Review Murray IQ18WM37: dit is mijn nieuwe favoriete grasmaaier met accu

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Door

Ruud Caris

Laatste update:

0

Murray IQ18WM37

Toen ik met GadgetsDaily begon in 2012, dacht ik niet dat ik ooit een grasmaaier zou reviewen. Het moment dat dit veranderde, was kort geleden, toen ik de Murray IQ18WM37 binnenkreeg en ik aan de slag ben gegaan. Mijn bevindingen lees je in deze Murray IQ18WM37 accugrasmaaier review.

Murray IQ18WM37 accu grasmaaier

Het merk Murray komt je misschien niet meteen bekend voor, maar het bedrijf bestaat al ruim 90 jaar. Ze richten zich vooral op alles in en rondom de tuin en daar past een grasmaaier en grastrimmer natuurlijk prima bij.

Waar ik persoonlijk jaren een Gardena (elektrisch) grasmaaier heb gebruikt, was ik erg nieuwsgierig hoe deze Murray grasmaaier met accu zou bevallen en uiteraard deel ik dat graag met je.

Bekijk hier de actuele prijs van deze Murray accu grasmaaier.

Murray IQ18WM37
Gras maaien wordt fluitje van een cent
Grasmaaien wordt door sommigen gezien als een noodzakelijk kwaad, ondertekende was er ook niet per se fan van. De Murray IQ18WM37 maakt het meer dan aangenaam, geen geklooi meer met snoeren, een accu die langer mee gaat dan door de fabrikant aangegeven en vooral erg licht in de bediening en bij het sturen. Een meer dan interessante grasmaaier waar je niet over hoeft te twijfelen!
Totaal
Pluspunten
Accuduur (langer dan fabrikant claimt)
Bijzonder eenvoudig te bedienen en navigeren
Accu's die je voor meerdere zaken kunt gebruiken (andere apparaten, of USB-oplader)
Stoer uiterlijk
7 verschillende hoogtes in te stellen
Minpunten
Investering
5

In gebruik nemen

Na het uitpakken van de Murray grasmaaier zie je natuurlijk alle onderdelen, de accu’s en een aantal flinke dikke handleidingen. Deze laatste heb ik aan de kant gelegd, het is natuurlijk initieel altijd de uitdaging om iets in elkaar te zetten zonder de boekjes te gebruiken. Als dat lukt, dan is het in ieder geval een bijzonder duidelijk product.

Dat laatste was gelukkig het geval, zonder gebruiksaanwijzing kon ik de Murray IQ18WM37 in elkaar zetten. Het was een kwestie van een aantal schroeven + hendels aandraaien, kabeltjes vastzetten met klemmen en de accu’s plaatsen. Deze hadden trouwens nog wat stroom erin, dus je kunt ook direct testen of alles werkt.

Het in elkaar zetten is dus letterlijk binnen een paar minuten voltooid, waarna je met de ‘instellingen’ aan de slag kan. Dit laatste is de maaihoogte die ingesteld dient te worden. Aan de zijkant zit een hendel waarmee je eenvoudig één van de zeven standen kunt kiezen die de maaihoogte bepalen. Murray heeft hier nog wat richtlijnen voor mee die te maken hebben met de lengte van het gras en de vochtigheid ervan. Dit is een kwestie van proberen en logisch nadenken.

Er zit echter ook een beveiliging ingebouwd, als je gras te hoog is en de stand te laag is ingesteld, dan zal de motor afslaan en dien je hem op een andere maaihoogte te zetten. Het verstellen gaat erg eenvoudig, het is eigenlijk net als schakelen in een auto.

Goed om te weten: een zogenaamde mulcher om het gras fijn te malen (dan past er meer in de opvangbak van 40 liter), wordt niet standaard meegeleverd, maar is wel los verkrijgbaar.

Het daadwerkelijke maaien

Natuurlijk wil je na het in elkaar zetten ook weten of hij daadwerkelijk werkt. Het aanzetten is eenvoudig: druk op de knop aan de zijkant en trek de groene hendel aan de bovenkant naar je toe. Je hoort de motor starten en dan kun je aan de slag.

Mijn vorige grasmaaier vond ik eigenlijk prima, maar nu ik mijn gras heb gemaaid met de Murray, denk ik daar anders over. Waar ik vooral over te spreken ben qua bediening tijdens het daadwerkelijke maaien is de eenvoud waarmee gestuurd kan worden. Mijn gazon, zo’n 100 m2, vereist nogal wat bochten om de banen goed te kunnen maaien. Het is natuurlijk de vraag hoe wendbaar een grasmaaier is en deze Murray is daar bijzonder goed in.

