld van hierboven nog eens volgen. Je sluit twee computers op elkaar aan. Bij computer één wil je dat er verzonden wordt, en aan de andere kant ontvangen wordt. Ook wil je dat computer twee kan zenden zodat computer één de informatie binnenkrijgt.

Crossover kabel

In een crossover kabel zijn daarom aan één kant de pinnetjes omgedraaid. Pinnetje 1 en 2 zenden dan aan de ene kant, en de andere kant ontvang via 3 en 6. Door deze pinnetjes om te draaien, is het mogelijk om van twee kanten te zenden en ontvangen.

Voorbeelden van toepassingen

Een ethernet cable is je natuurlijk al bekend. Daar kun je gewoon een signaal mee versturen tussen twee verschillende apparaten. Maar wat zijn nou precies de toepassingen van een crossover cable? Hieronder een korte opsomming

  • Computer naar computer
  • Router naar router
  • Hubs of switches met elkaar verbinden
  • Computer naar router

Let op: sommige routers zijn zo gemaakt dat je een ‘verkeerde’ kabel kunt gebruiken omdat de informatie in het apparaat wordt omgezet alsof de pinnetjes anders staan. Het kan dus voorkomen dat je met een ethernet kabel verbinding kunt krijgen

Welke kabel heb ik nodig?

Welke kabel je kiest is afhankelijk van je doel. De ethernet kabel gebruik je alleen bij verschillende apparaten, terwijl je de crossover kabel juist bij dezelfde apparaten gebruikt. Hieronder een handige tool om je te helpen kiezen.

SWITCHHUBROUTERPC
SWITCHCrossoverCrossoverEthernetEthernet
HUBCrossoverCrossoverEthernetEthernet
ROUTEREthernetEthernetCrossoverCrossover
PCEthernetEthernetCrossoverCrossover

Meer gadgets? Volg ons!

Wij maken deze artikelen met veel plezier en vinden het dan ook erg tof als je ons volgt! Dat kan al gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Tags:

 
 

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

 

GadgetsDaily
Logo