Laptop beveiligen: 5 handige tips voor een veilige laptop

Door

Roel Verdonschot

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

virus laptop

We hoeven je tegenwoordig niet meer uit te legen wat een virus is. En vooral hoe besmettelijk het is. Beveiligen we een laptop niet met een antivirus? Dan is jouw laptop niet goed ‘ingeënt’ tegen muterende computerkwalen. Daar kun je een hoop narigheid mee krijgen. Jouw laptop beveiligen is dus een verstandige zaak. En wij hebben 5 handige tips voor een veilige laptop.

Noodzaak van beveiliging van je laptop

Malware kan al door het bezoeken van de verkeerde websites zorgen voor infectie van je laptop en steeds terugkerende pop-ups met reclame veroorzaken. En dat is dan nog maar een relatief onschuldige vorm van virusoverlast. Wat dacht je van:

  • Vertraging van je computer als gevolg van op de achtergrond draaiende virusprogramma’s wanneer er geen antivirus actief is.
  • Geblokkeerde bestanden, eventueel alleen te deblokkeren door betaling van een bedrag (zogenaamde ransomware).
  • Totale blokkade van je laptop door middel van het zogenaamde ‘politievirus’.

En wellicht de ergste van allemaal is misschien wel wanneer je passwords op straat komen te liggen of in verkeerde handen vallen. Mogelijk kan er dan geshopt worden met jouw digitale portemonnee. Je laptop beveiligen, het is essentieel.

laptop beveiligen
Via: pixabay.com | TheDigitalWay, CC

Onze 5 handige tips voor een veilige laptop

Laptop-gerelateerde ellende kent vele gedaanten. Met onze 5 handige tips voor een veilige laptop pak je het gros van de mogelijke calamiteiten echter doelgericht aan.

Tip 1: Gebruik een veilige internetbrowser

Steeds meer mensen brengen tegenwoordig thuis nog meer tijd door achter een scherm. Zeker wanneer je thuiswerkt op je eigen laptop is het verstandig om veel aandacht te schenken aan de beveiliging daarvan.

Je hebt het misschien niet zo in de gaten, maar met name via je webbrowser maak je contact met de soms ‘o zo boze buitenwereld’. We gebruiken die als ingang om informatie te zoeken en te delen en allerlei bestanden, soms onbewust, binnen te halen.

Een verouderde versie van een internetbrowser wordt op die manier een heuse poort waardoor de digitale ellende onze huiskamer letterlijk kan binnenstromen. Zorg er daarom voor dat je een goede webbrowser hanteert die up to date is. Google is ‘King Of The Internet’ en het gebruik van Google Chrome is dus een van de beste opties. Chrome houdt zichzelf up to date, dus waarom nog iets anders gebruiken?

Via: pexels.com | PhotoMIX Company, CC

Tip 2: Manage je wachtwoorden

Bij laptop beveiliging denken we wellicht primair aan installatie van een antivirus, maar het behelst veel meer. Belangrijke gegevens worden online bijvoorbeeld vaak afgeschermd met gebruikersnamen en wachtwoorden. Het is niet voor niets dat veel accountaanbieders je dwingen om een minimum aantal tekens te gebruiken waaronder speciale leestekens. Wees daarom bij elk account dat je aanmaakt zo disciplinair om een voldoende sterk wachtwoord te kiezen, ook als dat niet verplicht is.

Met tientallen accounts per persoon is het beheer van al die gebruikersnamen en wachtwoorden tegenwoordig een hele uitdaging geworden. Gelukkig is daar een oplossing voor beschikbaar in de vorm van LastPass. De passwords op je laptop beveiligen gaat heel eenvoudig met behulp van deze app.

Binnen deze applicatie ter beveiliging van je laptop kan je al je wachtwoorden veilig bewaren. Zodra je moet inloggen in een (online) account zal de app je gegevens automatisch voor je invullen. Uiteindelijk hoef je zo nog maar 1 wachtwoord zelf te onthouden, namelijk dat van je LastPass-kluis zelf. Voor alle andere accountants doet LastPass dat. De app heeft een ‘heel goed geheugen’, dus maak je wachtwoorden vooral extreem moeilijk.

laptop beveiligen password
Via: flickr.com | Mike MacKenzie, CC

Tip 3: Maak regelmatig een (fysieke) back-up

De veiligheid waarborgen van je laptop zou zich niet alleen op diefstal moeten richten. Sla je bestanden op op je harde schijf? Die schijf gaat vroeg of laat een keer kapot. Zorg daarom dat er af en toe een back-up wordt gemaakt van alles wat je op je laptop hebt staan. Tegenwoordig zijn er kleine USB-sticks beschikbaar met meer dan 1 TB (Terabyte) geheugen. Dat is genoeg voor opslag van 250 films of 500 uur aan HD-video.

