5 redenen waarom Wifi 6 voor jouw thuiskantoor de toekomst is

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Door

Ruud Caris

Laatste update:

0

Orbi Wifi 6

2020 was het jaar waarin iedereen zich noodgedwongen moest aanpassen en daar hoorde vaak ook thuiswerken bij. Maar meer vanuit huis doen, heeft invloed op van alles, zo ook je Wifi. In dit artikel leggen we je graag uit, wat Wifi 6 nu precies is en hoe dit bij kan dragen aan een betere verbinding.

Wifi 6: wat is het eigenlijk?

Ok, laten we beginnen met de theorie, dan hebben we het formele deel in ieder geval uit de weg. Wifi 6 is een nieuwe technologie, die in 2019 op de markt is gekomen en we zien langzaam maar zeker een steeds grotere adoptie.

Met Wifi 6 heb je door een nieuwe, geavanceerde technologie meer bereik. Dit heeft te maken met de manier waarop gegevens verstuurd worden naar apparaten. Door deze technologische vooruitgang zijn er veel verbeteringen merkbaar voor de eindgebruiker. Een belangrijk aspect hierbij is een betere en stabielere verbinding voor meer apparaten, maar daarover later meer.

Zonder al te diep in te gaan op de technische werking, is het wel goed om te weten dat Wifi 6 ook wel 802.11 ax genoemd wordt. Zie je deze naam terug op een apparaat, dan weet je dat het om Wifi 6 gaat.

Getest: Netgear Orbi Wifi 6

Met onderstaand lijstje van redenen hoef je me natuurlijk niet op mijn woord te geloven. De afgelopen periode heb ik Wifi 6 namelijk uitgebreid getest in, jawel, mijn thuiskantoor.

Het testen heb ik uitgevoerd met de Netgear Orbi Wifi 6 (RBK853), een setje (mesh-)routers dat gebruik maakt van deze nieuwe technologie. Alvorens ik mijn oordeel geef over Wifi 6, wil ik graag mijn eerdere setup delen.

Thuis gebruikte ik 4 Google Wifi-routers, die verspreid over mijn huis stonden opgesteld. Eén boven (op mijn thuiskantoor), eentje in de meterkast en twee in de woonkamer (één achterin voor de tuin en één naast de tv). Deze 4 routers deden hun werk redelijk goed, althans, dat dacht ik.

Netgear Orbi Wifi 6
Netgear Orbi Wifi 6

Het aansluiten van de Netgear Orbi 6 is kinderspel. Het is een kwestie van uitpakken, app downloaden, aansluiten en alles werkt gewoon goed. Thuis heb ik een Ziggo-verbinding van 300/40Mbps en de eerste speedtest op mijn iPhone 12 Pro, jawel hoor, maximale snelheid. Echter, ik moet bekennen: ik stond wel naast de router.

Na mijn eerste positieve test heb ik een tweede router (of eigenlijk een satellite) boven (thuiskantoor) neergezet, de router zelf stond in de meterkast. Vervolgens heb ik alle apparaten omgezet (en dat bleken er nogal wat te zijn). Alle smarthome-toepassingen, zonnepanelen, alle smartphones, tablets en laptops in huis, maar ook zaken als tv, Chromecast en meer. Een klusje dat langer duurde dan ik verwachtte eerlijk gezegd.

Toen kwam natuurlijk het moment van de test: hoe werkt Wifi 6 in het dagelijks leven? Nou, ik wil eerst onderstaand screenshot delen. Beide op hetzelfde moment getest, op hetzelfde toestel en op dezelfde plaats.

Wifi vergelijking voor Wifi 6

Zoals je ziet in bovenstaande screenshot haal ik (bijna) maximale snelheid met de Netgear Orbi en Wifi 6. De Google Wifi blijft hierin duidelijk wat achter.

Ook tijdens mijn dagelijkse werkzaamheden merk ik, dat ik een bijzonder stabiele en snelle verbinding heb. Er zijn nog een aantal kleine zaken, waar je de vooruitgang aan kunt merken.

Thuis heb ik een aantal Nest-camera’s en een slimme deurbel hangen, die via de Nest-app nu veel sneller openen en de livestream laten zien. De verbeteringen zijn zichtbaar over de gehele linie, maar van deze details (zoals het sneller openen van de camera’s) kan ik als tech-nerd enthousiast van worden. Met steeds meer apparaten en wensen is investeren in Wifi 6 op dit moment zeker iets om over na te denken.