Het maken van bochten, ook die van 180 graden, kan eigenlijk erg goed. Je hebt het idee dat je een lichtgewicht grasmaaier hebt, een tegenstelling tot het vorige model dat ik gebruikt heb, terwijl deze qua gewicht lichter was. Daarnaast is het fijne aan een accu maaier natuurlijk het feit dat je geen snoer hebt dat in de weg zit tijdens het maaien en manoeuvreren.

De greep van de grasmaaier is ‘soft’, waardoor deze niet zweet en je eigenlijk niet eens merkt dat je hem vast hebt. Verder is er een opvangbak van 40 liter, vooralsnog meer dan genoeg voor mijn bescheiden gazon.

De accu’s

De Murray IQ18WM37 beschikt over twee 18V accu’s van Briggs & Stratton, een gerenommeerd merk op dit gebied. De accu’s kunnen allebei tegelijkertijd opgeladen worden in de meegeleverde lader. Dit gaat relatief snel, dus mocht je onverwacht toch leeg zijn als je wil gaan maaien, dan kun je ze snel even bijladen. Er zit ook een USB-ingang op de accu’s en lader, hiermee kun je dus ook externe apparaten, zoals bijvoorbeeld je smartphone opladen.

Volgens de officiële specificaties Murray, zou de grasmaaier 32 minuten mee moeten gaan op één acculading, waarmee je 425 m2 kunt maaien. Dat betekent dus, theoretisch, dat mijn gazon van ~100 m2 zo’n 24% van de accu’s moet verbuiken en ik dus ongeveer vier keer kan maaien zonder op te laden. Nu is het lastig dit exact bij te houden, maar de resultaten zijn meer dan positief.

Met één maaibeurt was er 17% van de accu gebruikt, hetgeen betekent dat ik in totaal vijf keer het volledige gazon kan maaien. Theoretisch is een gazon van 500 m2+ dus ook een optie, maar dit hangt natuurlijk van meerdere factoren af. Hoe dan ook, ik was positief verrast met de gebruiksduur van de accu tijdens het maaien van het gazon.

Het plaatsen van de accu’s voorin de grasmaaier gaat vanzelf, alsmede het loshalen. Er is ook een batterijsleutel aanwezig, die erin moet zitten om te zorgen dat de grasmaaier ook daadwerkelijk gebruikt kan worden. Op deze manier kun je de stroom er vanaf halen zonder dat de accu’s eruit hoeven.

Hoe dan ook, de 18V accu’s zijn niet alleen krachtig, maar zorgen ook nog eens voor een lange gebruiksduur van deze accu grasmaaier.

Murray grastrimmer

Op het moment van schrijven loopt er een actie bij Coolblue, waar je bij de aanschaf van een Murray IQ18WM37 een gratis grastrimmer krijgt ter waarde van 149 euro. Deze heb ik ook meteen getest en moet zeggen dat dit een soortgelijke ervaring is op het gebied van gebruik.

Het in elkaar zetten is nog eenvoudiger en de accu van de grasmaaier kan ook hierin gebruikt worden. Deze grastrimmer doet zijn taak ook meer dan goed, er is genoeg kracht aanwezig en de randen van het gazon kun je zonder moeite trimmen.

Wederom door het ontbreken van een snoer heb je meer vrijheid en weet Murray hier een mooi compleet product af te leveren.

Conclusie

Murray IQ18WM37
Gras maaien wordt fluitje van een cent
Grasmaaien wordt door sommigen gezien als een noodzakelijk kwaad, ondertekende was er ook niet per se fan van. De Murray IQ18WM37 maakt het meer dan aangenaam, geen geklooi meer met snoeren, een accu die langer mee gaat dan door de fabrikant aangegeven en vooral erg licht in de bediening en bij het sturen. Een meer dan interessante grasmaaier waar je niet over hoeft te twijfelen!
Totaal
Pluspunten
Accuduur (langer dan fabrikant claimt)
Bijzonder eenvoudig te bedienen en navigeren
Accu's die je voor meerdere zaken kunt gebruiken (andere apparaten, of USB-oplader)
Stoer uiterlijk
7 verschillende hoogtes in te stellen
Minpunten
Investering
5

Topics:

Oprichter van GadgetsDaily en enthousiast over alles met knopjes, snoeren en schermen. Voorliefde voor smarthome, elektrische steps, fietsen en design.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Share to...