Luchtreiniger met ionisator: de enige goede keuze voor 2022

Door

Arie Vogelaar

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Luchtreiniger met ionisator

Ben je op zoek naar een luchtreiniger met ionisator? Dan maak je een verstandige keus. Een luchtreiniger met ionisator is namelijk ideaal wanneer je kampt met allergieën zoals hooikoorts, huisdierallergie, stofmijtallergie of een andere intolerantie.

In dit artikel leggen we je uit wat de best geteste luchtreinigers zijn met ionisator. Daardoor heb je een goed beeld van welke air purifier je het beste kunt kiezen. Van elk van deze apparaten ontdek je wat de voor- en nadelen zijn en of ze bij je passen.

Beste koop
1
WINIX Luchtreiniger ZERO 300x300

WINIX Luchtreiniger ZERO

De WINIX luchtreiniger is een goede keus voor alle kamers in je huis Doet het ook erg goed in de reviews. Heeft een ingebouwde luchtkwaliteitsmeter
Nachtmodus zorgt dat het apparaat stil is terwijl je slaapt
Voorzien van speciaal pollenprogramma
9.0
UITSTEKEND
Beste keuze
2
GadgetsDaily.nl 300x300

AEG AX91-404GY

Populair in de reviews en veelzijdig qua functionaliteit. Deze AEG doet wat ‘ie moet doen. Speciaal pollenprogramma
Ingebouwde luchtkwaliteitsmeter
Erg stil dankzij laag dB-gehalte
9.0
UITSTEKEND

Luchtreiniger met ionisator: wat is dat eigenlijk?

Bijna iedereen weet wat een luchtreiniger is. Maar wat is het verschil tussen een luchtreiniger met een filter en een luchtreiniger met een ionisator? In dit deel van het artikel leggen we je dat in meer detail uit.

Uitleg over ionen en luchtverontreiniging

In huis zweven ontelbare kleine deeltjes in de lucht. We noemen deze deeltjes ook wel ionen. Dit zijn elektrisch geladen deeltjes die overal rondzweven, ook buiten. Ionen zorgen ervoor dat er voldoende zuurstof in de lucht zit, maar door luchtverontreiniging raken deze ionen vaak vervuild. Dit kan komen door bacteriën, virussen, pollen, schimmels, uitlaatgassen, fijnstof en andere oorzaken. Doordat deze ionen vervuild raken, wordt de luchtkwaliteit in huis slechter en kun je last krijgen van allergieën, hoofdpijn, vermoeidheid en slaapproblemen.

Hoe helpt ionisatie tegen vervuilde deeltjes?

Een luchtreiniger met ionisatie elimineert de vervuilende deeltjes in de lucht en zorgt dat de atmosfeer in huis weer fris, gezond en schoon is. Het apparaat bereikt dit met een techniek genaamd ionisatie. Het proces hierachter is heel technisch, maar simpel uitgelegd zorgt ionisatie ervoor dat negatief geladen ionen de lucht in worden gebracht en dat stof en andere vervuiling aantrekken. Hierdoor verzwaren de deeltjes en dwarrelen ze naar beneden. Ze komen vervolgens op de vloer of op je meubels terecht, waardoor je ze niet meer inademt.

Werkt een ionisator beter dan een filter?

De meeste luchtreinigers die een ionisator bevatten, beschikken tevens over een filter. Vaak gaat dit om een zogenaamde HEPA-filter. Door te kiezen voor een luchtreiniger die over beide functies beschikt, weet je zeker dat de lucht in huis optimaal wordt gereinigd.

De meerwaarde van een ionisator bestaat vooral voor mensen met allergieën en hooikoorts. Heb je last van allergieën, dan is het dan ook aan te raden om te kiezen voor een luchtreiniger die over een ionisatiefunctie beschikt.

Luchtreiniger hooikoorts allergie
Via: pexels.com | Gustavo Fring, CC

Hoe kies je de beste luchtreiniger met ionisator?

Wanneer je een luchtreiniger aanschaft, zijn er diverse zaken waar je op moet letten. Hieronder vind je in meer detail waar je rekening mee moet houden wanneer je op zoek gaat naar een geschikte luchtreiniger voor in huis.

1. De omvang van de ruimte die je wilt reinigen

Niet alle luchtreinigers zijn geschikt voor een woonkamer of kantoorruimte. Sommige werken namelijk beter in kleine, afgesloten ruimtes. Denk bijvoorbeeld aan een slaapkamer of thuiskantoortje. Gelukkig staat er in de productomschrijving van een air purifier altijd aangegeven hoeveel vierkante meter die kan reinigen.

