We did it: rijvaardigheidstraining met remmen, slippen en corrigeren!

Door

Redactie

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Door

Redactie

Laatste update:

0

Vorige week konden de 5 winnaars van de ANWB-winactie met veel opgedane kennis, gelach en uiteraard slippende banden,  hun prijs in ontvangst nemen! Verslag van een leerzame en leuke rijvaardigheidstraining!

ANWB timmert hard aan de weg om Nederland veiliger en zuiniger te maken! In het teken van haar nieuwe autoverzekering, de zogenaamde Veilig Rijden Verzekering, organiseerde ANWB samen met GadgetsDaily een winactie, waarbij lezers kans maakten op een unieke rijvaardigheidstraining. Afgelopen 29 oktober kregen vijf winnaars de kans hun kennis en ervaring op te schroeven op het terrein van Safety Experience Center (te Rosmalen) en uiteraard waren we daar zelf ook bij aanwezig!

Deel 1: Theoretische introductie

Een (letterlijke) eye-opener, dat kun je de eerste presentatie wel noemen! Waarschijnlijk staan veel bestuurders niet stil bij de risico’s van het rijden (zo ook wij van GadgetsDaily). In de presentatie werd gewezen op een juiste zithouding, vastpakken van het stuur, vooruit kijken (zie deel 2) en last but not least: je reactiesnelheid. We zijn nog steeds onder de indruk van het verschil in remweg bij één kleine seconde later reageren!

anwb-sec-4

Deel 2: Wennen in de praktijk

In het eerste praktische deel van de middag, moest er een parcours worden afgelegd met nieuwe zit-, stuur- en kijktechniek. Waar velen denken (en hebben geleerd) om de handen op ’tien voor twee’ te plaatsen, moet dit eigenlijk ‘kwart voor drie’ zijn! Zo heb je veel meer controle en zelfs overzicht waar je wielen naartoe gedraaid zijn! Na enkele rondjes, afgebakend met pionnetjes, moest iedereen letten op dit sturen. Daarnaast was het de bedoeling naar de hoek te kijken waar je naartoe zou gaan en op die manier wat voor te bereiden, ook wel: anticiperen! Wellicht één van de belangrijkere factoren voor een hogere mate van verkeersveiligheid!

anwb-sec-2

Deel 3: De noodstop!

Geweldig onderdeel, waarbij je reactievermogen, rem-capaciteiten en correctievermogen op de proef wordt gesteld. De deelnemers rijden op een zeer gladde Y-splitsing af en krijgen op het laatste moment een uitwijkingskant door, waarna je volop in de rem moet! Natuurlijk volop adrenaline, maar 100% leerzaam! Je merkt hoe lang je remweg eigenlijk is en dat de auto pas relatief laat begint met hard afremmen! Helaas hebben enkele pionnetjes het gedurende de proef erg zwaar gehad…

anwb-sec-1

Deel 4: Slippen en corrigeren

In een spiegelgladde situatie reageert de auto natuurlijk anders dan normaal! Het inspelen op deze situatie kwam aan bod in het laatste onderdeel van de cursus! De weg was met sproeiers glad gemaakt en bootste sneeuw na, waarna je om leerde gaan met onder en overstuur! Uiteraard werd er volop geslipt, maar het ging erom hoe hiermee om te gaan en de auto te corrigeren. Ongelooflijk leerzaam en met name met de huidige wetenschap dat je niet blind je gevoel moet volgen door maar extra te sturen, maar juist af en toen wat terugsturen, totdat de auto weer grip heeft!

Het vervolg…

Tijdens de verzorgde lunch konden alle chauffeurs hun fouten, maar met name hun leermomenten overzien / bespreken en was de algehele conclusie: “blij dat ik dit ooit heb kunnen doen, zonder dat het meteen een noodsituatie is!” Met deze training heeft ANWB laten zien te begrijpen wat de risico’s zijn op de weg en wil bestuurders die veiliger rijden daarom ook belonen! Eigenlijk een briljant concept voor chauffeur en samenleving: met een stick die je in de auto plaatst, wordt bijgehouden hoe veilig je rijdt en je ontvangt bovendien (via een speciale app) tips over hoe je jouw rijstijl kunt verbeteren. Last but not least krijg je een korting (bovenop je no-claim) die kan oplopen tot maar liefst 30%! Kijk hier voor meer info over de nieuwe autoverzekering, de zogenaamde Veilig Rijden Verzekering.

Topics:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Share to...