Vervangt dit doorzichtige hout binnenkort jouw ramen?

Door

Martijn

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Door

Martijn

Laatste update:

0

Doorzichtig hout

We kennen hout allemaal als bomen die in het bos staan. En de uitdrukking ‘door de bomen het bos niet meer zien’ is juist in het leven geroepen omdat bomen niet transparant zijn. Toch zijn wetenschappers erin geslaagd om doorzichtig hout te creëren. En de eigenschappen van dit ‘glas’ zijn even bijzonder als de voordelen die het heeft ten opzichte van echt glas.

Doorzichtig hout

Het doorzichtige hout is tot stand gekomen door onderzoek van het Wallenburg Wood Science Center. Het doorzichtige hout werd gecreëerd door chemicaliën te gebruiken om bepaalde delen van de celwanden van het hout te verwijderen. Wat overbleef was een semi-doorzichtig plakkaat ontstond. Hoewel er in 2016 al duidelijk werd dat men in staat was om doorzichtig hout te creëren, is de nieuwste uitvinding nog veel belangrijker.

Warmte isolatie

De onderzoekers zijn er zojuist achtergekomen hoe ze ook de energieopslag van het hout kunnen reguleren. Omdat het hout transparant is, kan het daarom gebruikt worden op tientallen plekken om energie te besparen. Het hout kan namelijk zo gemaakt worden dat het meer of minder warmte vast kan houden. Dit is ideaal om ervoor te zorgen dat bepaalde ruimtes in de winter warmer kunnen blijven en in de zomer gekoeld kunnen worden. Als het doorzichtige hout koud is, heeft het een waas over het ‘glas’, maar hoe meer warmte er wordt opgeslagen in het hout, hoe transparanter het wordt. Warme ruiten zijn vrijwel net zo transparant als echt glas.

De wetenschap

Transparant hout
Via: kth.se

Om doorzichtig hout te creëren, werd de stof lignine uit het hout gehaald. Dit is het materiaal in hout dat het meeste licht absorbeert. Vervolgen bleven er transparante, poreuze plekken over in het materiaal. Deze plekken werden vervolgens opgevuld met een polymeer die dezelfde zogenaamde brekingsindex heeft. Dat zorgt ervoor dat het licht zonder te breken door het materiaal heen kan, waardoor het transparant wordt.

Dat bomen gebruikt konden worden voor constructiewerkzaamheden is al honderden jaren bekend. Maar dat we over enkele jaren misschien ruiten van hout gaan maken, dat is een innovatieve ontdekking die wellicht heel veel verspilde energie kan gaan besparen. Lees hier meer over het project.


Bij blijven met tech & gadgets? Volg ons!

Wij maken deze artikelen met veel plezier en vinden het dan ook erg tof als je ons volgt! Dat kan al gemakkelijk (gratis en veilig) via onze leuke nieuwsbrief:

Topics:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Share to...