Tegenwoordig wordt de markt overspoeld met draadloze oordopjes, maar welke moet je nu kopen? De afgelopen periode heb ik de Eardopes B6 Pro bekeken en mijn ervaring lees je in deze review.
Draadloze oordopjes: Eardopes B6 Pro
De B6 Pro draadloze oordopjes zijn van Eardopes, een Nederlands bedrijf. Zoals de naam van het bedrijf doet vermoeden, verkopen ze oordopjes van verschillende merken, maar tegenwoordig ook een eigen product: de Eardopes B6 Pro.
Ze hebben in dit geval voor een uniekere benadering gekozen, dan tegenwoordig ‘standaard’ is in de markt en dat kan ik wel waarderen. Waar zich dat in uit, lees je verderop in de review, maar misschien zie je dat ook al op de foto’s.
De afgelopen periode heb ik de B6 Pro gebruikt om te (video-)bellen, muziek luisteren en het afspelen van podcasts en audioboeken. Op deze manier heb ik een vrij goed beeld gekregen van het geluid, de microfoon, pasvorm en accuduur.
Hieronder alvast een samenvatting van mijn oordeel, waarna ik verder de diepte in ga.
De looks
De hedendaagse oordopjes zijn er in veel verschillende soorten maten en dat geldt ook voor de oplaadcases. Dat laatste heeft Eardopes interessant aangepakt.
Normaal gesproken zit er een klepje of schuifdeksel op de case, maar deze kun je als het ware in het midden openen. De twee kanten worden aan elkaar gehouden door een rood verbindingsstuk. Dit klinkt wellicht wat abstract, maar op onderstaande foto’s wordt het wat duidelijker.
Het doosje is wat aan de grote kant, maar heeft wel een accu van 1.000 mAh, een groter batterijvermogen dan de meeste oordopjes op de markt momenteel. Dat wil dus zeggen, dat je de dopjes vaker in het doosje kunt opladen voordat de case zelf aan de lader moet.
Ook voor mensen die graag fidgetten, is dit een goede keuze (of juist niet). Als ik het doosje in de buurt hebt, speel ik er meer dan regelmatig mee.
Verder is het doosje uitgerust met lampjes die de accuduur weergeven. De dopjes zelf zijn vrij standaard qua looks en uitgerust met siliconen eartips. Er zijn ook foam eartips beschikbaar, die los aangeschaft kunnen worden.
Qua looks is vooral het doosje uniek. Persoonlijk heb ik dit nog niet eerder gezien en maakt dit de Eardopes B6 pro tot interessante oordopjes. Echter, gaat het bij dergelijke producten vaak om meer dan alleen de looks. Daarom de grote vraag: hoe werken ze bij dagelijks gebruik?
Dagelijks gebruik audiokwaliteit
Voordat ik in het dagelijks gebruik duik, wil ik eerst nog iets delen over het initieel verbinden. De eerste connectie kan voor sommige gebruikers eventueel wat verwarrend zijn, omdat er een rechts en links Bluetooth-signaal is. Dit zie je vaker bij oordopjes, maar niet ieder merk of product werkt op dezelfde wijze. De namen zijn B6-R en B6-L en worden uiteindelijk beide verbonden met je smartphone of ander device, waarna ze – zo lijkt het – met elkaar verbonden worden.
Na deze initiële verwarring, verbinden ze vervolgens wel direct als je ze volgende keer gebruikt en uit het doosje haalt.
Navraag bij Eardopes leert dat dit te maken heeft dat elke dopje een eigen verbinding met de het verbonden apparaat heeft, hetgeen snelheid en stabiliteit ten goede komt.
Na de setup verbonden de oordopjes altijd direct, dus verder geen issues meer. Zoals aangegeven heb ik verschillende scenario’s getest met de Eardopes B6 Pro, zoals muziek luisteren, bellen en luisteren naar audioboeken.
Geluidskwaliteit
Allereerst muziek luisteren: alhoewel ik geen audiofiel ben, kan ik het geluid van de B6 Pro zeker waarderen. Waar ze vooral excelleren zijn de lage tonen, voor oordopjes in dit segment zijn deze vrij goed. Verder is het geluid redelijk gebalanceerd, geschikt voor praktisch elk gebruik.
De microfoon had een kleine gewenningsperiode nodig, maar bleek (na wat aanpassingen bij de ontvanger) goed te werken. Ook het opnemen van spraakberichten als test zorgde voor audiokwaliteit die voldoende is, waarbij de Eardopes B6 Pro niet onder doen voor gelijkwaardige concurrenten.
De bediening van de Eardopes B6 Pro gaat via de touchpads aan de zijkant. Hiermee kun je onder andere afspelen en pauzeren, maar ook volume aanpassen en naar de volgende track gaan. De bediening is even wennen, maar werkt goed.
Al met al kun je met de B6 Pro goed uit de voeten voor de dagelijks gebruik!
Opladen en accuduur
Zoals eerder aangegeven: er zit een 1.000 mAh-accu in de oplaadcase, maar ook qua opladen brengt de B6 Pro iets interessants. Er wordt namelijk een draadloze oplaadpad meegeleverd, waarmee je de case draadloos kunt opladen.
Deze kleine oplaadpad kan ook gebruikt worden om andere apparaten op te laden, zoals bijvoorbeeld je smartphone. Persoonlijk heb ik nog nooit oordopjes gezien waarbij een draadloze oplader meegeleverd wordt in de doos.
Doordat de accu relatief groot is, heb je de oplader niet zo vaak nodig. Uiteraard is er ook een USB-C aansluiting aanwezig, om niet-draadloos op te laden.
Persoonlijk heb ik de oordopjes meermaals een paar uur achter elkaar gebruikt, zonder ze op te hoeven laden. Over de maximale accuduur in één sessie heb ik dus geen uitsluitsel, maar het is in ieder geval genoeg voor mijn dagelijkse gebruik. Iets dat niet voor alle oordopjes die ik getest heb haalbaar was.
Conclusie
01
Cortina E-lett review: kopen of beter niet?