Bestuurt jouw smartphone je leven al?

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Door

Ruud Caris

Laatste update:

0

We gebruiken onze smartphone dagelijks voor tal van toepassingen: een simpele som uitrekenen, een hotel boeken, even een recept opzoeken of een nieuw nummer downloaden? We hebben de hele wereld in onze handpalm. Maar wat als je je eigen omgeving ook kan bedienen met een simpele tik of swipe? Dat kan! Met domotica combineer je het gemak van je smartphone met het comfort van je eigen huis. In het volgende artikel vertellen we je alle ins en outs over deze nieuwe technieken en waar je op moet letten. Schaf maar vast telefoon accessoires aan met ingebouwde accu: voortaan verlies je je gadget geen seconde meer uit het oog.

1. Handig

Door de smartphone te combineren met domotica, is het mogelijk dat deze apparaten ‘leren’ van ons menselijk gedrag. Loop je iedere dag stipt om 07:10 de keuken in? Dan zorgt de slimme waterkoker vast dat het theewater kookt en gaat de eierkoker aan de slag met de eieren. Klinkt nog een beetje als toekomstmuziek, maar aan de fundering voor deze toepassingen wordt al uitgebreid gewerkt. Zo bestaat de slimme wasmachine, die een berichtje verstuurd naar je smartphone wanneer de was klaar is, al!

2 Veiligheid voorop

In de zorg zien we steeds vaker de toepassingen van domotica, bijvoorbeeld om toezicht te houden. Ook deze technieken zien we terug in onze eigen woning. Je tablet of smartphone is eenvoudig te koppelen aan een IP- of WIFI-camera en je hebt 24/7-toegang tot je eigen beveiligingsbeelden. Ga je een weekendje weg? Neem je tablet mee in een stevige Asus ZenPad 10 Z300M hoes met standaard en bekijk af en toe het zicht op je voordeur of woonkamer. Zorg in dit geval wel voor een aangepast wachtwoord of extra veilige verbinding, want je wilt uiteraard voorkomen dat andere ongewenst kunnen meekijken. Ook is het mogelijk om op afstand je verlichting en thermostaat te regelen! Zo kom je altijd thuis in een warm, verlicht en veilig huis.

3. Mellow tunes

Naast verlichting is muziek een tweede grote sfeermaker. Ook deze bedien je eenvoudig vanaf je smartphone met een Bluetooth-speaker. Of zelfs via stemherkenning met Homekit en Siri! Op commando starten direct de beste nummers of nieuwste tracks,  eenvoudig aangepast op iedere sfeer of stemming. Wil je het feest helemaal compleet maken? Vul de ruimte aan met dimbare LED-verlichting welke actief verandert op de maat van de muziek.

4. Dieren de baas

Veel baasjes zijn benieuwd wat hun viervoeter uitspookt tijdens hun afwezigheid. Ook hiervoor schakelen we de hulp in van de smartphone! Dankzij een vernuftig systeem houd je je huisdier nauwlettend in de gaten en kun je zelfs van een afstandje praten tegen je dier of deze een beloning geven. Voor huisdieren die veel van huis zijn biedt een slimme halsband uitkomst. Dankzij GPS is altijd zijn of haar locatie te achterhalen of kijk je zelfs in hoge kwaliteit mee wat ze allemaal beleven.

5. Minpunten

Domotica is altijd afhankelijk van een eigen energiebron. Tegenstanders zijn hierom van mening dat veel technieken overbodig zijn en extra energie kosten. Aan de andere kant zijn er ook een hoop besparingen mee te behalen! Bijvoorbeeld met een slimme meter, waarmee je direct inzicht hebt in je verbruik of stookkosten. Een systeem kan afhankelijk zijn van een internetverbinding, waarmee voor veel gebruikers het stukje privacy om de hoek komt kijken. Stap je over op het gebruik van domotica? Lees je dan in over de risico’s en blijf up-to-date over nieuwe ontwikkelingen. Door bijvoorbeeld direct na aanschaf de standaard wachtwoorden aan te passen en te controleren op de aanwezigheid van de juiste certificaten.

Met domotica haal je het beste uit je smartphone en geniet je van een comfortabele en veilige leefomgeving. Maak zelf hoesjes om je kostbare smartphone mee te beschermen. Je moet er natuurlijk niet aan denken dat je gadget schade oploopt, nu je eenmaal alle gemakken hebt mogen ervaren. Bovendien loop je het risico dat een hoop belangrijke informatie verloren gaat.

Wat zou jij graag bedienen met je smartphone?

Topics:

Oprichter van GadgetsDaily en enthousiast over alles met knopjes, snoeren en schermen. Voorliefde voor smarthome, elektrische steps, fietsen en design.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Share to...