Na mijn ervaring met deze Netgear Orbi kan ik deze (mesh-)router ook absoluut aanraden. Het prettige aan dit mesh-netwerk is het feit, dat het verbonden apparaat – indien noodzakelijk – vloeiend overgaat naar de andere router als deze een beter bereik heeft.

Netgear Orbi Wifi 6
Netgear Orbi Wifi 6 – aansluitingen

5 Redenen waarom Wifi 6 aan te raden is

Na wat theorie en mijn ervaringen met een Wifi 6-router wil ik graag nog een aantal punten noemen, waarom investeren in deze Netgear Orbi Wifi 6 een goed idee is.

1. Veel beter bereik met Wifi 6

Door de vernieuwde technologie van Wifi 6 wordt data op een andere manier verzonden naar de apparaten. Wat je daar in het dagelijks leven van merkt, is dat het bereik simpelweg veel groter is.

Door het grotere bereik heb je wellicht ook nog minder Wifi-punten in je huis nodig, wat natuurlijk weer stroom (en geld) bespaart. Hoe dan ook, beter Wifi-bereik is altijd beter.

2. Meer apparaten tegelijkertijd

Zelf schrok ik eigenlijk wel van het aantal apparaten, dat in mijn huis met Wifi verbonden is (bijna 30). Dit zal vermoedelijk niet echt gaan afnemen de komende jaren. Sterker nog, ik denk dat er steeds meer apparaten bij gaan komen.

Het is dan ook verstandig om voor een router te kiezen, die meer apparaten tegelijkertijd kan verbinden. Hierbij is het dus wenselijk om naar de toekomst te kijken als je een nieuwe router wil aanschaffen. De kans is vrij groot dat er in de toekomst meer en meer apparaten verbonden zullen zijn met jouw Wifi-netwerk.

Netgear Orbi Wifi 6
Netgear Orbi Wifi 6

3. Wifi 6 mesh for the win

Het is natuurlijk prettig, dat waar je je ook bevindt in huis, je een goed signaal hebt zonder onderbrekingen. Dat is precies waar een mesh-netwerk voor zorgt. De routers/satellites die door het huis staan, zorgen ervoor dat jouw apparaat vloeiend (seamless) over gaat naar een ander verbindingspunt, als dit krachtiger is op die betreffende plek.

Een mesh-netwerk is zeker niet nieuw, maar in combinatie met Wifi 6 nog krachtiger en vooral efficiënter. Zo heb je mogelijk minder Wifi-punten nodig in huis.

4. Meer stabiliteit

Door de nieuwe manier van verbinden van Wifi 6, wordt er een betere stabiliteit geboden. Dat wil dus zeggen, dat er een constantere kwaliteit is van de verbinding.

In mijn tests zag ik dit ook terug: de speedtest gaf, ook op verschillende dagen, nagenoeg hetzelfde resultaat. Verder heb ik bijvoorbeeld geen onderbrekingen in calls gehad, hetgeen soms wel gebeurde met mijn ‘oude’ Wifi-netwerk.

5. Meer en meer apparaten geschikt

Er zijn steeds meer apparaten geschikt voor Wifi 6. Zoals je in het begin van het artikel kon lezen, is Wifi 6 in 2019 voor het grote publiek gelanceerd en we zien nu steeds meer routers, maar bijvoorbeeld ook smartphones, die hier ondersteuning voor hebben en krijgen.

Goed om te weten is ook, dat bijvoorbeeld de Netgear Orbi ook kan verbinden met apparaten die geen Wifi 6 hebben. Er worden namelijk ook ‘oudere’ protocollen ondersteund als het gaat om Wifi.

Tot slot…

Na mijn onderzoek voor dit artikel, ben ik zelf tot de conclusie gekomen dat Wifi 6 absoluut de toekomst is. In een veranderende wereld is het prettig om je geen zorgen te hoeven maken over je verbinding. Er is al genoeg om je druk over te maken…

Ben je dus toe aan een nieuwe router, check dan zeker deze Netgear Orbi eens. Ik ben in ieder geval erg tevreden.

Oprichter van GadgetsDaily en enthousiast over alles met knopjes, snoeren en schermen. Voorliefde voor smarthome, elektrische steps, fietsen en design.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Share to...