5 dingen die je kunt doen met het Dynamic Island op de iPhone 14 Pro

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Door

Ruud Caris

Laatste update:

0

Misschien wel de verrassing van de iPhone 14 presentatie: het zogenaamde Dynamic Island. Terwijl de naam toch wat vraagtekens oproept, is het een interessante benadering van Apple. Maar wat is het eigenlijk en wat kun je ermee? Dat is precies wat je in dit artikel gaat lezen.

Wat is het Dynamic Island eigenlijk?

‘Vroeger’ had je de notch, de inkeping bovenin het scherm waar onder andere de selfie-cam, gezichtsherkenning en andere sensoren in geplaats werden.

Android-fabrikanten begonnen jaren geleden al met experimenteren, om dit in het scherm te verwerken en inmiddels is ook Apple overstag. Bij de iPhone 14 Pro-modellen zit er een ‘pil’ in het scherm; boven in het midden.

In deze pil inkeping, zitten de noodzakelijke sensoren en selfie-camera. Maar het interessante is: dat is niet waar Apple stopte.

Lees ook alles over camera protectors voor iPhone

Apple iPhone 14 feat
Via: Apple

Visuele functies

Vanaf iOS 16 wordt het Dynamic Island geïntroduceerd. Hiermee wordt optimaal gebruik gemaakt van deze pil door er tof, visuele software-functies aan toe te voegen. Dit kan bijvoorbeeld zijn om de muziekspeler te openen, maar ook zie je daar of en welke Bluetooth-apparaten zoals bijvoorbeeld de Airpods zijn verbonden.

Het mooie aan deze nieuwe functie, is dat je meer schermruimte hebt en ook de iPhone 14 Pro-hoesjes gewoon kunt blijven gebruiken.

In onderstaande video van Apple krijg je een beter idee van het Dynamic Island.

https://www.youtube.com/watch?v=WuEH265pUy4

5 dingen die je moet weten over het Dynamic Island

Het Dynamic Island is een tof stukje innovatie van Apple, met vooral veel animaties en mogelijkheden. Maar wat kun je er nu allemaal mee? Welke functies werken er allemaal?

Dat lees je hieronder in een lijst met vijf dingen die je moet weten over het Dynamic Island op de iPhone 14.

1. Navigeren met (Apple) Maps

Misschien is het niet meteen de eerste functie, waar je aan denkt bij het Dynamic Island van de iPhone 14 Pro, maar het is wel een handige: navigeren met Maps.

Wil je route-instructies ontvangen, maar niet het volledige scherm van de Maps-app open, dan is het nieuwe eiland een prima plek, om beknopte aanwijzingen te volgen.

Op deze manier kun je snel zien waar je naartoe moet, zonder dat dit op het volledige scherm te zien is.

2. Bedienen/bekijken van muziek

Zodra je muziek start, gaat het Dynamic Island ook een rol spelen. Het werkt namelijk als bedieningspaneel, waarbij je bijvoorbeeld ook de zogenaamde album art kunt zien.

Vooral de animaties die Apple hiervoor bedacht heeft, werken erg goed. Zo heb je het idee dat je een innovatieve, maar handige manier hebt om jouw muziek te bedienen.

3. Telefoongesprekken

Ook informatie over jouw (actieve) telefoon gesprekken wordt getoond op dit kleine stukje scherm. Zo kun je zien hoe lang jouw gesprek al bezig is.

Doordat dit ook relatief weinig ruimte in beslag neemt op je scherm, kun je bijvoorbeeld eenvoudig zaken opzoeken op je iPhone 14 Pro.

4. Verbinding en batterij

Ook als je Airpods verbinding maken of verbonden zijn, zie je dit ook op het Dynamic Island. Er wordt dan een klein Airpods icoontje weergegeven aan de zijkant, zodat je direct ziet, dat er een actieve verbinding is.

Daarnaast worden er batterijgegevens getoond, zodat je altijd op de hoogte bent van de resterende accuduur.

5. Timers

Waar je voorheen alleen de actuele timer kon zien door de app op te openen of op het lockscreen te kijken, is daar nu ook de mogelijkheid van het Dynamic Island bijgekomen.

Heb je een timer gezet, verschijnt deze in de pil, waarbij je de resterende tijd snel en gemakkelijke kan zien.

Nog veel meer…

Zo zie je maar dat het Dynamic Island van de iPhone 14-serie een interessante toevoeging is. Vooral als ook ontwikkelaars hiermee aan de slag kunnen, zullen we de komende periode nog veel interessante vernieuwingen gaan zien.

Lees ook:


Bij blijven met tech & gadgets? Volg ons!

Wij maken deze artikelen met veel plezier en vinden het dan ook erg tof als je ons volgt! Dat kan al gemakkelijk (gratis en veilig) via onze leuke nieuwsbrief:

Topics:

Oprichter van GadgetsDaily en enthousiast over alles met knopjes, snoeren en schermen. Voorliefde voor smarthome, elektrische steps, fietsen en design.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Share to...