Daar zit echter wel een addertje onder het gras. De aangegeven hoeveelheid vierkante meters is namelijk een theoretisch maximum. En die pakken vaak net wat gunstiger uit dan de praktijk. Dit is vergelijkbaar met hoe zuinig auto’s theoretisch gezien kunnen rijden. In werkelijkheid pakt dat toch vaak iets anders uit. Ga er daarom vanuit dat je van het theoretisch maximum een kwart moet afhalen om tot een realistische prestatienorm te komen. Geeft het apparaat een maximum aan van 75 m2? Ga er dan gerust vanuit dat je dit apparaat het beste kunt gebruiken voor een ruimte van 50 m2 of minder.

Wat doet een luchtreiniger
Winix Luchtreiniger / Foto: GadgetsDaily

2. Het belang van CADR

CADR is de afkorting van Clean Air Service Rate. Dit is een percentage waarmee wordt geduid op het volume aan schone lucht dat de luchtreiniger per minuut kan produceren. Deze graadmeter is erg belangrijk en wordt wereldwijd gebruikt in de luchtreinigingsbranche.

Om de CADR van een luchtreiniger te meten, worden drie CADR-waardes getest. Deze waardes worden ook wel partikels genoemd. De drie waardes zijn pollen, fijnstof en tabaksrook. De CARD-waarde varieert grofweg van 10 tot 450. Hoe hoger de waarde is, hoe beter het apparaat het doet. Houdt er rekening mee dat een air purifier geen CADR-waarde van 450 nodig heeft om goede prestaties te leveren. Wel kan het onderzoeken van CADR-waardes je helpen om diverse apparaten met elkaar te vergelijken.

Het is belangrijk dat je je niet blind staart op de CADR-waarde van een apparaat. Het is namelijk ook belangrijk om te letten op de omvang van de ruimte, zoals we zojuist al noemden, de onderhoudskosten, het verbruik en de filters die het apparaat bevat.

De 5 beste luchtreinigers met ionisator

In het overzicht hieronder vind je de 5 best geteste air purifiers met ionisatiefunctie. Elk apparaat heeft zijn eigen voor- en nadelen, waardoor je zelf kunt kiezen welke het beste bij je past.

1

<strong><strong>WINIX Luchtreiniger ZERO</strong></strong>

BESTE KOOP
WINIX Luchtreiniger ZERO 600x300
Bekijk de actuele prijs voor de WINIX Luchtreiniger ZERO
De WINIX luchtreiniger is een goede keus voor alle kamers in je huis Doet het ook erg goed in de reviews.

De WINIX Luchtreiniger ZERO is ideaal voor ruimtes tot 50 m2. De meest woonkamers komen hier dus voor in aanmerking. Uniek aan deze WINIX air purifier is dat die niet alleen over een ionisator beschikt, maar ook over een HEPA-filter en koolstoffilter. Hierdoor wordt de lucht in huis op snelle en efficiënte wijze gereinigd.

Wij raden niet aan deze WINIX in een kleine slaapkamer te gebruiken. Wil je een luchtreiniger voor in de slaapkamer, dan kun je beter een apparaat kopen met wat minder capaciteit. Heb je een grote slaapkamer, dan is deze WINIX uiteraard ideaal, mede dankzij de stille nachtmodus die in het apparaat is ingebouwd.

2

<strong><strong>AEG AX91-404GY</strong></strong>

BESTE KEUZE
AEG AX91-404GY 300x600
Bekijk de actuele prijs voor de AEG AX91-404GY
Populair in de reviews en veelzijdig qua functionaliteit. Deze AEG doet wat ‘ie moet doen. Speciaal pollenprogramma

De AEG AX91 is een luchtreiniger met een aantrekkelijk en onopvallend grijs design. Hierdoor is ‘ie geschikt voor elke inrichting en springt het apparaat niet teveel in het oog. Een voordeel van deze AEG is dat die diverse bekroningen behaalde, waaronder de Red Dot Design Award 2020. Ook is ‘ie uitgeroepen tot Best Reviewed in juni 2020.

Wat maakt deze luchtreiniger uniek? Dat heeft vooral te maken met de “intelligentie” van het apparaat. Deze AEG past zich namelijk automatisch aan aan de omgeving. Dit levert een hoog rendement op, want de AEG vangt maar liefst 99.5% van alle deeltjes tot 0.3 micron en elimineert daarmee nagenoeg alle bacteriën die in de lucht rondzweven.

