Review Yamaha SR-C20A: compacte soundbar, goed geluid

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Door

Ruud Caris

Laatste update:

0

Review Yamaha SR-C20A compacte soundbar feat

Een goed geluid is essentieel, maar welke soundbar moet je kiezen? Misschien wel de Yamaha SR-C20A die ik van Coolblue heb ontvangen. Laat ik deze nu uitgebreid getest hebben, waardoor je in dit artikel mijn review van de Yamaha SR-C20A kunt lezen en weet of deze compacte soundbar het kopen waard is.

Yamaha SR-C20A

Bijna iedereen heeft wel eens van Yamaha gehoord en dat is ook niet zo gek: het bedrijf maakte reeds in 1887 haar eerst orgel. Vele jaren later is de conglomeraat aanwezig in vele markten en is er een grote verscheidenheid aan producten verkrijgbaar.

Met de in 2019 geïntroduceerde merkbelofte ‘Make waves’ hebben ze een aantal interessante producten op de markt gebracht. Eén daarvan is de Yamaha SR-C20A, een compacte soundbar met een aantrekkelijk prijskaartje.

Review Yamaha SR-C20A compacte soundbar

De afgelopen periode heb ik deze soundbar uitgebreid getest, inclusief de draadloze oordopjes die je hier tijdelijk gratis bij ontvangt.

Totale score
Pluspunten
Compact en stijlvol
Ondersteuning voor HDMI ARC
Krachtig geluid
Betere bass (lage tonen) dan verwacht van 'compacte' soundbar
Bediening is straight-forward
Bluetooth-ondersteuning
Minpunten
Geen HDMI meegeleverd
Afstandsbediening voelt wat goedkoop aan
4.5

Aansluiten van de Yamaha SR-C20A

De verpakking van de Yamaha SR-C20A is redelijk standaard: een doos met daarin een vijftal zaken:

  • De soundbar
  • Voedingskabel/adapter
  • Optische kabel
  • Afstandsbediening
  • Handleiding

Na het uitpakken van de soundbar, wijst het aansluiten zich eigenlijk vanzelf: het is een kwestie van de stekker in het stopcontact, eventueel aansluiten met de optische kabel of de HMDI-kabel (niet meegeleverd) en je kunt aan de slag.

Hierbij is het handig te weten, dat er ondersteuning is voor HDMI ARC. Hier moet je tv ook support voor hebben, maar is inmiddels beschikbaar op praktisch alle recente modellen. Door deze ondersteuning is het mogelijk om de tv en de soundbar met dezelfde afstandsbediening te besturen. Het volume aanpassen kan dus eenvoudig met één afstandsbediening.

Review Yamaha SR-C20A compacte soundbar voor

Afhankelijk van jouw setup heb je de meegeleverde afstandsbediening niet nodig. Hiermee kun je bijvoorbeeld wel eenvoudig de equalizer presets aanpassen en ook de intensiteit van de subwoofer bedienen. Hoe dit klinkt, lees je verderop in de review.

Naast de aansluiting met de kabel is er ook de mogelijkheid om de Yamaha SR-C20A soundbar draadloos met je smartphone, tablet of pc/laptop te verbinden. Via Bluetooth kun je vervolgens muziek streamen naar deze speaker.

Aan de achterzijde van de soundbar zijn een aantal aansluitingen te vinden. Handig hierbij is dat je de tv zowel via HDMI als via een optische kabel met elkaar kan verbinden. Daarnaast is er nog een USB-poort, die voor updates gebruikt kan worden. Ook is er een 3.5mm poort voor een koptelefoon.

Dit alles maakt het aansluiten erg eenvoudig. Kabeltje, Bluetooth en je kunt aan de slag.

Dagelijks gebruik en geluidskwaliteit

De afgelopen periode heb ik de Yamaha SR-C20A aan de tand gevoeld en om maar meteen met het goede nieuws te beginnen: het is een interessante en goed werkende soundbar. Hierbij is het ook interessant om te melden, dat de audioprestaties groter zijn dan het formaat doet vermoeden. Hierover later meer.

Eigenlijk merk je niet, dat de Yamaha SR-C20A aanwezig is: de bediening is naadloos geïntegreerd met de tv, dus de aparte afstandsbediening heb je (als je aansluit via HDMI Arc) in principe niet nodig. Ook de Bluetooth-verbinding is bijzonder stabiel en ik kan zonder problemen vanuit elk deel van mijn woonkamer muziek streamen.

