Review JBL Charge 5: Bluetooth-speaker die veel goed doet…

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Door

Ruud Caris

Laatste update:

0

JBL Charge 5

Als je op zoek bent naar een nieuwe Bluetooth-speaker, dan kun je niet om JBL heen. Inmiddels zijn er vele soorten en maten speakers verkrijgbaar van dit populaire audio-merk. Deze keer kijken we naar de Charge 5, een Bluetooth-speaker in met flinke potentie. Hoe hij in de praktijk bevalt, lees je in deze JBL Charge 5 review.

JBL Charge 5

De Charge-serie van JBL is samen met de Flip bijzonder populair in Nederland. Er worden dan ook regelmatig nieuwe modellen uitgebracht en zoals je al kunt vermoeden, is dit de vijfde versie, de JBL Charge 5. Deze Bluetooth-speaker zit aan de bovenkant van middensegment en biedt – op papier – een interessant product.

Lees ook: Dit zijn de beste Bluetooth speakers van dit moment

De afgelopen weken heb ik deze speaker uitgebreid getest, mijn ervaring lees je in deze JBL Charge 5 review. Laten we maar meteen met de samenvatting beginnen, voordat ik wat dieper op mijn ervaringen in ga.

Conclusie review JBL Charge 5
Gewoon goed
Geen grote zichtbare verbetering ten opzichte van zijn voorganger, maar er is meer dan je zou denken. De Charge 5 is een bijzonder goede speaker die eigenlijk alles goed doet. Dat geldt voor geluid, accuduur (en opladen van smartphone), maar ook de looks en bouwkwaliteit. Ik ben fan.
Totaal
Pluspunten
Tof design
Stabiele verbinding
Goede audiokwaliteit
Accuduur ruim voldoende
Te gebruiken als accupack om smartphone mee op te laden
Minpunten
Trekt redelijk wat stof aan
Niet te koppelen aan Charge 4
4.5
Bekijk actuele prijs bij

JBL Charge 5: de looks

Bij een speaker is geluid natuurlijk essentieel, maar ook de looks zijn niet onbelangrijk. Als je naar de JBL Charge 5 kijkt, dan zie je veel overeenkomsten met zijn voorganger.

Zo zien we onder andere de ‘stoffen’ buitenkant, wat mij betreft een mooi detail waardoor de speaker in zijn geheel een premium uitstraling krijgt. Vooral de ‘blauwachtige’ versie die ik ontvangen heb, doet het hiermee erg goed. Sterker nog: ik denk zelfs dat ik dit persoonlijk de mooiste kleur vind, waar ik meestal voor de standaard zwarte optie zou kiezen, is dat hier dus niet het geval.

Aan de onderzijde zitten een aantal rubberen strepen, die zorgen voor extra grip maar het ook verhinderen dat de speaker gaat rollen. Verder zien we het JBL-logo op de speaker prijken in combinatie met een aantal knoppen en buttons. Onder andere voor het volume, verbinden en afspelen.

Aan de andere kant van de speaker zitten de aansluitingen: USB-C om op te laden en een extra USB-poort waarmee de Charge 5 ook dienst kan doen als powerbank. Deze functie is nieuw dit jaar, waardoor je dus niet alleen muziek kunt luisteren, maar ook je smartphone (of ander apparaat) kunt opladen.

Lees ook: Complete gids over draadloze oordopjes

JBL Charge 5

JBL Charge 5: geluid

Waar je misschien zou denken dat de update vanaf de Charge 4 marginaal is, is er aan de binnenkant wel het één en ander bijgekomen. Zo is er een extra 10W tweeter en zien dat de bassdriver naar 52mm is gegaan (eerder 50mm). Nu is dit natuurlijk theorie, hoe klinkt dit in de prakijk.

Persoonlijk kan ik het geluid van de Charge 5 enorm waarderen: dit klinkt vol en prettig. Ik hou daar wel van in een Bluetooth-speaker. Maar ook in het midden en hoog staat de Charge 5 zijn mannetje.

