Review Polar Vantage M: ervaring na zes weken intensief gebruik

Door

Nas-Raddine

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Polar heeft even op zich laten wachten om met een opvolger te komen voor de Polar V800 en M600, maar nu is hij daar. De nieuwe Polar Vantage M en V. Op het eerste oog lijken beide sporthorloges veel op elkaar en richten ze zich beiden op de serieuze sporters. De Vantage V onderscheid zich als topmodel met geavanceerde functionaliteiten voor (semi) professionele sporters. Wij testen de Polar Vantage M die zich op het grotere sportende publiek richt, dat deden we voornamelijk op de fiets.

Deze review is geschreven door Nas-Raddine Touhami en foto’s zijn gemaakt door: Nas-Raddine Touhami en Irmo Keizer

Als sporter word ik hier enthousiast van
De Polar Vantage M is een uitgebreide horloge, volledig gefocust op sport en dat is goed te merken: hier worden naast sportieve ook bijzonder technologische prestaties neergezet. Hij heeft een bijzonder lange accuduur, maar helaas geen touchscreen. Wel is hij eenvoudig in gebruik, ziet er goed uit en geeft veel interessante data. Wij zijn enthousiast!
Altijd actueel en bij de hand
Enorme accuduur
Eenvoudig in gebruik
Veelzijdig
Prijs
Ontbreken barometer
Ontbreken touchscreen
8
Aanschaffen

Verfijnd design

Wat bij het uitpakken direct opvalt is de verfijnde uitstraling van het horloge. Het had met zijn ronde scherm net zo goed een normaal horloge kunnen en dus ook zeker dagelijks bij alle gelegenheden te dragen. De tijden van de vierkante blokken om je pols lijken nu echt vervlogen. Toegegeven het witte horlogebandje heeft niet onze voorkeur, maar over smaak valt natuurlijk te twisten. De bandjes zijn overigens eenvoudig te verwisselen en te verkrijgen in diverse kleuren en materialen voor de optimale match met je outfit. De behuizing voelt robuust aan en kan ook wel een stootje verdragen. In tegenstelling tot de metalen behuizing van de V is de M voorzien van kunststof met een subtiele metaal rand om het scherm. Het is geen groot scherm en beslaat ook niet het volledige scherm, maar toch groot genoeg om tijdens het sporten je prestaties goed in het oog te kunnen houden. Met een druk op de knop of simpelweg door het bewegen van je pols wordt het scherm verlicht. Erg handig als je tijdens de donkere wintermaanden buiten aan het sporten bent.

Polar sporthorloge

De bediening

De Vantage M beschikt in tegenstelling tot de V niet over een touchscreen. Het horloge bedien je met 5 knoppen. Dit vraagt wat gewenning maar dankzij de intuïtieve interface waren wij al snel op weg. Desondanks zou onze voorkeur toch uitgaan naar een touchscreen. Zeker op de fiets is het niet altijd eenvoudig om de knoppen te bedienen. Dan is swipen sneller, veiliger en bovendien meer van deze tijd. Het leidde er ook toe dat wij tijdens het sporten maar weinig gebruik hebben gemaakt van andere trainingsweergaven op het horloge. Het basisscherm hebben we met de Flow app zodanig ingericht dat de meest relevante data zichtbaar waren. Een praktisch oplossing, maar je maakt daarmee niet volledig gebruik van de vele inzichten die het horloge je tijdens het sporten te bieden heeft.

Functionaliteiten Vantage M

Dit brengt ons op de functionaliteiten van de de Polar Vantage M. De Polar Vantage M is er voor iedere sporter, je kunt er maar liefst 130 activiteiten aan het horloge koppelen. En dat betekent volop keus naast het gebruikelijke fietsen, hardlopen en zwemmen. Of het nu je avonturen in de kajak, een trailrun in de bergen of een stevige gymsessie is, de Polar Vantage M heeft er een profiel voor. Dit profiel zorgt ervoor dat het horloge de algoritmes en berekening aanpast naar het type van activiteit. Het koppelen en configureren van een sportprofiel doe je in de Polar Flow App (of via de browser). Je kunt per sportprofiel het horloge op maat instellen, denk hierbij aan harstslag- en tempzones, automatische pauze, gps-nauwkeurigheid en de eerdergenoemde trainingsweergaven.

Als fanatiek Strava gebruiker worden wij gelukkig ook op onze wenken bediend. Met de Flow-app kun je het horloge namelijk eenvoudig koppelen met Strava, Apple Health, Google Fit en enkele andere apps.

