Samsung of iPhone, welke past bij jou?

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Door

Ruud Caris

Laatste update:

0

Het zijn dé toppers onder smartphones: Samsung-telefoons en de iPhone. Designs die de laatste trends volgen, camera’s met de kwaliteit van de beste compactcamera’s en keuze uit verschillende telefoons. Brr… keuzestress! Wij helpen je kiezen, want gelukkig zijn er genoeg verschillen tussen een Samsung-telefoon of een iPhone.

Voordelen van een Samsung

Samsung is de grootste telefoonfabrikant ter wereld, want het verkoopt elk jaar de meeste smartphones. Een Samsung-smartphone draait op Android, het besturingssysteem voor mobiele apparaten van Google. Met dit besturingssysteem pas je je telefoon helemaal aan naar je eigen zin. Of het nou de premium Galaxy S9 of de betaalbare Galaxy A6 is: bij Samsung kun je rekenen op deze drie voordelen.

Voordeel 1: voor welk Android-uiterlijk ga jij?

Samsung-telefoons gebruiken de Android-interface die de Zuid-Koreaanse fabrikant zelf maakt. Met zo’n interface krijgt het besturingssysteem een ander uiterlijk. Dit doet Samsung om zijn telefoons te onderscheiden van Android-telefoons van andere fabrikanten.

Het mooie is: dit uiterlijk kun je zelf aanpassen. Lijkt je dat wat? Installeer dan via de Play Store een launcher, want hiermee pas je het uiterlijk van Android aan. Onder andere het startscherm, menu’s en icoontjes zien er dan anders uit. Je geeft op die manier jouw telefoon het uiterlijk dat écht bij je past en je Samsung ziet er meteen anders uit dan andere Samsungs. Twee vliegen in een klap! Een launcher die we kunnen aanraden is de Pixel-launcher van Google. Deze verbruikt weinig energie en daardoor is jouw Samsung extra snel.

Voordeel 2: de beste displays

Wil je onderweg in de hoogste kwaliteit video’s, films en series kijken? En moeten spelletjes er zo realistisch mogelijk uitzien? Dan ben je bij Samsung aan het juiste adres, want volgens de onafhankelijke vergelijker DisplayMate hebben deze telefoons de beste schermen. Dit komt omdat de fabrikant pionier is op het gebied van OLED-schermen in smartphones.

OLED-displays hebben een hogere helderheid, fellere kleurweergave en hoger contrast dan de LCD-schermen. Deze displaytechnologie gebruiken veel andere fabrikanten voor hun telefoons. Samsung heeft de OLED-schermtechnologie geperfectioneerd en daardoor komen video’s en spelletjes meer tot leven dan op andere telefoonschermen.

Voordeel 3: goede camera’s

Voor het maken van foto’s en video’s zit je ook goed bij Samsung. De telefoons hebben misschien niet altijd de meeste megapixels, maar telefoons als de Galaxy S9, S9+ en Note9 hebben wél een grote camerasensor. Zo’n grotere sensor ziet meer details en registreert kleuren beter dan een camera met een minder grote sensor. Die kan dan wél meer megapixels hebben en toch minder goede foto’s maken.

Selfies schieten in de schemering? Ook dat is een Samsung op het lijf geschreven. De drie bovengenoemde Samsungs hebben een variabel diafragma. Het diafragma is de lensopening en bepaalt hoeveel licht er op de sensor valt. Met een variabel diafragma kun je de lensopening wijder of nauwer instellen. Bij minder licht zorgt een wijdere lensopening ervoor dat je ook onder donkere omstandigheden mooie, scherpe en detailrijke foto’s schiet. Op die manier vangt de lens meer licht op en dus is een foto dan helderder dan met een nauwere lensopening.

Voordelen van een iPhone

Apple is de grote concurrent van Samsung. Met zijn iPhones is het van oudsher dé smartphonepionier. iOS speelt hierbij een belangrijke rol. Dit is het besturingssysteem van de iPhone dat Apple zelf ontwikkelt. iOS kwam in 2007 tegelijkertijd met de eerste iPhone uit en zorgde er toen voor dat je geen halve techneut meer hoefde te zijn om je smartphone te gebruiken. Ook nu zijn Apple-telefoons nog heel makkelijk te gebruiken.

