Wearables veroveren een steeds groter marktaandeel en op het gebied van fitnesstrackers loopt Fitbit voorop. Afgelopen maand heb ik rondgelopen met de Fitbit Charge 3, een activiteitentracker met ambitie. In deze review van de Fitbit Charge 3 vertel ik je hoe deze bevallen is.
Fitbit Charge 3 – modellen
Er zijn voor de Fitbit Charge 3 een tweetal modellen: de reguliere versie en de Special Edition. Deze laatste is 20-30 euro duurder dan het reguliere model, waarbij je extra bandjes krijgt en de mogelijkheid hebt om te betalen met Fitbit Pay.
Om deze betaalmogelijkheid te kunnen gebruiken heb je – op het moment dat deze review geschreven wordt – een rekening nodig bij ABN AMRO of Rabobank om dit te kunnen gebruiken. Het geen de Fitbit Charge Special Edition dus extra heeft is een NFC-chip voor de betalingen en extra bandjes. Of dit de moeite waard is voor jou is natuurlijk de vraag. Voor de review hebben wij de Charge 3 Special Edition gebruikt.
Fitbit Charge instellen en gebruik
Dit is niet het eerste Fitbit-apparaat dat ik gebruik, dus ik had al een account bij Fitbit. Het koppelen gaat zoals ik dat gewend ben: bijzonder eenvoudig. Na het doorlopen van een aantal stappen wordt alle data automatisch gesynchroniseerd met de app.
De app werkte in mijn geval erg goed en ook al had ik de eerste paar dagen een aantal keren dat de verbinding verloren werd, dit heeft zich in de laatste drie weken van mijn test nauwelijks meer voor gedaan.
De data wordt automatisch gesynchroniseerd, dus je hebt er geen omkijken meer naar. Wel heb ik een aantal meldingen uitgezet, waarin Fitbit je motiveert, deze vond ik op bepaalde momenten net iets teveel.
Het daadwerkelijk dragen van de Fitbit Charge 3 is prettig, je voelt hem eigenlijk niet zitten, precies zoals dat hoort bij een dergelijk apparaatje. De bandjes zweten niet en bij de Charge 3 Special Edition krijg je een aantal extra bandjes, waaronder – in mijn geval – het sportbandje waarin allemaal gaatjes zitten.
Wat ik vooral erg prettig vindt aan dergelijke fitnesstracker is ‘set and forget’. Je hoeft er niet meer aan te denken, behalve dat de accu opgeladen moet worden. Sterker nog, als deze opgeladen moet worden (overdag) dan voelt het ‘kaal’ als je de Fitbit Charge 3 niet om je arm hebt.
Het scherm is flink verbeterd ten opzichte van zijn voorganger, de Fitbit Charge 3. Het is groter en goed helder om te lezen. Helaas zijn er op dit moment niet zoveel interessante watchfaces beschikbaar, hopelijk komt daar in de toekomst nog verandering in.
Tracking en apps
De tracking met de Fitbit Charge 3 ben ik grotendeels tevreden over. Stappen wordt goed geteld en het is een mooie bewustwording hoeveel stappen je nu daadwerkelijk per dag zet. Ik heb het doel op 10.000 stappen ingesteld en dit is soms een mooie uitdaging op een drukke werkdag. Neemt niet weg, het blijft – net als andere fitnesstrackers – een motiverende stimulans om meer te bewegen.
Naast het meten van stappen worden er nog allerlei andere metrics bijgehouden. Dat is natuurlijk afstand, die berekend wordt aan de hand van het aantal gezette stappen, maar ook de hartslag. Deze wordt continu gemeten, ook ’s nachts, waarbij er onder andere een rusthartslag berekend wordt. Ook dit is interessante informatie die je ziet fluctueren naar gelang je beweging.
Waar ik minder enthousiast over ben zijn trappen. Nu heb ik trappen in huis, maar als ik op een dag een keer of vijf naar boven ben geweest, vindt Fitbit dat ik er 12 opgeklommen ben. Dit komt helaas dus niet altijd overeen met de werkelijkheid. Nu zie ik trappen meten als een gimmick, maar jammer dat het niet accurater is. Wel is Fitbit goed in de slaaptracking, tot nu toe kijk ik elke ochtend even of mijn ‘gevoel’ over de nacht overeen komt met hetgeen Fitbit heeft gemeten en dat is meestal wel het geval.
Verder is er geen GPS aanwezig in de Charge 3, waardoor de locatie buiten de deur niet vastgelegd kan worden als er geen telefoon mee is die GPS heeft. Of dit daadwerkelijk nodig is voor een fitnesstracker als de Charge 3 is natuurlijk de vraag, maar het zou wel een handige toevoeging zijn.
Ook nieuw is het feit dat deze versie waterdicht is en je ook zwemsessies kunt meten. De afgelopen ben ik niet het zwembad geweest, dus dit heb ik helaas niet goed kunnen testen. Wel heb ik gelezen dat dit redelijk goed werkt. Verder herkent de Charge 3 ook automatisch bepaalde activiteiten en geeft dan ook een seintje hierbij.
Fitbit heeft een eigen appstore waarin apps en watchfaces beschikbaar zijn, maar deze zijn beide redelijk beperkt. Op zich niets mis mee, want de Fitbit Charge 3 gebruik ik vooral om te tracken, niet om allerlei apps op te draaien die alleen maar accu slurpen.
Notificaties en accu
Op de Fitbit Charge 3 kun je mede door het grotere scherm nu ook notificaties ontvangen. Mijn advies is echter: probeer dit te doseren. Het is fijn af en toe even snel een berichtje te lezen op je pols, maar het kan ook een te grote afleiding zijn bij je dagelijkse bezigheden.
De accu van de Fitbit Charge 3 zou in theorie een dag of 7 mee moeten gaan, mijn ervaring is dat dit ergens tussen de 5 en 7 ligt, voor mij meer dan acceptabel. Dit draagt bij aan het gevoel dat je niet merkt dat je hem draagt, vooral ook omdat je hem dus niet al te vaak aan de lader hoeft te leggen.
Fitbit Charge 3 kopen
De Fitbit Charge 3 is te koop in Nederland bij onderstaande winkels. De reguliere versie voor 149 euro, de Special Edition voor 169 euro.
01
Cortina E-lett review: kopen of beter niet?