Review Orbi AX6000: absurd snel mesh-netwerk

Door

Martijn

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Door

Martijn

Laatste update:

0

Er zijn routers, snelle routers en dan heb je de Orbi AX6000. Een nieuw mesh netwerk gemaakt door Netgear. Het apparaat belooft enorme snelheden en een stabiele verbinding. Wij hebben hem voor je getest.

Orbi AX6000 Mesh netwerk

De Orbi AX6000 is een mesh netwerk dat bestaat uit een router en draadloze satelliet. Het systeem werkt anders dan de meeste routers. Dat komt omdat er gebruik wordt gemaakt van het relatief nieuwere Wifi-6. Dat is een verbetering ten opzichte van Wifi-5, en dan met name in de snelheid.

Het Wifi-6 netwerk kan namelijk zo’n vier keer sneller zijn dan bij zijn voorganger. Dat belooft dus ook alvast iets voor de Orbi AX6000. Dit is namelijk een tri-band router, waardoor de snelheden nog meer kunnen oplopen. De maximale snelheid van de AX6000 is 6GB/s. En dat is voor een draadloos netwerk echt bijzonder snel. De router belooft deze snelheden te behalen in een woning of kantoor van maximaal 350 m2.

Netgear Orbi AX6000 mesh
Via: bol.com

Wij hebben de router getest met een regulier KPN thuisnetwerk met een maximale snelheid op de kabel van 100 mb/s. Ondanks dat dit niet in de buurt komt van de maximumsnelheid van de Orbi, gaat de snelheid over de lucht wel een goede indicatie geven van de snelheid die je behaalt met hogere internetsnelheden binnen je eigen netwerk.

Laten we beginnen met de installatie van de Orbi AX6000, en de instellingen die je moet doorlopen om ermee van start te gaan.

De Orbi AX6000 Router is een bijzonder snelle router die ongetwijfeld zijn concurrentie de troef afsteekt. De internetsnelheden ten opzichte van mijn standaard router gingen met zo'n 400% omhoog, wat ongehoord is. Wel mist de router nog enkele standaardopties zoals Parental Control. Die konden we nu niet testen.
Pluspunten
Absurd snel internet
Mooi design
Zeer eenvoudig te installeren
Overzichtelijke app
Minpunten
Er missen nog opties zoals Parental Control
De prijs is wel echt flink
4.5
Bijzonder snel apparaat dat nog opties mist
€432,00
€450,00
Voorraad: ✔️
Bol.com
€480,95
€699,99
Voorraad: ✔️
13 nieuw vanaf €480,95
9 tweedehands vanaf €400,10
vanaf 21 april 2024 2:31 pm
Amazon.de
€599,00
Voorraad: ✔️
Coolblue.nl
€699,00
Voorraad: ✔️
Bol.com

De Orbi AX6000 installeren en instellen

Het eerste wat me opviel aan de Orbi AX6000 was het gewicht. De doos inclusief de router en de satelliet wegen bij elkaar zo’n 5 kilo. Een behoorlijk gewicht als je hem vergelijkt met routers van andere merken. Het is dus ook wel passend dat de Orbi zich kan meten met de andere ‘zwaargewichten’ onder de Wifi-6 routers.

De installatie van de Orbi en de satelliet gingen bijzonder eenvoudig. Op de router en op de satelliet staan twee QR-codes. Na het downloaden van de Orbi-app kon ik de QR-code op de router scannen, die vervolgens zelf aan de slag ging met de installatie. Daarna plugde ik de satelliet in het stopcontact boven in huis en doorliep ik hetzelfde proces. Alle stappen staan duidelijk op het scherm weergegeven, dus je kan eigenlijk maar weinig fout doen.

Ik ben zelf niet bepaald technisch. Daardoor was ik verbaasd dat ik het gehele systeem binnen 10 minuten geïnstalleerd had. Het systeem downloadde vervolgens zelf de laatste firmware en ik kon van start met het testen van dit – tot nu toe – indrukwekkende mesh netwerk.

De snelheid van de Orbi AX6000

Dan het moment waar ik al de hele tijd naar heb uitgekeken. De daadwerkelijke test. Want hoe snel is de Orbi AX6000 in het echt? Hint: absurd snel. Zelfs met mijn beperkte thuisnetwerk. Om je een iets beter beeld te geven van mijn testsituatie, hier een korte opsomming:

  • De woning is zo’n 130 m2 groot
  • Het bestaat uit 3 verdiepingen
  • De router stond op de begane grond
  • De satelliet stond op de eerste verdieping
  • De maximale snelheid van KPN via de kabel is 100 mb/s.