Voordeel 1: praktische, opgeruimde interface

Zoek je een telefoon met een snel besturingssysteem dat hartstikke makkelijk werkt? Ga dan gerust voor een iPhone. iOS is namelijk heel opgeruimd en overzichtelijk. Oké, je hebt wat minder aanpassingsmogelijkheden dan met Android, maar Apple vindt: gebruiksvriendelijkheid is key. Ook als niet-techfreak ben je snel wegwijs in alle functies en mogelijkheden van je iPhone. Lekker makkelijk!

Voordeel 2: zuinig én snel

iPhones zijn niet alleen supersnel, ze zijn ook ontzettend zuinig. Omdat Apple naast de iPhone ook iOS ontwikkelt, werken telefoon en besturingssysteem perfect samen. Het resultaat? Apps die snel opstarten, een telefoon die niet hapert en een batterij die lekker lang meegaat.

iOS krijgt elk jaar een grote update. De laatste, iOS 12, zorgt er onder andere voor dat je apps tot 40 procent sneller opstarten. Oók als je een iPhone 6 uit 2014 hebt. Dit komt omdat de hardware door de nieuwe software extra goed wordt aangestuurd. Fijne gedachte als je voor een iets oudere iPhone gaat!

Voordeel 3: modern en klassiek design

Design wise valt er met de iPhone écht wat te kiezen. Je kunt gaan voor een traditioneel ontwerp met dikke randen of juist een randloze exemplaar. Over smaak valt niet te twisten: ga je voor het tijdloze ontwerp van bijvoorbeeld de iPhone 7 of iPhone 8 of ben je straks helemaal on trend met de iPhone X of iPhone Xs?

Bixby versus Siri

Kiezen tussen een Samsung of iPhone is ook kiezen tussen Bixby of Siri, de slimme assistenten van Samsung en Apple. Via de microfoon in je telefoon kun je tegen ze praten en ze opdrachten geven. Met zowel Bixby als Siri kun je iemand bellen door de assistent dat ‘gewoon’ even te vragen.

Ze hebben allebei hun sterke punten. Bixby herkent objecten via de camera-app: ideaal als je iemand met een mooie jas ziet lopen. Richt je camera op de jas en Bixby zoekt ‘m dan op. Siri heeft weer andere kwaliteiten. De ‘Opdrachten’-app is een handige. Hiermee koppel je acties op je iPhone aan een spraakopdracht. Zeg je bijvoorbeeld ‘ik ga slapen’? Dan zet Siri de wekker aan, je telefoon op niet storen en schakelt hij de slimme kachel thuis uit. Omdat jij dat van tevoren zo hebt ingesteld.

Samsung of iPhone? Verkeerde kiezen kan niet!

Samsungs en iPhones hebben ieder hun eigen unieke voordelen. Met een Samsung heb je meer personalisatiemogelijkheden, een mooi scherm en maak je goede foto’s. Oók als je geen godsvermogen wil uitgeven aan een telefoon, want een midranger als de Galaxy A8 heeft dit ook allemaal in zijn mars.

Bij een iPhone kun je rekenen op een makkelijk besturingssysteem dat zowel snel als zuinig is. Ook heb je keuze tussen twee totaal verschillende designs. En het mooie is: dit geldt ook voor bijvoorbeeld de iPhone 6s of iPhone SE uit 2015, die inmiddels lekker betaalbaar zijn.

Een verkeerde keuze is er niet. De telefoons van Samsung en Apple zijn stuk voor stuk mooi, supersnel en zitten boordevol nieuwe technologieën. Combineer dat met een telefoon die past bij je voorkeuren en je nieuwe telefoon wordt écht je beste vriend.

Benieuwd naar de andere merken die we verkopen bij KPN? Of heb je meer hulp nodig bij het kiezen van jouw ideale nieuwe smartphone? Ga dan naar smartphones vergelijken.

Topics:

Oprichter van GadgetsDaily en enthousiast over alles met knopjes, snoeren en schermen. Voorliefde voor smarthome, elektrische steps, fietsen en design.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Share to...