Review Netgear Orbi Micro RBK23: eenvoudig in te stellen mesh-WiFi

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Door

Ruud Caris

Laatste update:

0

Goed internet is tegenwoordig essentieel en met steeds meer WiFi-netwerken in de lucht is het handig ook thuis (of op kantoor) een goede stabiele verbinding te hebben. Wij gingen aan de slag met de Orbi RBK23, een mesh-WiFi, vergelijkbaar met bijvoorbeeld Google WiFi.

Netgear Orbi RBK23

Met de Netgear Orbi RBK23 koop je één router en twee zogenaamde satellieten. Hiermee kun je de verbinding uitbreiden naar meerdere ruimtes in huis en zorg je over het algemeen voor een beter bereik.

Maar is dat ook zo? Wij hebben de proef op de som genomen en onze ervaringen lees je in deze review van de Netgear Orbi RBK23.

Snelle eenvoudige installatie
Bediening via app is erg eenvoudig, web ook mogelijk
Uit te breiden met extra satellieten
Bereik viel in beginperiode wat tegen
4
Aanschaffen

De setup

Dit is een deel waar veel mensen tegenop kijken omdat er nog horrorverhalen de rondte doen. Gelukkig is dat niet meer het geval bij de Orbi RBK23-routers.

Nadat de producten uitgepakt zijn, is het een kwestie van de app downloaden en alle stappen volgen. Dat wil dus zeggen dat je verbinding moet maken met de router, die je als eerste aansluit op een ethernetkabel. Vaak zal dit in de buurt van je modem zijn, dus meestal in de meterkast.

Nadat je dit hebt gedaan, dien je verbinding te maken met het netwerk van Orbi. Het wachtwoord is terug te vinden op het apparaat zelf. Vervolgens doorloop je alle stappen binnen de app en waarbij je je netwerk ook direct een naam meegeeft. Heb je dat gedaan, dan kun je de satellieten toevoegen en deze op strategische plekken neerzetten om een goede verbinding te krijgen.

Zelf heb ik ervoor gekozen één exemplaar in de meterkast neer te zetten, bij het modem (de router). Van de satellieten heb ik er één in de woonkamer gezet en de andere staat boven, op mijn ‘kantoortje’. Dit zorgt ervoor dat ik beneden genoeg capaciteit heb om te streamen en boven genoeg om bijvoorbeeld videocalls te doen. Hierbij moet ik wel aangeven dat mijn huis goed geïsoleerd is, dus dat dit een prettige ervaring is.

Het gebruik

Deze Orbi-serie van Netgear is een ‘set and forget’-product, waarbij je na de eerste keer instellen eigenlijk niets meer hoeft te doen om het product goed te laten werken. De enige zaken waar je aan moeten denken is dat je alle apparaten even op het nieuwe netwerk aansluit. Dus bijvoorbeeld ook je slimme thermostaat, eventueel slimme verlichting en andere apparaten die internet nodig hebben.

Het mooie aan de Orbi Micro, zoals de RBK23 ook genoemd wordt, is dat er een zogenaamd mesh-netwerk gebruikt wordt. Dat wil dus zeggen dat alle apparaten elkaar kunnen voorzien van ‘internet’. Stel, je hebt één router aangesloten en de ene satelliet staat 10 meter verder en de twee 20 meter, dan krijgt de eerste theoretisch een beter signaal binnen. Maar in een mesh-netwerk kan ook satelliet #1 signaal doorgeven aan satelliet #2 die op 20 meter afstand staat. Zo heb je dus een beter bereik dan dat alleen de router signaal zou kunnen doorgeven.

Deze Orbi heeft ondersteuning voor 2,4GHz en 5GHz. Waarbij de eerste een lagere maximale snelheid heeft maar een beter bereik en de 5GHz voor hogere snelheiden kan zorgen met een kleiner bereik. Tegenwoordig kiezen apparaten zelf welke verbinding het beste is en alle moderne apparaten ondersteunen 5GHz. Toch is het handig als je bijvoorbeeld een goed geïsoleerd huis hebt om dat er 2,4 GHz aanwezig is.

Het bereik viel in het begin wel wat tegen, maar zoals aangegeven heb ik een goede isolatie en dikke vloeren. Hierdoor was het in het begin even zoeken naar de juiste plaats van de satellieten om te zorgen dat het bereik overal optimaal was. Soms werd de verbinding wel eens verloren, waardoor er één verdieping wat minder internet had.

Daarom heb ik na een kleine week gebruik zelf de satelliet die boven stond aangesloten via een ethernetkabel, op deze manier bleek het internet – mede door de goede isolatie – toch iets beter en stabieler te presteren.

Conclusie

Ben je op zoek naar een niet al te dure mesh-WiFi dan is de Netgear Orbi RBK23 Micro een goede keuze. Door dat je een drietal apparaten hebt, kun je een klein tot middelgroot huis prima voorzien van goed dekkend internet, ook in de huidige periode en nabije toekomst. Vooral het instellen ging bijzonder eenvoudig, waardoor het een kwestie van ‘instellen en niet meer naar kijken is’. Persoonlijk had ik in het begin wat issues met wegvallende verbindingen, maar dit werd later opgelost door één satelliet met een ethernetkabel aan te sluiten.

De Netgear RBK23 is verkrijgbaar bij onder andere Coolblue voor 269 euro op het moment van schrijven.

Snelle eenvoudige installatie
Bediening via app is erg eenvoudig, web ook mogelijk
Uit te breiden met extra satellieten
Bereik viel in beginperiode wat tegen
4
Aanschaffen

Oprichter van GadgetsDaily en enthousiast over alles met knopjes, snoeren en schermen. Voorliefde voor smarthome, elektrische steps, fietsen en design.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Share to...