Het voordeel van zo’n externe harde schijf, want dat is zo’n USB eigenlijk, is dat je je back-up op elk moment beschikbaar hebt, ook wanneer je niet verbonden bent met internet. Ben je dat wel dan kan je ook dagelijks een online-back-up maken op een externe server. In geval van zo’n abonnement op bijvoorbeeld MS-OneDrive kun je je bestanden letterlijk nooit kwijtraken. Opslagruimte is bovendien onbeperkt beschikbaar.

Back-ups maken, het is de meest preventieve manier van laptop beveiligen naast een antivirus installeren die er maar is.

Tip 4: Even plassen? Zet je laptop vast

Laptops worden dunner, kleiner, lichter… en dan opeens: mee gegrist door een handige dief net toen jij even niet keek terwijl je op die flexplek aan het werk was. Gelukkig, je laptop fysiek beveiligen tegen diefstal is mogelijk. Ook daar hebben wij een handige tip voor.

Wellicht heb je je al eens afgevraagd waar dat rare plat gevormd gaatje aan de zijkant van je laptop eigenlijk voor is. Dat is dus een aansluiting voor een laptop security slot. Het is op de meeste laptops aanwezig. Er zijn speciale sloten verkrijgbaar op basis van ‘T-bar locking technology’.

Hiermee kun je je laptop beveiligen door deze met een snijbestendige kabel te bevestigen aan bijvoorbeeld het bureau waaraan je werkt of je bureaustoel. Valt toch op als een dief het meubilair ook achter zich aan moet zeulen wanneer hij jouw laptop mee wil nemen.

laptop fysiek beveiligen
Via: amazon.nl (capture)

Tip 5: Gebruik beveiligingssoftware

Eerlijk is eerlijk, de op je laptop loerende gevaren zijn toch met name van digitale aard. De belangrijkste tip om je laptop te beveiligen is daarom het gebruik van speciale beveiligingssoftware. Rust je laptop uit met Security Software. Hieronder hebben wij een aantal zaken op een rijtje gezet!

1. Antivirussoftware

Virusscanners, ook wel antivirus genoemd, hebben natuurlijk als taak om alles wat er binnenkomt te screenen. Ze zijn altijd up to date van de virusgevaren.

2. Een malwarescanner:

Alle virussen zijn malware, maar niet alle malware is een virus. Malware is een overkoepelende naam die verder gaat dan antivirus maar let op alles wat je laptop ongewenst kan verstoren. Gebruik dus zowel een antivirus als een malwarescanner voor het meest sluitende net.

3. Een firewall:

Waar voorgaande oplossingen alle verstoringen op je computer zullen detecteren en zullen isoleren, vormt een firewall een soort portier of digitale muur. De firewall detecteert alles wat van buitenaf naar je laptop wil en zal proberen alles tegen te houden wat onbetrouwbaar is. Op die manier wordt dus volledig voorkomen dat zich iets duisters nestelt op je computer.

4. VPN-software:

VPN staat voor Virtual Private Network. VPN-software bewerkstelligt een veilige verbinding tussen jouw laptop en het internet door middel van versleuteling. Afgezien van veilig ben je ook anoniem wat hackers enerzijds tegenhoudt en de toegankelijkheid tot allerlei sites anderzijds voor jou juist vergroot.

Ben je op zoek naar de juiste apps en diensten, dan kun je Security Software kopen bij Licentie2GO.

antivirus malwarescanner VPN
Via: pixabay.com | madabigal, CC

Laptop beveiligen, onze conclusie

Helaas is het de hedendaagse realiteit. Vanachter jouw vertrouwde apparaat en wellicht vanuit de voor jou zo vertrouwde omgeving van je huiskamer, kan je ongewild anderen toegang geven tot jouw meest elementaire informatie. En je kunt zelf ook de toegang verliezen. Voor al dit soort gevaren is het installeren van met Security Software waarvan antivirus onderdeel uitmaakt, essentieel.

Ga je er juist met je laptop zo nu en dan op uit, dan moet je extra uitkijken. Ook fysieke beveiliging van je device is dan essentieel. Haak hem daarom vast met een laptop security slot. Je laptop beveiligen, het is een delicate zaak. Zorg dat je het regelt met onze handige tips!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Share to...