Review TP-Link Deco M5: bijzonder betaalbare en goede mesh-WiFi router

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Door

Ruud Caris

Laatste update:

0

Er zijn tegenwoordig veel WiFi-systemen op de markt, maar waar kies je nu voor? Wij gaan weer met een nieuwe mesh-systeem aan de slag, deze keer van TP-Link. Wij hebben de afgelopen periode de TP-Link Deco M5 getest, mesh-netwerk dat heel eenvoudig zou moeten zijn in gebruik. Of dat ook echt zo is, dat lees in onze review.

TP-Link Deco M5

TP-Link maakt al jaar en dag routers en één van die resultaten is de Deco M5. Hiervan hebben wij een triple pack ontvangen, met daarin drie van deze routers. Hiermee hebben we een mesh-netwerk opgezet, waarbij de WiFi-punten elkaar versterken en je dus eenvoudig WiFi door het hele huis aanlegt zonder kabels te trekken. Dat wil dus zeggen dat er in dit geval drie WiFi-punten door het huis verspreid staan.

Waar ik vooral benieuwd naar ben, is het gebruiksgemak en de WiFi-snelheid. Daarnaast was ik nieuwsgierig hoe goed de parental controls werken, waarmee je restricties op kunt leggen.

De installatie: misschien wel de makkelijkste ooit

In mijn leven heb ik best wel wat routers geïnstalleerd, voor mezelf, maar ook zeker voor anderen. De installatie van de TP-Link Deco M5 was bijzonder eenvoudig. Het was een kwestie van de app downloaden, aansluiten op de stroom en het modem en de stappen volgen.

Alles ging in één keer goed, geen haperingen, gewoon soepel. Daarna kun je eenvoudig extra accesspoints toevoegen, wederom bijzonder eenvoudig. Dit zorgt ervoor dat je een product graag wil gebruiken, als alles zo voortvarend gaat.

Slimme apparaten

Na de installatie werd een systeem-update aangeboden, die ik ook direct geïnstalleerd heb. Hiermee wordt het onder andere mogelijk om slimme apparaten in huis aan te sturen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan slimme lampen.

Ik kon dus niet wachten om verder aan de slag te gaan met de Deco M5 nadat ik mijn WiFi had ingesteld.

Wel wil ik ook nog even het design benoemen van deze routerset. Het zijn een soort van platte witte schijven die ongeveer zo groot zijn als een CD. Deze kun je eenvoudig in je interieur zetten, zonder dat ze enorm opvallen. Er is zelfs een kans dat je wederhelft ze gedoogd in het zicht:-).

Daadwerkelijk gebruik

Tegenwoordig zijn er veel apparaten die WiFi gebruiken. Of het nu een thermostaat, TV of ander apparaat is, deze moeten eerst allemaal op het nieuwe netwerk. Nadat dit gedaan was, heb je eigenlijk geen omkijken meer naar het geheel.

Wel kun je bijvoorbeeld meldingen instellen als er een nieuwe apparaat gebruik maakt van de WiFi en ontvang je maandelijkse rapporten met allerlei nuttige informatie over je netwerk.

Nu is natuurlijk de grote vraag: hoe functioneert de Deco M5 qua snelheid en gebruik. Allereerst: deze maakt gebruik van Mu Mino. Dit staat voor Multi-user, Multiple-input en Multiple-output. Natuurlijk is het leuk om te weten wat het betekent, maar dit zorgt ervoor dat je in principe niet hoeft te wachten met verbinding maken, met andere woorden: apparaten worden snel verbonden met deze WiFi-netwerken.

WiFi snelheid

Verder zie ik de praktijk goede WiFi-snelheden. Als ik een paar meter van de router vandaan ben, haal ik de maximale snelheid van mijn internet-abonnement van Ziggo. Dat is alvast positief, ook al halen de meeste routers dat wel.

Zelf woon ik in een relatief nieuw huis, waarbij alles goed geïsoleerd is. Vooral de vloer tussen de verdiepingen houdt veel tegen. Gelukkig kan ik met drie routers die in deze set geleverd worden mijn hele huis (begane grond, eerste en tweede verdieping) van WiFi voorzien. Daarnaast is ook een groot deel van de tuin hiermee gedekt, ook al staat er geen router buiten. Overigens is de Deco M5 niet geschikt om buiten te zetten.

Over het algemeen ben ik dus erg tevreden over de werking van de Deco M5 van TP-link als het gaat om de snelheid. Daarnaast wordt er automatisch verbinding gemaakt met het sterkste WiFi-punt in huis, handig!

De app en parental controls

De app van TP-Link is een ware verademing. Deze werkt goed, heeft leuke animaties (kan ik oprecht van genieten) en biedt voldoende functies, maar ook weer niet teveel.

Je kunt zaken instellen zoals bijvoorbeeld portforwarding, of het voorrang geven van bepaalde apparaten. Daarnaast kun je ook een Speedtest doen in de app om de snelheid van je internet te meten.

Parental control

Daarnaast is een interessante functie de parental controls. Hiermee kun je bepaalde websites of diensten uitschakelen gedurende een bepaalde periode op een bepaald apparaat. Dat wil dus zeggen dat je veel zaken kunt instellen en regelen om bijvoorbeeld na bedtijd geen internet meer te ‘geven’ aan de smartphone van de zoon of dochter. Of rondom etenstijd zorgen dat WiFi even niet meer actief is, erg handig.

Deze functie is vrij uitgebreid en ga ik dan ook zeker verder gebruiken, ook na de review.

Antivirus

Daarnaast zit er ook een antivirus-oplossing in de router ingebouwd. Deze kun je drie jaar gebruiken, waarna je ervoor zal moeten betalen. Of deze goed werkt durf ik niet te zeggen, ik heb nog geen problemen gehad, maar heb hem voorlopig wel ingeschakeld. Of ik er ooit voor zal gaan betalen? Ik verwacht het niet, maar het is in ieder geval mooi dat de optie er nu op zit.

Nog meer?

Of ik dan niets aan te merken heb? Nou, vooruit dan! Het is niet mogelijk om de routers op te hangen aan de muur. Daarnaast is het aanschaffen van een losse unit redelijk duur in verhouding.

Dit neemt overigens niet weg dat de TP-Link Deco M5 één van de goedkoopste oplossingen is als je mesh-WiFi wil gebruiken. Wil je de TP-Link Deco aanschaffen, dan kun je terecht bij Coolblue.

Conclusie

Bijzonder betaalbare en goede mesh-WiFi
De TP-Link Deco M5 is een stabiele, maar vooral relatief goedkope oplossing voor mesh-WiFi. Hiermee kun je eenvoudig een heel huis (inclusief tuin) van goed draadloos internet voorzien. Zelf ben ik enthousiast over het bereik, snelheid en vooral de eenvoudig van het instellen. Helaas is ophangen niet mogelijk, maar los daarvan: zeker een aanrader.
Snelle, stabiele WiFi
Goed bereik in hele huis
Eenvoudig uit te breiden met extra units
Bijzonder simpele installatie
Ophangen niet mogelijk
Losse units relatief duur
4.5
Aanschaffen

Oprichter van GadgetsDaily en enthousiast over alles met knopjes, snoeren en schermen. Voorliefde voor smarthome, elektrische steps, fietsen en design.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Share to...