Daarbij heb ik de volgende downloadsnelheden kunnen meten met de Orbi App:

Benedenverdieping: 97,5 mb/s
Eerste verdieping: 97 mb/s in de ruimte met satelliet. Overige ruimtes 96 mb/s.
Tweede verdieping: 94 mb/s

Ook heb ik de volgende uploadsnelheden kunnen meten:

Bedenverdieping: 32 mb/s
Eerste verdieping: 29 mb/s over de gehele verdieping
Tweede verdieping: 26 mb/s

Wat betekent dit?

Mijn maximale internetsnelheid via de kabel is 100 mb/s. Met de router van KPN blijft hier een Wifi-signaal van over met een downloadsnelheid van 20-29 mb/s, afhankelijk van de verdieping waar ik meet. De uploadsnelheid ligt rond de 6-7 mb/s.

Dat betekent dat de Orbi AX6000 het signaal van mijn bestaande router met 350-450% versterkt. En dat zijn wel hele interessante getallen. Zeker voor een mesh-netwerk. Het is dus ook zeker niet ondenkbaar dat je met de Orbi AX6000 ook bizarre snelheden behaalt wanneer je een 500 mb/s of 1gb/s internetsnelheid hebt liggen.


Afwezigheid extra opties valt op

De Orbi AX6000 is niet goedkoop. En een bijzonder snelle internetverbinding compenseert zo’n prijs wel enigszins. Maar niet volledig. Want zeker voor thuisnetwerken zijn er bepaalde opties die je toch wel graag zou willen hebben.

Een goed voorbeeld is Circle. Het parental control programma van Disney. Hiermee kun je bepaalde websites blokkeren, en houd je in de gaten welke websites je kinderen allemaal bezoeken. De voorgangers van de Orbi AX6000 hebben deze optie wel al gekregen. Maar de optie zit er op het moment van schrijven nog niet op bij de AX6000. En dat is jammer. Want voor 800 euro koop je wel graag een compleet pakket. Zeker als de Orbi je huidige thuisnetwerk moet gaan vervangen.

Netgear heeft wel aangekondigd dat de Orbi AX6000 ook voorzien gaat worden van parental control, maar dit zou pas later in 2020 plaatsvinden. Deze opties hebben we dus niet kunnen testen. Door het (op dit moment) ontbreken van de optie geven we de router op dit vlak daarom ook maar een kleinere voldoende.

De Orbi app

Met een router of mesh-netwerk maak je altijd gebruik van een router. Dat betekent dat die technologie ook gewoon helemaal moet kloppen. Gelukkig klopt dat bij de Orbi allemaal. Op de foto’s zie je enkele foto’s van de app die ik zelf heb gemaakt tijdens het testen. Alles werkt overzichtelijk. Daarbij is het ook mogelijk om alle instellingen via de app aan te passen, waaronder een gastennetwerk. Omdat je in de app ook de snelheid kunt meten van je internet en die gegevens worden opgeslagen in de geschiedenis, is het eenvoudig om de satelliet af en toe te verplaatsen om te zien waar je het beste bereik hebt.

Conclusie

De Orbi AX6000 is een bijzonder apparaat. Ik sta er nog steeds van versteld wat voor internetsnelheden ik wist te behalen. Zeker omdat ik de situatie één-op-één heb kunnen vergelijken met mijn huidige router van KPN zelf. Ik had niet verwacht dat ik echt 4 keer zo snel internet zou kunnen behalen. Ik denk dat je met de AX6000 een absurd snel netwerk kunt creëren wanneer je een veel grotere bandbreedte bij de telecomprovider afsluit.

Maar, ik wil wel eindigen met de missende opties. Want voor een prijs van 800 euro verwacht je gewoon iets meer dan simpelweg snelheid. Ja, de AX6000 is waarschijnlijk het snelste mesh netwerk ooit. Maar pas zodra de opties voor een compleet thuisnetwerk er nog niet standaard opzitten, is het misschien ook nog prima om te wachten tot de software ook voldoet aan de verwachtingen.

De Orbi AX6000 Router is een bijzonder snelle router die ongetwijfeld zijn concurrentie de troef afsteekt. De internetsnelheden ten opzichte van mijn standaard router gingen met zo'n 400% omhoog, wat ongehoord is. Wel mist de router nog enkele standaardopties zoals Parental Control. Die konden we nu niet testen.
Pluspunten
Absurd snel internet
Mooi design
Zeer eenvoudig te installeren
Overzichtelijke app
Minpunten
Er missen nog opties zoals Parental Control
De prijs is wel echt flink
4.5
Bijzonder snel apparaat dat nog opties mist
€432,00
€450,00
Voorraad: ✔️
Bol.com
€480,95
€699,99
Voorraad: ✔️
13 nieuw vanaf €480,95
9 tweedehands vanaf €400,10
vanaf 21 april 2024 2:31 pm
Amazon.de
€599,00
Voorraad: ✔️
Coolblue.nl
€699,00
Voorraad: ✔️
Bol.com

Topics:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Share to...