Bluetooth-trackers zijn niet nieuw meer, maar toch komen er steeds nieuwe en verbeterde versies op de markt. Zo ook van Tile, één van de trendsetters in deze categorie. Wij hebben twee versie deze nieuwe Bluetooth-tracker getest: de Tile Mate en de Tile Pro.
Tile Bluetooth-trackers
Bluetooth-trackers hebben alleen nut als je een groot netwerk van apparaten hebt die de locatie kunnen doorgeven van jouw tracker. Handig als je zelf niet binnen het bereik van de tracker bent en toch een tas, sleutel of ander voorwerp kwijt bent.
Tile maakt hierbij gebruik van crowdsourcing, waarbij de trackers verbonden worden met smartphones die in de buurt zijn, wereldwijd. Hiervan wordt dan de locatie doorgegeven aan de Tile-app, die dit weer binnen jouw account toont. Als gebruiker heb je – uiteraard – alleen toegang tot je eigen locatiegegevens van de trackers, je ziet dus niet waar de sleutelbos van iemand zich is.
Door deze technologie en de massa die Tile inmiddels bereikt, is de locatiebepaling erg goed, maar hierover later meer.
Inmiddels gebruik ik de Tile Bluetooth-tracker al meerdere jaren en ben erg tevreden, maar er was één groot issue wat mij betreft. Het was niet mogelijk om de batterij te vervangen, tot nu… Eindelijk is het mogelijk dit wel te doen, waardoor je hem dus niet meer weg hoeft te gooien (of laten recyclen door Tile).
Looks en gebruik
Als langdurige Tile-gebruiker is het design niet nieuw en vooral erg herkenbaar. Wel zijn de trackers iets dikker geworden, maar dit merk je eigenlijk alleen maar als je ze naast elkaar legt.
Zelf gebruik ik de Tile Pro aan mijn autosleutel, de Tile Mate heb ik in mijn rugzak ‘verstopt’. Mocht ik deze een keer ergens vergeten, of iemand neemt hem (al dan niet) per ongeluk mee, dan weet ik ook waar deze is.
De werking van de Tiles is grotendeels hetzelfde gebleven, maar toch zijn er een aantal verschillen. Zo is het bereik sterk verbeterd, waarbij je tot 45 meter verbonden kunt zijn. Nu is dit vaak een theoretisch bereik in optimale omstandigheden, maar ik heb geen problemen om mijn Tiles continu verbonden te houden in mijn goed geïsoleerde huis.
De Tile-app werkt zoals het hoort: van hieruit kun je bijvoorbeeld een Tile laten ‘afgaan’ waarna deze een geluid maakt. Zo kun je hem op het gehoor opsporen als hij in de buurt is. Het geluid is ook luider geworden in deze nieuwe versie van Tile.
Andersom is het ook mogelijk: door een druk op de knop op de Tile gaat je telefoon geluid maken zodra je dat ingesteld hebt, handig, maar niet altijd. Er zijn ook momenten dat ik de autosleutel in mijn zak heb en mijn telefoon ineens een flink geluid begint te maken. Dit geldt niet bij ‘gewoon’ gebruik, maar ik had het onder andere in de achtbaan (logisch), maar ook een aantal keren toen ik gewoon achter mijn bureau zat.
De batterijduur van de verwisselbare batterij (CR2032) is ongeveer één jaar. Dit heb ik nog niet kunnen testen uiteraard, maar het vervangen van een batterij is relatief goedkoop.
Tile Premium
Ook nieuw is de dienst Tile Premium, waarmee het bedrijf extra waarde probeert te bieden. Dit onder andere om de wegvallende inkomsten van herhaalinkopen te compenseren. Tile Premium kost 3 dollar per maand (of 30 dollar per jaar) en biedt een aantal extra’s.
Zo krijg je sowieso twee jaar extra garantie op het product en ontvang je vervangende batterijen als dat nodig is. Nu zijn deze batterijen ook voor relatief weinig verkrijgbaar, dus dat is niet per se een reden om dit te doen, maar wel een mooie extra.
De toegevoegde waarde zit in de Smart Alerts, waarbij je bijvoorbeeld waarschuwingen kunt instellen als je een bepaald vooraf ingesteld gebied verlaat, zonder dat je je Tile hebt meegenomen. Zo weet ik dan bijvoorbeeld dat ik mijn tas vergeten ben als ik naar kantoor ga. Anderzijds krijg ik die melding ook als ik boodschappen ga doen zonder mijn tas, dus dit is niet in elke situatie bruikbaar. Daarnaast biedt Tile Premium de optie om Tiles onbeperkt te delen met anderen en heb je de mogelijk om 30 dagen historie terug te kijken qua locatie.
Conclusie
Zoals aangegeven: zelf gebruik ik al jaren Tile en ik was dan ook erg verheugd dat ze één van mijn grootste frustraties aangepakt werd: het vervangen van de accu. Hiermee wordt de levensduur van deze Bluetooth-tracker aanzienlijk verlengd.
Het bereik van de Tile is goed, het geluid is verbeterd, maar de toegevoegde waarde van Tile Premium zie ik nog niet. Gelukkig is de bluetooth-tracker ook prima te gebruiken zonder premium-dienst om te zien waar jouw spullen zich bevinden.
Hoe dan ook, ik ben enthousiast, ook al is de aanschafprijs wat aan de hoge kant met een kleine 35 euro. Gelukkig kun je er nu in ieder geval langer van genieten!
01
Cortina E-lett review: kopen of beter niet?