Dit astrolabium is wellicht de oudste gadget ter wereld

Door

Martijn

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Door

Martijn

Laatste update:

0

Astrolabium

Wanneer we het hebben over gadgets, dan denk je al gauw aan de technische snufjes die we tegenwoordig hebben. De auto, fiets en het vliegtuig zijn al zo lang geleden uitgevonden dat we dat niet meer zo spannend vinden tegenwoordig. Maar zelfs nog voordat alle landen op aarde ontdekt waren, gebruikten we al gadgets. Dit astrolabium is de oudst gevonden in zijn soort.

.

Wat is een astrolabium? 

Stel dat je op zee bent en overal om je heen is water. Afgezien van de zon, de maan en de rest van het sterrenstelsel heb je dan weinig om je mee te oriënteren. Het astrolabium zorgt ervoor dat je hoeken kunt meten tussen bepaalde objecten, dus bijvoorbeeld het hoogteverschil tussen verschillende sterren en de horizon. Aan de hand hiervan is het mogelijk om de richting te bepalen waarin je moet varen. 

Via: Wikimedia Commons | Lodsworth / Travail personnel, CC

Moderne technologie nodig 

Onderzoekers wisten in eerste instantie niet waar ze mee te maken hadden toen het voorwerp uit een eeuwenoud scheepswrak werd gevist. Daar was dan weer eerst technologie uit de 21e eeuw voor nodig. Door middel van een 3D scanner, die 50.000 punten per seconden analyseert met een nauwkeurigheid van 60 micron, kwam naar voren dat er inderdaad diverse lijnen op de schijf stonden getekend die ieder eenzelfde onderlinge afstand hadden. Hierdoor werd duidelijk dat het in dit geval met zekerheid gaat om een apparaat waarbij wiskunde gebruikt werd om locaties en richtingen te bepalen.

De ontdekking van de ‘oudste gadget ter wereld’ is hier te zien:

Portugees schip 

Het schip waar het astrolabium in gevonden werd, is van Portugese oorsprong. Het schip behoorde tot een tweede reis van Vasco de Gama richting India in het jaar 1502-1503. Daar is het schip dus uiteindelijk nooit aangekomen. Aan boord werd daarnaast ook nog de oudste scheepsbel ter wereld gevonden. Deze dateert uit het jaar 1498.

Topics:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Share to...