Dashcam guide: dit zijn de 6 beste dash cams van 2021

Door

Martijn

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Door

Martijn

Laatste update:

0

Je kent ze vast wel. De filmpjes van buitenlandse automobilisten die een dashcam op hun voorruit hebben. Road rages, brandende meteorieten en ontploffende gebouwen lijken daardoor dagelijkse kost te zijn in deze wereld. Maar uiteraard zijn dashcams vooral bedoeld om veilig de weg op te kunnen. Wil je weten welke dash cam jou daar het beste bij helpt? In dit artikel lees je over de 6 beste dash cams van het moment.

Waarom ook jij een dash cam nodig hebt

Iedere dag gebeuren er ongelukken op de weg. Soms is het jouw schuld, soms is de schuld van iemand anders. En zodra alle betrokken partijen stoppen na een ongeluk, is er niets aan de hand. Maar helaas werkt de praktijk vaak anders. Mensen raken in paniek of rijden gewoon door omdat ze niet verantwoordelijk willen zijn voor een ongeluk. Waar we binnen draadloze beveiligingscamera’s hebben, kan in dit soort gevallen op de weg een dash cam handig zijn. Een kenteken wordt gefilmd, of agressief rijgedrag van de andere bestuurder is duidelijk op beeld te zijn. De schuld is daardoor een stuk makkelijker op iemand anders af te schuiven. Zeker wanneer er geen ooggetuigen zijn.

Waar moet je op letten als je een dash cam koopt?

We zien dagelijks tientallen grappige, ernstige of bijzondere dash cam beelden op Youtube voorbijkomen. Maar vergeet niet dat je expliciet toestemming moet vragen van iemand als diegene op beeld staat van je dash cam. Doe je dit niet, dan ben je volgens de wet strafbaar. Je mag niet zomaar beelden openbaar maken waar anderen geen toestemming voor hebben gegeven.

Daarnaast moet je er rekening mee houden dat niet alle landen een dash cam tolereren. In Nederland zijn we zo vrij dat je overal op de openbare weg mag filmen. Je mag de beelden alleen niet publiceren. Maar sommige landen vinden dat zelfs het filmen van andere weggebruikers illegaal is. Ga je op vakantie naar het buitenland, check dan altijd even wat de regels zijn omtrent het dash cam gebruik, voordat je een dikke boete krijgt.

Verzekeringen en dash cams

Hoewel een verzekeraar niet altijd de dashcam beelden wil zien, kan het voor sommige ongelukken nodig zijn. Wel probeert een verzekeraar eerst om de verantwoordelijkheid te bepalen aan de verklaringen van de betrokkenen. Wanneer de schuldige zelf naar voren stapt zijn de beelden namelijk niet nodig. Maar er zijn zeker situaties waarin het noodzakelijk is om de beelden te bekijken. En als jij een dash cam had die het ongeluk heeft vastgelegd, dan kan dat enorm helpen. Let er wel op dat de politie een dash cam na een ongeluk ook in beslag mag nemen als bewijs. Als jij het ongeluk dus veroorzaakt hebt, kan je eigen dash cam je dus ook in de vingers snijden.

De 6 beste dash cams van 2021

Om er zeker van te zijn dat je een goede dash cam aanschaft, hebben we hieronder een lijst samengesteld van de 6 beste dash cams van het moment. Ze leveren allemaal kwaliteit, maar verschillen soms op onder andere de opslagruimte, prijs, videokwaliteit en cloud opslag. (De nummering is niet bewust gekozen)

1. Mio Mivue 788

De Mio Mivue bezit vrijwel alle functies die je verwacht op een kwalitatieve dash cam. Je kunt je telefoon verbinden via Bluetooth of Wifi, waardoor je de dash cam eenvoudig kunt bedienen. Ook krijg je daardoor de notificaties van oproepen en berichten binnen op het scherm. Afleiding in het verkeer is door de Mivue 788 al snel verleden tijd. De GPS functie in het apparaat legt daarbij automatisch je route en de snelheid vast. De dash cam is daarnaast ook voorzien van een G sensor en parkeermodus, die starten met het vastleggen van beelden wanneer er een onverwachte beweging of impact wordt geregistreerd.

€159,99
€229,99
Voorraad: ❌
Coolblue.nl
€144,26
Voorraad: ❌
Bol.com
Via: mio.com

2. BlackVue DR750S-2CH

Deze dash cam maakt gebruik van twee camera’s, waardoor je zowel aan de voorkant als aan de achterkant van de auto beelden opneemt. Dit kan handig zijn, omdat veel ongelukken zich aan de achterkant voordoen. Daarbij wordt de dash cam ondersteunt door een STARVIS sensor, die zowel overdag als in het donker scherpe beelden opneemt. Om die beelden nog beter te krijgen, neemt de camera op met 60 beelden per seconde. Zo worden alle details goed vastgelegd. Beelden worden automatisch geüpload naar de BlackVue Cloud. Deze beelden kijk je terug via de BlackVue app. Wanneer er een onverwachte beweging zoals remmen wordt gesignaleerd door de G sensor, start de camera direct met filmen. Je kunt kiezen uit 16 GB, 64 Gb of 128 GB opslag in de cloud.

