Vroeger was er weinig keuze als het ging om de verwarming van je huis. Door steeds verder ontwikkelde (nieuwe) technologieën zijn er vandaag de dag veel meer mogelijkheden. Daarbij is het verstandig rekening te houden met duurzaamheid en de toekomst. Wij hebben een aantal trends met betrekking tot verwarmen van je huis op een rij gezet.
Slimme thermostaat
De slimme thermostaat is niet nieuw, maar wordt wel in steeds meer huizen geïnstalleerd. Inmiddels zijn er een aantal innovatieve aanbieders op de markt, waaronder Bosch of Nefit, die jouw huis, maar vooral verwarming een stuk slimmer en tegelijkertijd aangenamer maken.
Het slimmer maken van je CV, doet een slimme thermostaat onder andere, door jouw dagelijkse levenspatroon te bestuderen. Hierbij leert de thermostaat, wanneer je CV moet verwarmen (of juist niet). Ook weet een dergelijke thermostaat wanneer jij al dan niet thuis bent met behulp van geofencing op jouw smartphone, waardoor de verwarming dan ook uitgeschakeld kan worden.
Door een slimme thermostaat te gebruiken, verbruik je dus minder gas (of andere energie). Er kan immers efficiënter verwarmd worden. Dit kan dus een flinke besparing opleveren. Maar ook die warmte kan ook elders opgewekt worden, daarom gaan we hieronder verder.
De warmtepomp
Ook warmtepompen zijn een nieuwe trend. Zo worden bijna alle nieuwbouwhuizen al voorzien van warmtepompen om op een duurzamere manier warmte op te wekken. Waar voorheen gas de meest gangbare verwarmingsbron was, zie je langzamerhand de switch naar warmtepompen.
Een warmtepomp haalt dit uit ‘gratis beschikbare’ bronnen, denk hierbij aan de aarde, water of de lucht. Door hier gebruik van te maken, wordt er duurzaam en kostenefficiënt warmte opgewekt, die je kunt gebruiken om je huis te verwarmen.
Als je daarbij ook nog een geoptimaliseerde installatie gebruikt met bijvoorbeeld een Nefit ketel, dan is de besparing enorm. Daarnaast krijg je tegenwoordig flinke subsidies op warmtepompen, om zo de aanschaf te stimuleren.
Zonne-energie
Zonne-energie is niet nieuw, maar wel iets waar we in de toekomst meer mee gaan doen; ook als particulier. We zien dat er steeds meer daken worden voorzien van zonnepanelen, om zo – net als bij de warmtepomp – gebruik te maken van de omgevingsfactoren om energie op te wekken.
Zonne-panelen worden dan ook steeds meer gemeengoed en uiteindelijk moet alle energie via duurzame methodes, zoals zon, wind en warmtebronnen, opgewekt worden.
Klaar voor een duurzame CV?
Of je nu wel of geen slimme jas hebt, je huis verwarmen moet je toch. Dan kun je dat maar beter meteen doen met oog op de toekomst. Een duurzame CV/HR ketel lijkt in eerste instantie misschien een flinke investering, maar als je dit gaat terugrekenen blijkt dat dit VEEL meer op zal leveren dan je spaargeld.
Natuurlijk zijn er veel subsidies en andere financieringsmogelijkheden, om te zorgen dat je je steentje bijdraagt aan het milieu en er toch (financieel) warm bij zit…
01
Cortina E-lett review: kopen of beter niet?