Zoveel kost het dus om een iPhone te maken

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Door

Ruud Caris

Laatste update:

0

iPhone serie

Na de lancering van een nieuwe smartphone, zijn er altijd mensen die hun toestel van een gebouw gooien, open maken of andere dingen mee doen. Maar wat kost zo’n nieuwe iPhone nu eigenlijk om te maken? Wij zochten het uit!

Waar bestaan kosten allemaal uit?

Het maken van een iPhone is een heel proces. Los van de onderdelen die hierin gebruikt worden, zijn er ook nog kosten voor het ontwerpen en onderzoeken van de iPhone (R&D), maar ook aan de marketing gaat veel geld op.

Apple gebouw kosten marketing iPhone
Via: pixabay.com

In dit artikel gaan we op onderzoek uit hoeveel de iPhone kost om te maken en daarbij houden we vooralsnog alleen rekening met de onderdelen van het toestel. We kunnen alvast verklappen, op het moment dat je de prijs ziet, dan denk je toch dat de 1259 euro die de iPhone 11 Pro Max kost bij lancering aan de hoge kant is.

iPhone 11 kosten apple hoog
Via: pxhere.com

De onderdelen van de iPhone

De iPhone bestaat uit een aantal grote en kleine onderdelen, variërend van schroefjes tot het scherm. Dit laatste is vaak één van de duurste onderdelen en deze moeten uiteraard ook door Apple ingekocht worden. Nu zullen ze vast een korting afgesproken hebben bij afname van miljoenen stuks, maar toch is het een essentieel en duur onderdeel van de iPhone.

iPhone onderdelen kosten
Een oude iPhone uiteengezet | Via: ifixit.com, CC

Zo kost het scherm van de de iPhone 11 Pro (van 6,5 inch) $66,50, dat is op het moment van schrijven zo’n 60 euro. De accu van hetzelfde toestel kost Apple $10,50, een kleine 10 euro.

De rest van de essentiële onderdelen, zoals de processor, het geheugen, maar ook het moederbord kost samen zo’n $159, zo’n 143 euro. Daarnaast zijn er nog zaken als sensor, snoertjes, draadjes en andere zaken die bij elkaar zo’n $181 kosten, 162 euro.

Wat zijn de totale kosten en is dat meer dan de Nokia 3310?

De totale kosten voor het maken van een iPhone 11 Pro Max is $490,50, omgerekend zo’n 440 euro. Als je dan bekijkt dat de euro-prijs voor de 11 Pro Max bij de lancering 1259 euro is, hebben ze nog wat ruimte over in het budget om marketing te doen en de R&D van de volgende iPhone te bekostigen.

Apple presentation iphone kosten
Via: flickr.com | Mark Mathosian, CC

Lees ook: Zo kun je verwijderde berichten op WhatsApp toch lezen

Er zijn tegenwoordig ook alternatieven, fabrikanten die de prijs een stuk lager inzetten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan merken als Xiaomi, waarbij het topmodel van 2019, de Mi 9T Pro nog geen 400 euro kost.

Natuurlijk kun je ook kiezen voor een refurbished iPhone, een toestel dat een tweede leven heeft gekregen inclusief garantie en functioneert als nieuw.

Als we dan even snel 20 jaar terug in de tijd gaan, toen de iconische Nokia 3310 gelanceerd werd, waren dit natuurlijk helemaal belachelijke bedragen. Hoeveel het kostte om de Nokia 3310 te maken, is niet helemaal duidelijk, maar dat deze over de toonbank ging voor zo’n 150 euro (toen nog in guldens omgerekend uiteraard) zegt al veel.

Nokia 3310 telefoon
Via: peakpx.com

Lees ook: De geheimen van SNAKE: zo speelde je het spel uit op je Nokia

Smartphones zijn duur geworden, heel duur. Nu zijn ze ook onderdeel van ons leven geworden, of je dat nu wil of niet, maar het zijn stevige prijzen..


Bij blijven met tech & gadgets? Volg ons!

Wij maken deze artikelen met veel plezier en vinden het dan ook erg tof als je ons volgt! Dat kan al gemakkelijk (gratis en veilig) via onze leuke nieuwsbrief:

Via: digitaltrends.com

Topics:

Oprichter van GadgetsDaily en enthousiast over alles met knopjes, snoeren en schermen. Voorliefde voor smarthome, elektrische steps, fietsen en design.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Share to...