Met deze ‘Safecap’ kun je niet in slaap vallen achter het stuur!

Door

Jaro Broeklander

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

ford-safecap-cover

Een van de gevaarlijkste dingen op de weg is het in slaap vallen van bestuurders. Daar heeft Ford nu iets op gevonden: de SafeCap. Met deze unieke pet is het onmogelijk om in slaap te vallen achter het stuur. Hoe werkt het? Dat lees je in dit artikel!

Slapen achter het stuur

Met name onder de vrachtwagenchauffeurs is het een groot probleem.Deze bestuurders draaien lange shifts en maken veel rijuren op een dag. Al helemaal wanneer je ’s nachts moet rijden en in je uppie in een vrachtwagen zit, kan het nog best lastig zijn om wakker te blijven. In slaap vallen achter het stuur is niet alleen voor jezelf, maar ook voor de andere weggebruikers verschrikkelijk gevaarlijk. Naar schatting vallen er in Amerika alleen zo’n 250.000 mensen in slaap achter het stuur. Het is dus een aardig groot probleem. Ford heeft in samenwerking met een Braziliaans bedrijf een pet ontwikkeld die voorkomt dat je in slaap valt tijdens het rijden.

SafeCap

Deze slimme pet heet de ‘SafeCap’ en is geïnspireerd door vrachtwagen chauffeurs. De pet kan natuurlijk door iedereen gebruikt worden. De SafeCap volgt de hoofdbewegingen van de bestuurder en waarschuwt deze persoon door middel van licht, geluid en trillingen. Ook krijgt de bestuurder persoonlijk advies over het voortzetten van de rit, of het houden van een pauze.

ford-safe-cap

Onderzoek

Momenteel wordt er onderzoek gedaan om het verschil tussen aandachtig en niet-attent rijden te constateren. Door middel van verschillende sensoren en een gyroscoop neemt de pet bewegingen waar en voorkomt het dat de gebruiker in slaap valt. Ford is nog druk bezig met testen en de SafeCap is (nog) niet te koop. Wel wilt Ford het model algemeen beschikbaar maken voor iedereen. Wordt vervolgd!

FordSafeCap

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Share to...