Wat deze AEG geliefd maakt, is het lage decibelgehalte. Hierdoor is het apparaat prima geschikt voor in de slaapkamer en kan ‘ie in de woonkamer op volle toeren draaien zonder dat je daar hinder aan ondervindt.

3

<strong><strong><strong>Duux Bright Smart DXPU06</strong></strong></strong>

BESTE PRIJS/KWALITEIT
Duux Bright Smart Luchtreiniger DXPU06 300x600
Bekijk de actuele prijs voor de Duux Bright Smart DXPU06
De Duux Bright Smart is te bedienen met een app en beschikt over een luchtkwaliteitssensor. Een veelzijdig apparaat met een goede prijs-/kwaliteitverhouding.

Luxe, compact en voorzien van een prachtig design. Deze smart luchtreiniger van Duux is een goede keuze voor ruimtes tot 27 m2. Hij is daardoor ideaal voor in de slaapkamer en met maar liefst drie filters + een ionisatiefunctie wordt de lucht in huis schoner dan ooit.

Deze Duux staat garant voor een betere nachtrust. Zeker wanneer je ’s nachts veel last hebt van een dichte neus of jeukende ogen door hooikoorts. Doordat de lucht snel en efficiënt wordt gezuiverd, verminderen je klachten.

Een voordeel aan deze Duux is de mate van automatisering. Zo is ‘ie op afstand bedienbaar met een app en past hij zijn functionaliteit aan aan de atmosfeer. Hier hoef je zelf niets voor te doen. Het apparaat kiest dus zelf welke stand er nodig is om de lucht zo schoon mogelijk te krijgen.

4

<strong><strong>WINIX Luchtreiniger ZERO PRO</strong></strong>

KRACHTIGE KEUZE
WINIX Luchtreiniger ZERO PRO 300x600
Bekijk de actuele prijs voor de WINIX Luchtreiniger ZERO PRO
Een veelzijdige en praktische luchtreiniger met HEPA-filter en geavanceerde Plasmawave-technologie.

De PRO-versie van de WINIX ZERO staat te boek als een echte krachtpatser. Dat komt mede door de CADR-waarde van maar liefst 470 m3/u. Dit apparaat is te gebruiken in ruimtes tot 60 m2 en beschikt over een pollenprogramma voor mensen met hooikoortsklachten.

Wij raden je aan dit apparaat vooral aan te schaffen voor de huiskamer. Voor een slaapkamer is ‘ie namelijk wel erg groot. In de huiskamer is ‘ie veilig, ook als je kleine kinderen hebt. Het apparaat beschikt namelijk over een kinderslot. Hierdoor weet je zeker dat er geen ongelukken gebeuren en dat de kinderen het apparaat niet zomaar kunnen bedienen.

5

<strong>Blueair Classic 205 PA</strong>

VEELZIJDIGE KEUZE
Blueair Classic 205 PA 300x600
Bekijk de actuele prijs voor de Blueair Classic 205 PA
Deze aantrekkelijk vormgegeven Blueair Classic is leverbaar in meerdere varianten. Zo kun je helemaal zelf kiezen wat je wenst.

De Blueair Classic 205 PA is een veelzijdige luchtreiniger die beschikbaar is in diverse varianten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een reiniger die alleen deeltjes reinigt, maar ook voor eentje die ook gassen uit de lucht filtert.

De Blueair begeeft zich in een gemiddelde prijsklasse en de prestaties zijn daar dito aan. Het apparaat staat te boek om zijn gebruiksvriendelijke karakter. Hij is namelijk te bedienen met een applicatie vanaf je telefoon en bevat slechts één bedieningsknop. Supersimpel dus, ook als je technisch niet zo onderlegd bent. Zijn de filters aan vervanging toe? Dan krijg je daarvan netjes een melding in de app. Hierdoor weet je zeker dat het apparaat te allen tijde goed werkt.

Luchtreiniger met ionisator kopen? Jij bent klaar voor je keuze

Je weet nu wat een luchtreiniger met ionisator doet, wat hiervan de voordelen zijn en waar je op moet letten wanneer je er eentje wilt kopen. Ook ben je op de hoogte van de vijf best geteste luchtreinigers van dit moment.

Kortom: je bent klaar voor het maken van de juiste keuze. Nogmaals: let er goed op dat je een apparaat kiest dat past bij de omvang van de kamer waar je ‘m wilt gebruiken. Kijk ook goed naar de gebruiksvriendelijkheid en naar het aantal decibel dat het apparaat produceert. Hierdoor weet je zeker dat je geen miskoop maakt.

Topics:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Share to...