Review Litelok Silver: is dit lichtgewicht fietsslot de moeite waard?

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Door

Ruud Caris

Laatste update:

0

Litelok fietsslot

Er zijn veel verschillende sloten te krijgen. Variërend van een paar euro bij een budget-winkel, tot bijzonder dure en veilige sloten die bij gespecialiseerde zaken verkocht worden. De afgelopen periode heb ik de Litelok Silver 70 gebruikt en in deze review leg ik graag uit hoe die bevallen is.

Litelok Silver 70

Toen wij benaderd werden met de vraag of ik een fietsslot wilde testen, heb ik even kort getwijfeld. Na wat lezen, zag ik dat het vooral een heel licht slot was en dat de maker geroemd werd online. Dat moest ik natuurlijk proberen.

Zoals je wellicht had verwacht: ik ben geen fietsslot-expert (en zal dat nooit worden). Daarnaast moesten we expliciet toezeggen dat we het slot niet met allerlei geweld zouden gaan openbreken, dus dat onderdeel hebben we dan ook niet getest.

Het model dat wij hebben gekregen is de Litelok Silver 70. Dit laatste cijfer staat voor de lengte van het slot uit de serie Silver. Deze is nog lichter en is succesvol gefund op Kickstarter. De variant die wij hebben weegt 730 gram.

Litelok in gebruik

Het allereerste wat opvalt als je de Litelok uit de verpakking hebt gehaald en in gebruik neemt is het gewicht. Het slot voelt stevig aan, maar het gewicht is bijzonder laag. De versie ik getest heb, weegt 730 gram en dat is voor een slot van deze lengte zeer zeker niet veel.

Als je over de shock van het gewicht heen bent, blijkt hij ook vrij eenvoudig te openen te zijn (met de sleutel, uiteraard). Door deze van elkaar af te schuiven gaat hij los en het tegenovergestelde doe je uiteraard om hem weer in elkaar te haken. Ook dit werkt bijzonder soepel en goed. Zelf heb ik hem vooral gebruikt om het frame aan een paal vast te maken, de manier die ook wordt geadviseerd, uiteraard.

Opbergen en meenemen

Litelok heeft een aantal handige (en minder handige) manieren om mee te nemen. Zo krijg je er een aantal bandjes bij om hem om je frame te monteren. Nu is mijn fiets een damesmodel, dus dat is hier wat lastiger.

Daarnaast heeft de Litelok Silver de optie om mee te nemen om je buik, met wat extra meegeleverde materialen. Nu vind ik dit zelf niet bijzonder comfortabel, maar als je geen andere mogelijkheid hebt, dan is dit een goede optie.

Ook kun je hem natuurlijk om je nek hangen, in je fietstas of om je zadel. Dat zijn geen slot-specifieke opties, maar uiteraard wel mogelijk.

Litelok is in gebruik bijzonder prettig, openen en sluiten gaat lekker snel als je er na een paar keer aan gewend bent en ook het slot voelt lekker stevig. Door de lengte van het slot moet je soms wel wat creatiever zijn, maar hier heb ik altijd wel een oplossing voor gevonden. Er is ook een grotere versie beschikbaar van 85 cm, die uiteraard ook weer wat duurder is. Litelok biedt ook de optie van ‘Twin locks’ aan, waarbij je twee sloten krijgt met een sleutel die op beide past. Handig als je een extra lang slot wil hebben!

Via: youtube.com (capture) | LockPickingLawyer

Als je overweegt dit slot te kiezen, dan zou ik wel voor minimaal de Litelok Silver 70 gaan in verband met de lengte, anders wordt het wel heel erg kort.

Na redelijk wat weken gebruik ben ik eigenlijk bijzonder goed gewend geraakt aan de Litelok Silver 70. Hoe veilig hij ECHT is, heb ik dus niet kunnen (en mogen) testen, maar gelukkig heb ik mijn fiets nog…

Conclusie

Litelok fietsslot
Litelok is een elegant en vooral lichtgewicht slot
Litelok is een elegant en vooral lichtgewicht slot
De Litelok Silver is een bijzonder eenvoudig te hanteren slot. Erg lichtgewicht en handig mee te nemen en op te bergen. In tegenstelling tot het gewicht is de prijs wel vrij zwaar, maar ben je op zoek naar een handzaam slot, dan is het zeker een goede keuze.
Pluspunten
Bijzonder lichtgewicht
Eenvoudig mee te nemen
Mechanisme van slot werkt goed
Minpunten
Relatief prijzig
4.5

Bij blijven met tech & gadgets? Volg ons!

Wij maken deze artikelen met veel plezier en vinden het dan ook erg tof als je ons volgt! Dat kan al gemakkelijk (gratis en veilig) via onze leuke nieuwsbrief:

Topics:

Oprichter van GadgetsDaily en enthousiast over alles met knopjes, snoeren en schermen. Voorliefde voor smarthome, elektrische steps, fietsen en design.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Share to...