5 tips om eevoudig data te besparen op je smartphone

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Door

Ruud Caris

Laatste update:

0

MB’s: ze zijn vaak vele malen sneller op dan ons lief is. Waarschuwt jouw provider je halverwege de maand al dat je limiet bijna bereikt is? Dan is het tijd om eens een blik te werpen op je gebruik, of eens te kijken hoe je eenvoudig dagelijks kunt besparen! Met een paar handige trucs ga je eenvoudig na of je onnodig data verspilt. Deze zijn dan weer te gebruiken voor leuke dingen. Zoals het bekijken van kattenfilmpjes in de trein, luisteren van muziek of delen van leuke vakantiefoto’s. Los van onderstaande hacks is het handig om te controleren welke apps toestemming hebben om op de achtergrond te draaien en dit eventueel uit te schakelen. Zo bespaar je ook nog eens op je accuduur en geniet je je hele treinreis of tussenuur van je favoriete series en filmpjes.

1. Over en weer

Deel uitmaken van een Whatsapp-groep staat garant voor twee dingen: een hoop miscommunicatie en overladen worden met beeldmateriaal. Het eerste is sinds kort gemakkelijk op te lossen door de mogelijkheid mensen te taggen in gesprekken. Het tweede kan ongemerkt leiden tot een hoop dataverbruik. Vooral wanneer je instellingen het toelaten afbeeldingen automatisch te downloaden naar je device. Schakel deze optie uit wanneer je niet alle verzonden afbeeldingen direct beschikbaar hoeft te hebben. Wanneer je toch graag een afbeelding wilt hebben, is het altijd mogelijk deze afzonderlijk te downloaden. Zo bespaar je enorm op je verbruik en de opslagruimte van je smartphone. Scheelt je weer gedoe met een micro SD-kaartje of het maken van back-ups naar de cloud.

2. Bewegende beelden

Niet alleen het ontvangen, maar ook het versturen van bestanden kan een hoop data opslurpen. Wanneer het beeldmateriaal alleen voor digitaal gebruik is, bekijk dan eens de kwaliteit en de resolutie. Door een foto of video voor het verzenden te verkleinen, bespaar je al een hoop data. Wanneer je geen kwaliteit wilt verliezen, verstuur dan het bestand via WiFi per mail of WeTransfer. Ook het uploaden of automatisch maken van een back-up van bestanden kan veel data verbruiken. Dit doe je het beste handmatig en dan alleen via WiFi. Voor extra opslag is een USB to-go stick een perfect alternatief. Deze heeft ruimte voor een heleboel foto’s en maakt een automatische back-up. En dit bespaart weer in je verbruik! Wil je ook je accu onderweg een extra boost geven? Kijk dan eens naar een compacte powerbank of een van de vele andere handige Belkin accessoires. Zo weet je zeker dat je smartphone 24/7 voor je klaar staat.

3. Apps

 Voor het besparen van data en accu bestaan er, je raadt het al: handige apps! Wie dag en nacht gebruik maakt van zijn toestel kan bijna niet zonder. ZDBox en Onavo sluiten apps af die niet gebruikt worden, bijvoorbeeld telkens wanneer je je device vergrendelt. Bovendien worden bestanden voor het up- en downloaden automatisch gecomprimeerd tot een wenselijk formaat. Tot slot is een ad-blocker een ideale app om data te besparen. Zo voorkom je dat reclame in browsers of in-app data wegsnoepen.

Ook het vooraf downloaden van informatie werkt besparend. Dit is toepasbaar bij het gebruik van navigatie apps of streaming diensten. Door de gewenste kaarten of playlists voor vertrek offline beschikbaar te maken, verbruik je onderweg geen data!

4. Updates

In een verloren vijf minuten of de pauze even je tijdlijn afscrollen: we maken ons er allemaal wel eens schuldig aan. Ook dit vreet ongemerkt enorm aan je bundel. Stel daarom in dat video’s en afbeeldingen niet automatisch worden gedownload. Het laden duurt wellicht iets langer, maar je betaalt wel alleen voor datgene dat je daadwekelijk wilt bekijken. Ditzelfde principe is toe te passen bij video’s, streaming diensten en je mailbox. Kies ervoor te streamen in de laagste kwaliteit, alleen te kijken via WiFi of mail niet binnen te halen op je 4G-netwerk.

5.Instellingen en updates

 Ook je smartphone zelf maakt gebruik van data, namelijk met het updaten van de software. Doorgaans krijg je hiervoor tijdig een melding of deze informatie beschikbaar is. Ga je op korte termijn naar het buitenland of op vakantie, dan is het verstandig om op voorhand te checken of updates bij jouw besturingssysteem het geval zijn. Zo voorkom je dat je in het buitenland voor verrassingen komt te staan of onnodig veel data verbruikt.

Wil je het helemaal op safe spelen of heb je ongemerkt toch je limiet bereikt? Breng dan een ouderwetse MP3-speler of iPod mee voor muziek. Ook een boek of een gezellig spelletje kan onderweg voor het nodige vermaak zorgen, zonder dat je daar data voor nodig hebt. Zo kan je smartphone lekker opgeborgen blijven in zijn GSM hoesje.

Topics:

Oprichter van GadgetsDaily en enthousiast over alles met knopjes, snoeren en schermen. Voorliefde voor smarthome, elektrische steps, fietsen en design.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Share to...