De registratie van mijn vele duursport kilometers doe ik al jaren met plezier aan de hand van Garmin producten, ben benieuwd of de Garmin Venu mij ook kan overtuigen. In deze Garmin Venu-review vertel ik je er alles over.
Garmin Venu
Design: sportief licht
Van mijn eerste blik op het horloge word ik niet meteen enthousiast. Het design geeft de Venu meer de uitstraling van een sporthorloge dan van een alledaagse smartwatch. Voor een brede pols zijn de bandjes aan de smalle kant en de behuizing mag iets spannender, maar dit is natuurlijk persoonlijk.
Garmin zal haar doelgroep met de Venu wel bereiken; met de verschillende kleuren zowel geschikt voor vrouwen als mannen en veel smart functionaliteiten. Met slechts 46 gram is het een ideale trainingspartner voor verschillende sporten en daarnaast worden alle dagelijkse activiteiten keurig bijgehouden.
De zwarte rand om het AMOLED-scherm had iets smaller mogen zijn, om zo het glas optimaal te gebruiken.
Bandjes wisselen is mogelijk doormiddel van de quick release pennetjes aan de achterkant, dit gaat moeizaam door de fragiele pennetjes en zal niet je favoriete handeling worden.
AMOLED scherm: oogverblindend
Zodra het scherm aangaat word ik al enthousiaster: kwaliteit van het scherm is super! Blijft dit ook zo bij fel zonlicht? AMOLED staat bekend om het minder goed afleesbaar beeld bij fel zonlicht. Ik heb mij er niet aan gestoord.
De optie die ik bij veel smartwatches mis heeft de Venu wel, het scherm kan op “Altijd aan” ingesteld worden. De kleuren worden vervangen door zwart en de tijd en datum blijven snel afleesbaar zonder extra handeling.
Deze instelling vraagt natuurlijk meer van de batterij en zal dan ook na 2 a 3 dagen afhankelijk van de sportactiviteit(en) leeg zijn. Als voor jou de batterijduur belangrijker is laat dan deze optie ongewijzigd, de batterij zal dan na 5 dagen moeten worden opgeladen.
De wijzerplaat is volledig naar eigen smaak aan te passen, de Connect IQ app van Garmin geeft je toegang tot veel wijzerplaten, apps en widgets. Ook tijdens je work-out wil je natuurlijk op het scherm alleen de wenselijke/prestatie bevorderlijke informatie zien, dit is mogelijk door een simpele aanpassing in het menu.
Bediening horloge en app: aangenaam navigeren
Vanaf de eerste keer aanzetten is de ervaring erg prettig. De touchscreen reageert direct en laat je soepel door alle menu’s scrollen. De combinatie met de 2 fysieke knoppen aan de zijkant maakt de bediening ook tijdens het hardlopen erg gebruiksvriendelijk.
De Garmin Connect app laat je op je Venu voor de eerste keer verbinden met de telefoon, daarna zal de verbinding automatisch tot stand komen als er een bluetooth verbinding is. De menu’s hebben een logische opbouw waardoor de instellingen makkelijk te veranderen zijn.
De dagactiviteiten worden geordend gepresenteerd en ook het kalender overzicht kan erg handig zijn om een prestatie terug te vinden.
Na een slopende hardloopsessie zorgt Garmin dat je gegevens binnen enkele secondes worden weggeschreven naar de Garmin Connect app, door de activiteit te stoppen en op te slaan. De Garmin Connect ervaar ik al jaren als een prettige app die je gegevens op een erg overzichtelijke manier presenteert. Onderstaande printscreens laten zien hoe de gegevens in de app verder in detail bekeken en geanalyseerd kunnen worden.
Zoals je ziet genoeg data om te bekijken. Garmin doet zelfs een schatting van je vochtverlies. Allemaal nuttig? Dat is de vraag, maar doe er vooral je sportieve voordeel mee.
Sensors: compleet
Om al deze activiteiten goed in beeld te kunnen brengen is de Venu uitgerust met een groot aantal sensors zoals: GPS, hartslagmeter, altimeter, accelerometer, thermometer, kompas en pulsoximeter. Uitbreiding met externe sensors is ook mogelijk met temperatuursensor, snelheidssensor, candassensor en een hartslagband. Tijdens mijn trainingen heb ik veel gebruik gemaakt van een externe hartslagband, de hartslagband en het GPS-signaal werden telkens probleemloos gevonden.
Activity tracking functies: uitdagend veel
Zoals bij alle activity trackers worden de verbruikte calorieën, aantal stappen, afgelegde afstand en gelopen trappen geregistreerd. De Venu is veel meer dan een standaard tracker en bezit standaard al meer dan 20 sporten met o.a. hardlopen, fitness, fietsen, krachtsport, zwemmen, crosstrainer, yoga, golfen, skiën. De voorbeeldanimaties bij de fitnessoefeningen zijn nuttig en zien er fraai uit.
Zelfs het analyseren van je slaap is mogelijk met de Venu, deze optie geeft veel je data en laat je in de Connect app zien hoe je nacht is verlopen.
Smart functies: dagelijks genot
Staat de Venu in verbinding met je telefoon dan zullen zowel oproepen, berichten, e-mails als nieuws meldingen ook op je pols te zien zijn. Snelle korte reactie op meldingen is voor Apple gebruikers niet mogelijk, heb ik dat gemist? Nee niet echt, telefoon werkt handiger en is in meeste gevallen snel bij de hand.
Muziek tijdens sporten is voor veel mensen een must om het beste in zich naar boven te halen. Telefoonconnectie is hierbij niet nodig, laat je motiveren door de gedownloade nummers (tot wel nummers 500) van je Spotify, Deezer of Amazon Music account.
Betalen met je horloge zie ik niet echt als een meerwaarde, maar voor de liefhebbers de Venu kan het met Garmin pay. Nog niet ondersteund door elke bank.
Een andere handige functie is het bijhouden van je vochtinname, op deze manier kun je op een gemakkelijke manier bijhouden hoeveel je door de dag drinkt.
01
Cortina E-lett review: kopen of beter niet?