Voor niets gaat de zon op. En dat is dus ook zo lekker aan een solar powerbank. Als het zonnetje schijnt, ben je met dit handzame apparaatje in staat om overal gebruik te maken van je elektrische apparaten. Maar welke solar powerbanks zijn het waard om je geld aan uit te geven? Wij vertellen het je in dit artikel.
Solar powerbank
Een solar charger is eigenlijk niets minder dan een draagbaar zonnepaneeltje dat je overal mee naartoe kunt nemen. Vaak zit er ook een powerbank ingebouwd, zodat de energie niet direct gebruikt hoeft te worden. Hoewel je hem natuurlijk wel eerst moet aanschaffen, heb je vervolgens overal gratis elektriciteit. Dat kan handig zijn wanneer je bijvoorbeeld gaat kamperen, op een meerdaags festival of wanneer je een paar weken gaat backpacken in de natuur.
De 5 beste solar powerbanks van 2021
Dit zijn ze dan. De 6 beste solar chargers van 2021. Gekozen om de gunstige fysieke eigenschappen of om het aantal mAh dat de batterij kan bevatten. Als je weet wat voor soort solar charger je wilt hebben, kun je uit onderstaande lijst een prima keuze maken om bij zonnig weer nooit meer zonder stroom te zitten.
Xtorm Robust Solar Powerbank
Met de Xtorm Robust koop je een betaalbare 10.000 mAh solar powerbank die je smartphone een 3-4 keer kan opladen.
Het robuuste uiterlijk, de vormgeving, de capaciteit en de prijs maken deze solar powerbank tot de beste koop in deze categorie.
De Xtorm Robust heeft een output van 2A op een tweetal USB-poorten die aanwezig zijn op het apparaat.
WakaWaka Power+
De WakaWaka Power+ is een krachtige en compacte solar charger met een totale batterij capaciteit van 3000 mAh. De solar charger bezit over een zaklamp die bij een volle batterij tot maximaal 200 uur licht kan opbrengen.
Een smartphone kan je ca. 1.5 keer opladen op een volle batterij en apparaten zoals een smartwatch wel 6-10 keer.
De solar charger heeft een handig statief waarmee je hem zo optimaal mogelijk richting de zon kan richten.
Xtorm Evoke
Ben je op zoek naar een solar charger met een grotere batterij capaciteit, die ook nog eens tegen een stootje moeten kunnen? De Xtorm Evoke heeft een batterij van 10.000 mAh en is gemaakt van een stevige rubberen behuizing.
Door de afsluitbare USB-poorten is het apparaat ook spatwaterdicht, wat handig is als je hem buiten wilt laten staan tijdens een wisselvallige dag.
Xtorm Instinct
De AM123 van Xtorm is ook een krachtige powerbank wanneer je altijd en overal energie bij de hand wilt hebben. Met een batterijcapaciteit van 10.000 mAh heb je dan ook genoeg power om je smartphone 4-5 keer volledig op te laden.
Wat handig is aan de AM123, is dat er aan de bovenkant een kunststof lus met karabijhaak bevestigd is. Hierdoor kun je hem eenvoudig ophangen in je tent, wanneer je de ingebouwde zaklamp wilt gebruiken bijvoorbeeld. De solar charger heeft daarbij ook twee USB-poorten, zodat je meerdere apparaten tegelijk kunt bijladen.
EasyAcc 24000 mAh Solar powerbank
Je telefoon in de vrije natuur opladen is al een hele luxe. De EasyAcc 24000 mAh zorgt voor een flinke dosis extra stroom. Door de grote capaciteit kun je je smartphone tot wel 8 keer opladen, erg handig natuurlijk.
Daarnaast is de EasyAcc 24000 ook stof- en waterdicht, beschikt deze over een haak om op te hangen en een zaklamp voor de donkere momenten.
Waar let je op bij het kopen van een solar powerbank?
Wanneer je een solar charger wil kopen, dan zijn er een aantal keuzes die je moet maken. Als eerst zijn de fysieke eigenschappen relevant. Hoe groot is het apparaat, wat weegt het en past het dan wel comfortabel in je bagage als je hem mee wilt nemen? Vervolgens kun je kijken hoe je de solar charger tijdens het wandelen eventueel op je tas kunt bevestigen. Bijvoorbeeld op de bovenkant van je backpack, zodat hij tijdens het wandelen stroom kan opwekken. Waar en wanneer je de solar charger wilt gebruiken is dus van belang bij het selecteren op die fysieke kenmerken.
Interne batterij
Vervolgens moet je kijken naar de maximale opslagcapaciteit van de batterij. Dit varieert namelijk enorm tussen verschillende solar charger. Soms moet je het doen met 2.500 mAh, maar andere solar chargers bieden zelfs meer dan 15.000 mAh. Of het ook lukt om zoveel mAh op te laden in de zon hangt af van de tijd die je buiten doorbrengt en wat voor weer het is.
Maar het kan bijvoorbeeld sowieso wel handig zijn als je die 15.000 mAh er thuis via het stopcontact alvast in kan stoppen. Dan heb je in ieder geval genoeg stroom om je telefoon de eerste twee of drie dagen volledig op te laten. Ook als het uiteindelijk toch de hele dag blijkt te gaan regenen zit je dan voorlopig niet zonder stroom.
Welke solar charger kies jij?
De solar chargers hierboven bieden allemaal een gratis alternatief om je telefoon op te laden. Dat betekent dat je dus nooit meer tien euro per dag hoeft te betalen voor stroom op je kampeerplek om alleen ’s avonds je telefoon op te kunnen laden.
De vraag is alleen of je genoeg hebt aan een opslagcapaciteit van 3.000 mAh of dat je echte echte werk nodig hebt om jou in je stroombehoefte te voorzien. En als laatste moet je natuurlijk ook nog hopen op een zonnetje, want anders zul je het alsnog een tijdje zonder telefoon moeten doen op vakantie.
Lees ook
01
Cortina E-lett review: kopen of beter niet?