Meer inzicht

Het moge duidelijk zijn dat Polar zich met dit horloge volledig focust op sporten en de registratie daarvan. Dit brengt ons op een belangrijk nadeel vergeleken met smartwatches. Inkomende gesprekken, berichten of meldingen worden namelijk niet getoond zoals je dat wel gewend bent van een smartwatch.  Dit punt heeft ons aan het denken gezet. Immers is de Polar Vantage M gericht op het grote sportieve publiek. Hebben die dan niet voldoende aan een smartwach en de apps als Runkeeper of Strava? Die geven namelijk ook inzicht in de sportprestaties.

Toch hebben we in de testperiode gemerkt dat dit horloge zich echt onderscheid in het registeren van die sportprestaties. Vooral de detailleerde inzichten tijdens en na het sporten zijn een enorme plus voor diegene die op een serieuze manier sport bedrijft en progressie wil monitoren.

Dit is ook niet verwonderlijk als je achterkant van het horloge bekijkt. Daar zit namelijk Polar’s Precision Prime unit met niet minder dan 9 sensoren om de hartslag zo nauwkeurig mogelijk te meten. Polar heeft dit zodanig ontwikkelt en verfijnd dat het verstoringen in de metingen, zoals verschuiven van het horloge, detecteert en zoveel mogelijk elimineert.

Polar sporthorloge

Dit is Polar goed gelukt, maar eerlijkheid gebied ons te zeggen dat tijdens een vergelijkende test de metingen van zowel de borstband van Wahoo en Sigma nauwkeuriger bleken. Vooral bij interval inspanningen liepen  de waarden het meest uiteen. Ook de hoogtemeters bleken aanzienlijk minder nauwkeurig. De metingen vielen structureel lager uit. Dit laatste hebben we dan ook voorgelegd aan Polar. Het blijkt dat in tegenstelling tot de Polar Vantage V, de Vantage M niet beschikt over een barometer. Polar heeft ons laten weten hieraan te werken en in een van de volgende firmware updates met een oplossing te komen. Ondanks deze verschillen geven de metingen van de Polar naar ons idee nog altijd meer dan voldoende inzicht. Alleen als je zoals ons fanatiek meedoet aan Strava climbing challenges kan het ontbreken van de barometer wat frustrerende werken.

Dan is er nog de Training Load Pro. Deze feature bied je tijdens het sporten inzicht op je cardio load (hartslagzones). En na het sporten geef je in de Flow app de Perceived load aan, dat wil zeggen hoe zwaar heb je de training hebt ervaren. Op basis van deze gegevens geeft het horloge direct terug of je aan het onderhouden bent, productief hebt getraind of misschien zelfs te hard hebt getraind. Gecombineerd met de Sleep Plus feature, die automatische je slaaptijden, duur en kwaliteit registeren, krijg je met de Polar Vantage M waardevolle inzichten om doeltreffend te trainen.

We kunnen dus wel stellen dat de Polar Vantage M eigenlijk niet vergelijken is met een smartwatch. Dit horloge is duidelijk gericht enthousiaste amateur sporter. En met dat in het achterhoofd is dit een alleskunner op sportief vlak.

Accu met lange adem

Last but not least de niet geheel onbelangrijke accuduur. Waar je met smartwatches een krappe dag uit de voeten kunt zul je de Polar Vantage M bij intensieve gebruik pas na 30 uur te hoeven opladen. Het horloge geeft dit overigens ook tijdig aan. In onze testperiode werden we dan ook niet geconfronteerd met een lege accu tijdens het sporten. Opladen doe je met een Polar’s eigen oplaadkabel. Dit hebben ze gedaan om het horloge waterdicht te krijgen.

Polar sporthorloge

De prijs

De Polar Vantage M is te verkrijgen voor € 279. Zeker niet de goedkoopste in zijn prijsklasse, maar daarvoor krijg je wel een prachtig hulpmiddel om je sportief potentieel optimaal te benutten en die ook zeker niet misstaat onder de kerstboom van dit jaar!

Als sporter word ik hier enthousiast van
De Polar Vantage M is een uitgebreide horloge, volledig gefocust op sport en dat is goed te merken: hier worden naast sportieve ook bijzonder technologische prestaties neergezet. Hij heeft een bijzonder lange accuduur, maar helaas geen touchscreen. Wel is hij eenvoudig in gebruik, ziet er goed uit en geeft veel interessante data. Wij zijn enthousiast!
Altijd actueel en bij de hand
Enorme accuduur
Eenvoudig in gebruik
Veelzijdig
Prijs
Ontbreken barometer
Ontbreken touchscreen
8
Aanschaffen

Polar sporthorloge

Topics:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Share to...