De Xiaomi AirDots zijn veelbesproken oordopjes en daarin wordt ook altijd de prijs genoemd. Hoe presteren deze 30 euro kostende Bluetooth-headphones? Wij zoeken het uit in onze Xiaomi AirDots-review.
Xiaomi AirDots
Het inmiddels steeds bekender wordende Chinese merk Xiaomi timmert flink aan de weg. Ze brengen vaak kwalitatief hoogwaardige producten op de markt voor een meer dan aantrekkelijk prijs. Sterker nog, ze geven aan nooit een winstmarge van hoger dan 5 procent na te streven. In dit plaatje moeten de Xiaomi AirDots wel passen. Bluetooth-headphones die erg goedkoop zijn en waarvan de naam geïnspireerd is op de 180 euro kostende AirPods van Apple.
Maar zijn deze oordopjes het geld wel waard? Of kun je toch beter wat meer uitgeven? Wij zochten het voor je uit!
Design en gebruik
Als ik heel eerlijk ben, had ik geen hoge verwachtingen van de AirDots, wat kun je eenmaal verwachten van draadloze oordopjes van 30 euro. Toch ben ik in eerste instantie verrast door de bouwkwaliteit, ze zijn stevig en goed gebouwd en dat geldt voor zowel het doosje als de oordopjes.
Het design is eenvoudig maar strak: zo is er een oplaadcase, waarin de dopjes opgeborgen en opgeladen kunnen worden en ook de dopjes zijn er goed en compact uit. Wel ziet het er enigszins vreemd uit als je AirDots voor het eerst in je oren hebt, ze steken wat uit. Hier heb je zelf overigens geen last van, maar zie je als je in de spiegel kijkt.
Het pairen van de AirDots gaat eenvoudig. Sterker nog, elke keer als je ze uit het doosje haalt en ze dus automatisch aangezet worden, dan gaan ze in pairingmode. Dat wil zeggen dat ze gevonden kunnen worden door andere apparaten of direct verbinden met het laatste bekende apparaat.
De rechterkant is de ‘master’ die als eerste verbonden dient te worden, vervolgens ‘haakt’ de linker aan en hoor je geluid via allebei de oortjes. Jammer is wel dat de stem van de headphone in het Chinees is dus zaken als ‘aan’, ‘uit’ en ‘pairing’ nu in het Chinees uitgesproken worden. Geen ramp, wel noemenswaardig.
Het is overigens niet mogelijk om de AirDots te verbinden met meerdere apparaten tegelijkertijd, waardoor je als je dit zou willen steeds moet wisselen en opnieuw moet pairen. De accuduur is met 3,5 uur bijna de geadverteerde 4 uur en dat valt me ook niet tegen.
Wat wel opviel, is dat als je de dopjes even ‘goed doet’ in je oren, er vaak op de zijkant gedrukt wordt, waar het touchpanel zich bevindt. Dat wil dus zeggen dat de muziek even stopt omdat deze op pauze gezet wordt. Dat is niet altijd even handig, vooral als je de AirDots alleen maar even goed wil doen.
Al met al is het design en het gebruik zeker niet tegengevallen, maar de vraag is natuurlijk: hoe is het geluid?
[affcoups id=”57249″]
Audiokwaliteit
Zoals ik ook al in andere reviews aangaf: ik ben geen audio-expert, maar hou wel van een lekker stukje muziek. Daarnaast heb ik de AirDots gebruikt om audioboeken en podcasts te luisteren, zowel op kantoor als onderweg.
Het geluid is wat mij betreft meer dan acceptabel als we naar het prijsniveau kijken, vooral omdat het om Bluetooth-oordopjes gaat.
Tijdens het luisteren naar muziek zijn de hoge en midden tonen goed te noemen. De lage tonen mogen naar mijn smaak wel iets meer aanwezig zijn, maar dit is iets wat we vaak zien bij draadloze oordopjes en al helemaal in deze prijsklasse.
Wat Xiaomi goed heeft gedaan met de AirDots is de audiokwaliteit en de verwachtingen die je hebt bij de prijs op elkaar afgestemd. Wil je onderweg, tijdens het werk of studeren een stukje muziek luisteren scoren de AirDots een ruim voldoende en kun je ze met een gerust hard aanschaffen. Zoek je betere kwaliteit, of bijvoorbeeld noise cancelling, dan zul je je budget toch iets moeten verruimen.
Eigenlijk, hebben de Xiaomi AirDots mij zeker verrast, zowel qua bouwkwaliteit, gebruik en audiokwaliteit en dat voor 30 euro. Hou er overigens wel rekening mee dat prijzen kunnen fluctueren omdat het aanbod nog niet heel groot is op het moment van schrijven.
[affcoups id=”57249″]
01
Cortina E-lett review: kopen of beter niet?