5 dingen waar je op moet letten bij het kopen van een powerbank

Veel mensen hebben tegenwoordig de behoefte aan wat extra stroom onderweg en een powerbank of accupack kan je daar goed bij helpen. Maar er zijn zoveel verschillen, waar moet je op letten bij aanschaf? We bespreken 5 tips die je helpen, wil je een powerbank kopen!

Capaciteit in mAh

Elke accu heeft een bepaalde capaciteit en dat is bij een powerbank niet anders. Deze wordt uitgedrukt in mAh, net als de accu van je telefoon. Een gemiddelde smartphone heeft ergens tussen de 2500 en 3500 mAh. Dat wil dus zeggen dat je met een powerbank van 15.000 mAh zo’n 4-6 keer je smartphone kunt opladen.

Er zijn uiteraard ook kleinere powerbanks, die vanzelfsprekend een lagere capaciteit hebben. Hiermee kun je dan bijvoorbeeld slechts één keer je iPhone of andere smartphone opladen.

Snelheid van laden van de powerbank

Ook de snelheid van laden is essentieel, hoe sneller hoe beter over het algemeen. Standaard wordt dit uitgedrukt in Ampère (A). Zo is een powerbank die 1A vermogen levert relatief langzaam, met 2,1A heb je een relatief snelle lader.

Maar ook de ondersteuning van bijvoorbeeld quickcharging (vooralsnog alleen bepaalde Android-devices) kan voor een flinke accuboost zorgen van je smartphone. Check dus eerst of jouw toestel hier ondersteuning voor heeft (vaak QuickCharge 2.0 of 3.0), voordat je ook een powerbank koopt hiermee. Er zijn tegenwoordig ook producten die draadloos laden ondersteunen in de vorm van een accupack, ook een handige, maar wel duurdere toevoeging.

Welke aansluitingen

Standaard zit er een normale USB-aansluiting op je accupack, waar je je laadkabel in kunt plugin. Om powerbanks op te laden wordt vaak gebruik gemaakt van microUSB, soms USB-C en sporadisch lightning, de aansluiting van iPhones. Kijk dus goed waar jouw wens naar uitgaat.

Materiaalkeuze

Goedkopere powerbanks zijn vaak van plastic gemaakt, niet altijd een ideale keuze als jouw exemplaar vaak meegaat in bijvoorbeeld je tas. Dan is het wenselijk toch een iets steviger product te kiezen, zodat je deze ook jaren duurzaam kunt blijven gebruiken.

(LED-)indicators

Het is vervelend als en je smartphone leeg is en het blijkt dat er geen stroom meer in je powerbank zit. Vaak wordt dit aangegeven met LED-lampjes, maar soms zie je ook een percentage van de accucapaciteit op het apparaatje staan. Het is wel wenselijk dat één van deze opties aanwezig is, anders heb je geen idee van de stroom die nog over is in de accupack.

Als je deze zaken in acht neemt, kun je een goede keuze maken voor het kopen van jouw powerbank. Happy charging!

Oprichter van GadgetsDaily en enthousiast over alles met knopjes, snoeren en schermen. Voorliefde voor smarthome, elektrische steps, fietsen en design.

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer