Smarthome is in steeds meer huizen en kantoren te vinden, maar soms kom je producten tegen die het net even anders aanpakken. Op zowel het gebied van bediening en installatie, maar ook de manier waarop je de koop doet. Eén van die voorbeelden is het Nederlandse Crownstone.
Smarthome
We zien steeds meer slimme lampen, deurbellen, waterkokers en andere apparaten op de markt komen. Vaak zijn dit extra producten die aangeschaft moeten worden met eigen hubs en verbindingen. Op deze manier kun je door middel van uitbreidingen je huis uiteindelijk volledig voorzien van allerlei slimme toepassingen.
Toch zijn er ook merken die het iets anders aanpakken. Die naadloos inhaken op de bestaande ‘infrastructuur’ van jouw huis en je apparatuur zelfs automatisch per kamer of ruimte bestuurbaar maken. Eén van die partijen is het Nederlandse Crownstone.
Crownstone: hoe werkt het?
De naam is goed bedacht: Crownstone, in het Nederlands kroonsteentje, wordt gebruikt om (elektrische) draden met elkaar te verbinden. Dat is nu ook precies wat Crownstone kan doen voor je smarthome: bestaande mogelijkheden verbinden.
Je koopt een klein kastje dat (aan de achterkant) aangesloten kan worden op allerlei bestaande schakelaars en stopcontacten. Letterlijk de enige beperking hiervoor is de fysieke ruimte achter bijvoorbeeld een stopcontact of in de voet van een plafondlamp. Wij hebben ons echter laten vertellen dat dit in de meeste gevallen geen problemen oplevert.
Ok, je kunt dus aansluiten op bestaande systemen, maar er zijn nog een aantal interessante twists die het jonge bedrijf heeft doorgevoerd. Wil je overigens niet aan de slag ‘achter’ schakelaars en stopcontacten, dan is er ook een plug-and-play stekker die gewoon in het stopcontact kunt doen met dezelfde functionaliteit. Bekijk hier een aantal handige toepassingen van Crownstone.
Locatiebepaling in huis
Crownstone maakt het mogelijk om ook in huis locatiebepaling te doen, waarmee je dus bepaalde acties kunt uitvoeren, zoals het automatisch aandoen van verlichting, als je je in een bepaalde ruimte begeeft. Hierbij wordt dus geen gebruik gemaakt van bewegingssensoren.
De locatie kan in huis, enigszins afhankelijk van het aantal geplaatste Crownstones tot op kamerniveau nauwkeurig bepaald worden. Dit werkt ongeveer zoals iBeacon-toepassingen, maar nauwkeuriger omdat de informatie van meerdere Crownstones wordt gebruikt.
Er zijn ook een aantal leuke elementen toegevoegd aan de app. Nadat de Crownstones (vanaf 4 stuks) weten in elke kamer je je bevindt door AI, dan kan er een berichtje verzonden worden als je een bepaalde kamer binnenkomt.
Naast deze locatiebepaling in huis, wordt ook geofencing in een groter gebied toegepast. Verlaat je het huis, dan kan Crowstone bijvoorbeeld bepaalde apparaten uitschakelen die gevaarlijk kunnen zijn voor kids die alleen thuis zijn. Maar, misschien wil je ook wel de Playstation van de stroom afhalen als je weggaat… Automatisch. Wellicht is niet iedereen hier blij mee, maar wel een interessante toepassing.
Vermogensmeter, dimmer, schakelaar en… Open source
Naast de locatie-toepassing, is het uiteraard mogelijk om Crownstone met je smartphone te bedienen. Verder kan deze functioneren als dimmer, schakelaar, maar bijvoorbeeld ook vermogensmeter. Op deze manier kun je erachter komen wat de echte energievreters in jouw huis zijn.
Verder – en dat vind ik persoonlijk een groot pluspunt – is Crownstone open source. Dat wil zeggen dat de firmware die zij gebruiken openbaar en gepatenteerd is, maar dus ook door andere gebruikt en/of aangevuld kan worden.
Vergelijking met andere platformen
Smarthome-abonnement
Smarthome is over het algemeen relatief stevig qua aanschaf, maar het kan ook anders, zo dachten ze bij Crownstone. Daarom hebben ze een abonnement gemaakt waar je voor 15 euro per maand gebruik kunt maken van de producten en diensten van deze smarthome-toepassing.
Normaliter wordt alles voor je geïnstalleerd (60 euro), echter is dat in deze bijzondere tijden tijdelijk niet mogelijk. Daarom kun je de installatie nu volledig zelf doen, wat voor een ietwat handig persoon vrij eenvoudig is, waarna je deze 60 euro ook weer terug krijgt. Meer info over het Crownstone-abonnement kun je hier vinden.
Wij juichen dit soort initiatieven uiteraard toe en dat ze uit Nederland komen is natuurlijk ook mooi meegenomen.
Lees ook
Bij blijven met tech & gadgets? Volg ons!
Wij maken deze artikelen met veel plezier en vinden het dan ook erg tof als je ons volgt! Dat kan al gemakkelijk (gratis en veilig) via onze leuke nieuwsbrief:
01
Cortina E-lett review: kopen of beter niet?