€429,00
Voorraad: ❌
Coolblue.nl
€429,95
€459,00
Voorraad: ❌
Bol.com
Via: blackvue.com

3. Nextbase 512 G Wifi

Met de Nextbase 512 G zorgt de ingebouwde Wifi ervoor dat je overal met een verbinding je opgeslagen beelden terug kunt kijken op je smartphone. De ritten worden in Quad HD opgenomen en door de polarisatiefilter in de lens worden schitteringen van de zon op voorruit zoveel mogelijk weggenomen. De camera is voorzien van een lens die beelden opneem in een hoek van 140 graden, zodat je ook verkeerssituaties op de naastgelegen rijbanen vastlegt. Door het magnetische Click&Go systeem koppel je de camera snel los van de voorruit, zonder dat je het systeem er vanaf hoef te halen.

€199,00
Voorraad: ❌
Coolblue.nl
€199,00
€229,00
Voorraad: ❌
Bol.com
Via: nextbasenederland.nl

4. Viofo A119 v2

De nieuwste variant van de A119 is een flink verbeterde versie ten opzichte van de eerste Viodo A119. Vooral de camera is goed onder handen genomen. Je bent door de ongebouwde Sony IMX291 sensor nog beter in staat om overdag maar ook in het donker zeer scherpe beelden vast te leggen. Deze beelden worden overigens opgeslagen in Full HD kwaliteit en bestaan uit 60 frames per seconde. Dit is ook terug te brengen naar 30 frames, zodat je minder opslag nodig hebt voor de beelden. Ook is de A119 v2 voorzien van een parkeersensor en G sensor, die beiden zorgen dat er wordt gefilmd wanneer er een onverwachte beweging of trilling wordt waargenomen.

€71,99
Banggood.com
€82,32
Gearbest.com
€109,95
Voorraad: ✔️
Bol.com
Via: xiaomiproducts.com

5. Garmin Dash Cam 55

Deze Full HD dash cam van Garmin is een goede aanwinst voor je auto. Er hangt misschien een vrij stevig prijskaartje aan, maar daar krijg je dan ook wel wat voor terug. Zo heeft de dash cam de vrij standaard functies zoals parkeersensor, G sensor en ook een ingebouwde GPS ingebouwd. Interessanter zijn de 180 graden beeldhoek en de waarschuwingen die je ontvangt bij kop-staart botsingen, wisselingen van rijbaan, roodlichtcamera’s en snelheidscamera’s. Daarbij kun je de Garmin Dash Cam ook met je stem besturen. Zo laat je hem op commando een foto maken of starten met een opname. De beelden worden opgeslagen op de meegeleverde SD-kaart.

€215,99
Voorraad: ❌
Bol.com
Via: garmin.com

6. Transcend DrivePro 230

De Full HD dash cam van Transcend beschikt over een 3 MP camera die haarscherpe beelden vastlegt. Dat doet de camera onder een beeldhoek van 130 graden en deze beelden zijn zowel overdag als in de nacht van een goede kwaliteit. De dash cam is daarnaast voorzien van een parkeersensor en G sensor, zodat er altijd beelden zijn van een ongeluk of onverwachte beweging rondom de auto. De camera beschikt daarnaast over GPS, zodat je later altijd kunt zien waar bepaalde beelden zijn opgenomen. Doordat je de camera vastmaakt met een zuignap, kun je deze binnen no-time plaatsen en opbergen.

Via: transcend-info.com

De toekomst van de dash cam

De dash cams van tegenwoordig zijn al een stuk geavanceerder dan dat ze 5 jaar geleden waren. We hebben ze nu zelfs met wifi en een cloud opslag, terwijl we voorheen alleen maar met een lokale opslag konden werken. Dat roept natuurlijk vragen op over de dash cam. Gebruiken we straks overal camera’s op de auto voor de verkeersveiligheid? Vervangen we onze buitenspiegels voor twee camera’s aan de zijkant van de auto? Grote kans dat het aantal verkeersongelukken daarmee aanzienlijk afneemt. De dode hoek van de auto komt dan immers te vervallen, wat een welkome innovatie zou zijn om autorijden een stuk veiliger te maken. Zeker aangezien we nog wel een tijdje moeten wachten op auto’s die volledig autonoom rijden.

Lees ook: Slimme deurbel: de 5 beste smart deurbellen van 2021


Bij blijven met tech & gadgets? Volg ons!

Wij maken deze artikelen met veel plezier en vinden het dan ook erg tof als je ons volgt! Dat kan al gemakkelijk (gratis en veilig) via onze leuke nieuwsbrief:

Topics:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Share to...