Review Cat S52: waar robuustheid en design elkaar vinden

De Cat S52 is een nieuwe versie van de bekende ‘ruige’ smartphones die (meer dan) tegen een stootje kunnen. Ook al voelt het niet helemaal natuurlijk, we hebben de Cat S52 flink mishandeld en onze ervaring lees je in deze review.

Cat S52

De Cat S52 wordt uitgebracht onder licentie van Cat en worden gemaakt door de ‘Bullit Group’. Dit is niet nieuw in de smartphone-wereld, zo worden Nokia-toestellen ook niet door Nokia gemaakt maar door HMD. Dat gezegd hebbende, Cat-smarthones hebben een redelijk trackrecord opgebouwd voor mensen die bijvoorbeeld in de bouw werken of andere werkzaamheden verrichten die een sterke telefoon vragen.

In het verleden heb ik meerdere Cat-toestellen aan de tand mogen voelen en ben dus erg benieuwd naar de evolutie van de Cat S52.

Cat S52: de telefoon waar je vooral mee moet gooien
De Cat S52 is een smartphone die uitermate geschikt is om mee te gooien en dat is dan ook de focus van het toestel. Qua prestaties, camera en accu is de S52 'Ok', maar dat moet ook niet de reden zijn dat je het toestel koopt. Heb je een 'ruig' beroep, dan is dit toestel zeker een aanrader als je de prijs voor jezelf kunt verantwoorden.
Pluspunten
Stevig, heel stevig
Design is sterke verbetering
Camera en accu acceptabel
Regelmatige beveiligings-updates
Vingerafdruksensor
Minpunten
Niet geschikt voor grafische zware taken
Software oogt gedateerd, ondanks Android 9
4
Aanschaffen

Design en prestaties

Waar vroegere Cat-smarthones pertinent ‘niet-zo-mooi’ waren, is er bij deze generatie een grote stap gezet. Het is nog steeds een toestel dat er robuust uitziet, maar de afmetingen zijn wat ‘normaler’ geworden en het design past ook meer bij andere bezigheden dan zwaar werk.

Wat dat betreft dus een pluspunt voor Cat. De versie wij ontvangen hebben heeft een zwarte achterkant en zilveren rand rondom. De achterzijde is voorzien van een enkele camera, vingerafdrukscanner, het Cat-logo en een geribbelde onderkant. Dit laatste is een mooi design-element die de look en feel van het toestel zeker ten goede komen.

Catphone Cat S52

Onder de motorkap vinden we de Mediatek Helio P35, een chipset van Chinese makelij die in samenwerking met de 4GB RAM moet zorgen voor de prestaties. Wil je de ‘dagelijkse dingen’ doen zoals social media, browsen en mailen, dan voldoet deze prima.

Ben je van plan ook zwaardere games te spelen op dit toestel, dan is deze minder geschikt. Cat heeft ervoor gekozen in te zetten op robuustheid en moet daardoor keuze maken op spec-gebied. Nogmaals, hij is prima voor dagelijkse taken, te gebruiken in ‘ruige’ omstandigheden, maar geen high-end-smartphones als het op prestaties aankomt.

Catphone Cat S52

Scherm en software

Het scherm dat gebruikt is in de Cat S52 heeft een formaat van 5,65 inch en een resolutie van 1440 x 720. Dat lees je goed, dat is minder dan full HD. Helaas is het ook geen goed gekalibreerd scherm zoals we dat bijvoorbeeld op de relatief lage resolutie schermen zien van de iPhone.

Ben je dus op zoek naar een briljant scherm, met een warme kleurweergave, dan is de Cat S52 minder geschikt. Ben je op zoek naar een smartphone die je in het dagelijks gebruik prima kan helpen om de dag door te komen en alles op je smartphone te doen wat nodig is, dan is dit zeker een optie. Hier wederom de concessie die gedaan wordt.

Qua software: het toestel draait op Android 9 met daarin een redelijk standaard-Androidversie. Wel lijkt er een mix te zijn met wat oudere versies, zo zien de snelle instellingen er wel enigszins gedateerd uit. Wellicht komt dit ook door de donkere kleurstelling die gemengd wordt in combinatie met groen/blauw.

Verder is er weinig poespas en extra toevoegingen op de S52. Wat mij betreft een goede keuze van de fabrikant. Verder worden er beveiligings-updates beloofd die om de 90 dagen uitgerold zullen worden.

Catphone Cat S52

Gooien, smijten en vallen

Nu komt natuurlijk het stuk waar iedereen op heeft gewacht (en ik ook eigenlijk). Wat kan de Cat S52 allemaal hebben?

Wij zijn ermee aan de slag gegaan en hebben hem vooral vaak laten vallen op stenen vloeren binnen, maar uiteraard ook op de stenen buiten. Ik moet direct toegeven: hij komt goed uit de test.

Via: giphy.com

We hebben het toestel regelmatig van zo’n 1,5 meter laten vallen in allerlei posities en uiteraard zitten er wel wat krasjes op de behuizing, de rest is eigenlijk redelijk in orde. Er zit een klein putje in het scherm, maar geen scheuren, barsten of andere beschadigingen en daar sta ik eigenlijk best van te kijken.

Dit is wat mij betreft dan ook DE reden om de Cat S52 te kopen: heb je een beroep met veel stof, modder, vallende smartphones of ander zwaar werk, dan is de Cat S52 zeker een goede koop.

Accu en camera

De accu die in het toestel gebruikt wordt is 3100 mAh en functioneert zoals te verwachten: ik haal het er het einde van de dag mee, maar niet meer. Nu is het scherm, mede door de resolutie niet bijzonder veelvragend qua accu, dus het ligt in de lijn der verwachting dat je toestel het een dag kan houden.

Qua camera is er gekozen voor een enkele camera aan de achterzijde, een 12 megapixel-exemplaar. Deze heeft een aperture van f/1.8. Hierdoor kan er meer licht doorgelaten worden en zouden foto’s in slechte lichtomstandigheden beter moeten zijn.

De foto’s die de Cat S52 zijn acceptabel als we kijken naar de camera-setup. Er is wel wat ruis aanwezig in de foto’s die met slecht licht genomen worden, maar dat zien we vaak bij smartphones met deze specs.

Conclusie

Cat S52: de telefoon waar je vooral mee moet gooien
De Cat S52 is een smartphone die uitermate geschikt is om mee te gooien en dat is dan ook de focus van het toestel. Qua prestaties, camera en accu is de S52 'Ok', maar dat moet ook niet de reden zijn dat je het toestel koopt. Heb je een 'ruig' beroep, dan is dit toestel zeker een aanrader als je de prijs voor jezelf kunt verantwoorden.
Pluspunten
Stevig, heel stevig
Design is sterke verbetering
Camera en accu acceptabel
Regelmatige beveiligings-updates
Vingerafdruksensor
Minpunten
Niet geschikt voor grafische zware taken
Software oogt gedateerd, ondanks Android 9
4
Aanschaffen

Meer gadgets? Volg ons!

Wij maken deze artikelen met veel plezier en vinden het dan ook erg tof als je ons volgt! Dat kan al gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Oprichter van GadgetsDaily en enthousiast over alles met knopjes, snoeren en schermen. Voorliefde voor smarthome, elektrische steps, fietsen en design.

 
 

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

 

GadgetsDaily
Logo