De meegeleverde afstandsbediening voelt wel wat goedkoop aan, maar eigenlijk alles is ook via de app of de touch-toetsen te bedienen. Persoonlijk heb ik de afstandsbediening na de eerste installatie aan de kant gelegd.

Over de audiokwaliteit ben ik eigenlijk best enthousiast geworden, vooral als je kijkt naar het formaat. Wat hierbij vooral opvalt, is dat de lage tonen bijzonder goed zijn afgesteld en – indien gewenst – lekker aanwezig. Ditzelfde geldt voor de midden en hoge tonen, die een mooie gebalanceerd geheel maken van het geluid.

De equalizer presets doen hun werk ook goed: of het nu gaat om muziek, spraak, tv of gamen, de Yamaha SR-C20A kan er goed mee uit de voeten. De beschikbare presets zijn:

  • Stereo
  • Standard
  • Movie
  • Game

Game Sound mode

Voor gamers is dat laatste een leuke extra van deze soundbar. De Game Sound Mode is er namelijk op gericht, nog meer uit een game te halen, door preciezere lokalisatie van hoorbare effecten in de game. Het geluid bij je spel wordt dus nog realistischer en voor een shooter kan dit net het verschil uitmaken. Nu ben ik persoonlijk niet meteen de grootste gamer, maar het is absoluut een waardevolle toevoeging.

Daarnaast zijn er ook mogelijkheden om het ‘subwoofer’ level aan te passen, waardoor de lage tonen nog meer tot hun recht komen.

Tot slot beschikt deze compacte soundbar over 2D Virtual Surround Sound. Hiermee wordt een virtueel geluidsveld gecreëerd, waarmee er een effect ontstaat dat ervoor zorgt dat het geluid ook van links, rechts en achter lijkt te komen. Deze technologie verbetert de luisterervaring aanzienlijk.

De bediening

De bediening van de soundbar kan dus met de tv-afstandsbediening (HDMI Arc), meegeleverde afstandsbediening, touchtoetsen op soundbar zelf en de Soundbar Controller app (Android en iOS). Persoonlijk heb ik na de eerste setup weinig aanpassingen gedaan, los van het wisselen tussen presets, maar binnen de app zijn er ook veel instellingen mogelijk.

De combinatie van deze instellingen en het geproduceerde geluid, maken de Yamaha SR-C20A een aantrekkelijke soundbar die in veel situaties gebruikt kan worden.

Gratis Yamaha oordopjes (TW-E3A)

Op het moment van schrijven van deze review, is er ook een interessante actie: als je de Yamaha SR-C20A aanschaft, ontvang je er gratis draadloze oordopjes van Yamaha bij.

De oordopjes die je ontvangt, zijn de TW-E3A draadloze oortjes. Er zijn een aantal handige functies beschikbaar, zoals een spraakassistent (Google Assistant en Siri), IPX5 certificering (waterdicht) en een accuduur van maar liefst zes uur (+ drie keer opladen via de case, dus 24 uur in totaal).

Dit maakt de Yamaha YW-E3A set tot een interessant, gratis extraatje van deze compacte soundbar. Hieronder nog een aantal foto’s van de oortjes.

De combinatie van deze instellingen en het geproduceerde geluid, maken de Yamaha SR-C20A een aantrekkelijke en compacte soundbar, die in veel situaties gebruikt kan worden.

Conclusie

Totale score
Pluspunten
Compact en stijlvol
Ondersteuning voor HDMI ARC
Krachtig geluid
Betere bass (lage tonen) dan verwacht van 'compacte' soundbar
Bediening is straight-forward
Bluetooth-ondersteuning
Minpunten
Geen HDMI meegeleverd
Afstandsbediening voelt wat goedkoop aan
4.5

Bij blijven met tech & gadgets? Volg ons!

Wij maken deze artikelen met veel plezier en vinden het dan ook erg tof als je ons volgt! Dat kan al gemakkelijk (gratis en veilig) via onze leuke nieuwsbrief:

Topics:

Oprichter van GadgetsDaily en enthousiast over alles met knopjes, snoeren en schermen. Voorliefde voor smarthome, elektrische steps, fietsen en design.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Share to...