Het geluid dat deze Bluetooth speaker voortbrengt past eigenlijk prima bij de adviesprijs van 179 euro, met daarbij een sausje van JBL, waardoor het iets voller klinkt. Met het nieuwe model kun je in ieder geval wel een klein feestje geven.

Wil je dit doen met door deze te koppelen met een andere speaker middels JBL PartyBoost, dan gaat dat helaas niet met de Charge 4 (of ouder). Je hebt een geschikte speaker nodig om dit te doen, bijvoorbeeld een ander exemplaar van de Charge 5.

Accu, opladen en meer…

Ik heb het geprobeerd, maar het is niet gelukt… De accu van de JBL Charge 5 leeg krijgen door hem aan één stuk te laten spelen. De accuduur is zo’n 20 uur aldus de specificaties en in de praktijk zal dit altijd iets minder zijn, maar hoe lang ik hem ook gebruikte, het lukt niet de accu volledig leeg te krijgen in één keer zonder hem ’s nachts aan te laten staan.

De 7.500 mAh-accu zorgt voor genoeg stroom om elke luistersessie te overleven, een mooie prestatie. Uiteraard is dit minder als je de Charge 5 ook als accupack gebruikt, maar daar kan ik prima mee leven. Persoonlijk vond ik het eigenlijk wel een handige functie en heb ik deze – in de tuin – ook een aantal keren gebruikt. Zorg er dus wel altijd voor dat je een USB-A (ouderwetse USB) bij de hand hebt om dit te doen.

JBL Charge 4 vs Charge 5

Wat zijn nu de verschillen met zijn voorganger? Wij hebben een aantal details voor je op een rij gezet om de vergelijking toch wat eenvoudiger te maken. Want stiekem zijn er toch wel een aantal verschillen, ook al lijkt dat misschien niet zo op het eerste oog. Hierbij dus een overzicht met de verschillen tussen de JBL Charge 4 en Charge 5.

VERSCHILLENJBL Charge 4JBL Charge 5
Afmetingen22×9,5×9,3 cm22,3×9,4×9,65 cm
Gewicht0,965 kg0,96 kg
Bluetooth-versieBluetooth 4.2Bluetooth 5.1
IP-ratingIPX7 (spatwaterdicht)IP67 (stof- en waterbestendig)
Gebruiken als powerbankNeeJa
MultispeakerJBL Connect+JBL Paryboost

Zo zie je dat er best wel wat verschillen zitten tussen de JBL Charge 4 vs Charge 5. De meest opvallende en interessante zijn wat mij betreft de Bluetooth-verbinding, die voor de 5 een stuk stabieler is dan bij zijn voorganger.

Daarnaast is het voor een speaker die stevig gebouwd is, erg prettig dat hij tegen stof, zand en water kan. Vooral handig als je hem buitenshuis gebruikt, op bijvoorbeeld het strand, of bij het zwembad (al dan niet in de tuin). De upgrade naar de Charge 5 is dus absoluut het overwegen waard, ook al kun je deze niet direct verbinden met de Charge 4.

Meer info over de Charge 5 kun je vinden op de site van JBL.

Conclusie review JBL Charge 5
Gewoon goed
Geen grote zichtbare verbetering ten opzichte van zijn voorganger, maar er is meer dan je zou denken. De Charge 5 is een bijzonder goede speaker die eigenlijk alles goed doet. Dat geldt voor geluid, accuduur (en opladen van smartphone), maar ook de looks en bouwkwaliteit. Ik ben fan.
Totaal
Pluspunten
Tof design
Stabiele verbinding
Goede audiokwaliteit
Accuduur ruim voldoende
Te gebruiken als accupack om smartphone mee op te laden
Minpunten
Trekt redelijk wat stof aan
Niet te koppelen aan Charge 4
4.5
Bekijk actuele prijs bij

Topics:

Oprichter van GadgetsDaily en enthousiast over alles met knopjes, snoeren en schermen. Voorliefde voor smarthome, elektrische steps, fietsen en design.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Share to...